Restaurants amb segell de proximitat
Un restaurant caníbal a Berlín (El suplement)

Tres propostes per tornar a gaudir de la cuina de proximitat

Reobren bones cuines que tenen com a compromís oferir productes de les terres que els envolten

Sílvia Andrés Actualitzat
TEMA:
Cuina
Us presentem restaurants que busquen un extra amb els detalls que fan que alguns clients se sentin com a casa. Persones que busquen l'experiència de la proximitat no tan sols ens els aliments que mengen, sinó també en el tracte que reben. Són restaurants amb ànima. Tres xefs que comparteixen la passió per la cuina, els productes de proximitat i els detalls ens expliquen com afronten aquesta nova normalitat.

Restaurant El Ferrer de Tall, a Vilanova de Sau

La Maria Nicolau té un esperit optimista i vital que transmet a través dels fogons d'aquest restaurant de Vilanova de Sau. Una cuina que és un homenatge gairebé diari al producte de proximitat i fresc que la terra ofereix. Segons la Maria, El Ferrer de Tall, o Cal Ferrer, és més que un restaurant. És un lloc de trobada on ningú és estrany i on tothom és benvingut".

La Maria Nicolau ha passat el confinament a casa i confessa que "ho he viscut bé. He aprofitat per fer aquells milions de coses que mai trobes al moment". També és conscient que el poble és petit i que a diferència de les grans ciutats ha tingut l'oportunitat de poder viure el confinament d'una manera més relaxada. Això sí, quan la Lídia Mongay, la propietària del restaurant, li va trucar per dir-li que obrien, la Maria confessa que va sentir "una escalforeta al cor. Em va fer molta il·lusió. Tenia ganes de començar de nou", afirma.

Restaurants amb segell de proximitat
 

El ritme del restaurant en aquestes primeres setmanes és més lent i no tan sols perquè l'aforament s'ha reduït, sinó perquè la majoria de clients, com admet la Maria, "la fan petar més del que és habitual amb la Lídia sobre com han passat el confinament!!". "El primer dia estàvem temoroses. Ens preguntàvem si la gent vindria o no. Els clients, que molts són amics, no van fallar", explica la Maria amb orgull. Però reconeix que "encara falta que vinguin els de Barcelona, que fins fa poc no podien". Així la "porchetta" made in Maria Nicolau espera tornar a ser un dels plats més demanats. Una cuina que es basa en la proximitat culinària, però també en la proximitat humana. Això sí, la Maria ens reconeix que "l'hort ha patit una mica aquest mesos, les cireres ens les hem cruspides entre els ocells i nosaltres!!", confessa amb aquella alegria que la caracteritza.

 

La Cava, a Tàrrega

Ser fidel a una filosofia de vida va portar l'Albert Marimon a deixar Barcelona per instal·lar-se a Tàrrega i obrir La Cava. Una cuina que l'Albert defineix com a "lògica, fresca i saludable". La Cava serveix plats on la base són els productes dels pagesos que estan a prop. "Així posem en valor les collites dels pagesos de la zona i els seus productes. És una cuina molt sana, molt directa. Del camp a la cuina; i de la cuina al plat", reflexiona l'Albert. "Si un dia un dels pagesos amb qui treballo em diu que té unes coliflors boníssimes, doncs me les quedo i faig plats que en portin", explica. "A La Cava fem un menjar senzill amb un tracte amable. És una cuina humil a un preu assequible", resumeix. L'Albert és un romàntic de la cuina, i segurament, de la vida.

Restaurants amb segell de proximitat
 

Amb la desescalada, l'Albert s'ha trobat que La Cava era un espai massa petit. Aquesta setmana no obre. Ho farà pels volts de Sant Joan en una nova ubicació a 30 metres del mític local i a l'aire lliure. Així, a la terrassa de La Cava postconfinada es podrà disfrutar de les patates braves o el fals arròs que fan les delícies de tants. Tot i això, l'Albert reconeix que "és com començar de nou i tens una mica de neguit de saber com reaccionarà la gent".

Les primeres setmanes de confinament l'Albert va estar a casa. Però una colla de joves va impulsar una plataforma que agrupava diferents restaurants de Tàrrega per portar menjar a casa, però cuidant les condicions laborals de les persones que fan el repartiment. La Cava s'hi va sumar. L'Albert recalca la gran solidaritat d'aquests dies, "tothom ens ha ajudat, hi ha hagut molta germanor", afirma content. Però també reconeix que perquè tot funcioni bé "cal recuperar els turistes. Cal que la gent vingui cap aquí", opina.

 

Restaurant Marimorena, a Sant Boi de Llobregat i Barcelona

Albert Mendiola va convertir la passió per la cuina en el seu ofici. Va treballar en grans restaurants fins que va decidir que preferia poder cuinar per a tothom al seu Sant Boi de tota la vida. Marimorena ofereix cuina senzilla i de proximitat. La brasa hi juga un paper important perquè bona part dels aliments es poden cuinar així. L'altra gran aposta són els arrossos.

L'Albert té en funcionament els locals de Sant Boi "la terrassa ja funcionava en la fase 1. En la fase 2 hem obert el restaurant i la taverna. Els de Barcelona gairebé estan a punt perquè obrir uns locals tancats durant mesos no es fa en 2 dies", explica. He simplificat els plats. No podem fer les coses que fèiem abans. Així, he afegit un pollastre a l'ast fet a baixa temperatura. He reduït l'oferta, però no el preu perquè prefereixo que les coses siguin bones", explica. "Hi ha una persona que està tota l'estona netejant perquè el client valora molt veure que et prens seriosament la neteja", comenta. Però l'Albert reconeix que "trigarem a facturar el que fèiem abans de la crisi".

Restaurants amb segell de proximitat
 

A l'Albert l'experiència de la terrassa de Sant Boi li ha servit per fer un tast del que es trobarà quan tingui tots els locals oberts. "La gent vol sortir", afirma. Això sí, l'Albert no ha parat durant el confinament. La segona setmana de confinament ja estava amb altres cuiners preparant dinars per al personal del Parc Sanitari de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Sant Boi. Poc després, amb la seva sòcia de feina i de vida, la Patrícia, van començar a preparar plats per fer delivery. El dia de Sant Jordi, per exemple, els clients que van encarregar menjar a casa el van rebre "amb una caixeta i un poema que vaig fer jo mateix", recorda. Aquests són els detalls que a l'Albert li agrada molt cuidar i que els seus clients valoren.

Restaurants amb segell de proximitat
 

Els clients d'aquest i molts altres restaurants estan contents que tornin a estar oberts. Tothom té dubtes d'aquesta nova normalitat. Però per a un sector que ho ha passat malament durant aquests mesos d'inactivitat, anar a dinar o sopar és segurament el reconeixement més gran que pot rebre.

ARXIVAT A:
Cuina

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut