Els àpats de Nadal van marcats per la tradició i qui més qui menys segueix cuinant i menjant els plats canònics d'aquestes festes. El que segur que anem canviant cada any - almenys que sigueu de tradicions molt fixes- són les begudes: els vins que acompanyen l'escudella i els canelons o els escumosos dels aperitius i les neules. Clara Antúnez, la nostra somelier de referència, us proposa 3 vins que no superen els 15 euros i que son extraordinàriament bons. A més, si sou fans del vi dolç, la ratafia o el cava, Antúnez us porta unes recomanacions excel·lents per acompanyar les postres. 1. Boig per tu, celler Vinyes Domènech. DO Montsant Vi negre ecològic fet a Capçanes. Aquesta és una edició especial pels 30 anys de Sau, d'aquí el nom del vi. Un vi de criança de 10, 12 mesos en botes velles de roure francès que ha sigut denominat "Vi de finca qualificat" per part de l'Incavi i la DO Montsant. És un reconeixement que distingeix les característiques úniques i climàtiques de la vinya.   Varietat: garnatxa negra, garnatxa peluda i damsó. Tast: És net, directe, amb intensitat de regalèssia. És un negre mig lleuger amb més sensacions de fruita que de criança. Aniria molt bé per a un steak tartar, amb un tàrtar de tonyina, amb carns fredes i amb el rostit de Nadal. Preu: 14,25 euros aprox. 2. Loidana Blanc, celler Marco Abella. DOQ Priorat Vi blanc que prové de dues vinyes diferents situades a Porrera, La Creu i Masos d'en Ferran. Són vinyes especialment fresques i obagues, que atorguen als vins una gran intensitat aromàtica i vivesa de tanins.   Varietat: Picapoll, Viognier, Garnatxa Blanca, Macabeu Tast: Té aromes intensos de fruites, flors blanques i minerals. A la boca és intens i agradable, rodó, fàcil de beure, sense perdre personalitat, un final vibrant que anima a repetir. Si ets més de blancs, aquest és un bon vi per acompanayar els àpats. Preu: 13,50 euros aprox. 3. Indígena 2019, de Parés Baltà. DO Penedès Vi negre ecològic fet a la finca Les Torres, al cim del Penedès. La garnatxa cultivada a vinyes de més de 16 anys d'antiguitat és la protagonista d'aquest vi monovarietal. Es tracta d'una garnatxa autòctona de la regió, la dels nostres avantpassats. La seva resistència a temperatures extremes i la seva fàcil adaptació a sòls pobres, la converteixen en una varietat perfecta per elaborar vins de qualitat dins el clima mediterrani.   Varietat: garnatxa negra d'alçada. Tast: De color viu grana, té aromes de fruita vermella silvestra acompanyada de subtils tocs torrats. En el seu pas per boca, s'evidencia la importància de la fruita. Deixa un rastre molt suau i elegant. És un vi molt versàtil a l'hora de maridar. Encaixa bé amb gairebé tots els plats i és fantàstic per prendre a copes. Preu: 14,25 euros aprox. 4. Rimarts gran reserva 40, celler Rimarts. DO Cava Rimarts és una bodega amb història recent, però potent: des del 1987 elaboren cava al cor del Penedès, a Sant Sadurní d'Anoia. El numero 40 vol dir que la criança d'aquest cava és a partir dels 40 mesos. L'Ernest i el Ricard estan al capdavant del celler, fills de Ricard Martínez de Simón, d'on surt el nom de Rimarts. Fan uns caves amb una boníssima relació qualitat-preu.   Varietat: xarel·lo, macabeu, parellada i chardonnay Tast: Color groc daurat brillant. Bombolla molt petita, fina i persistent. Aromes de fruita madura, saborós. Si sou dels que us agrada veure vi escumós durant tot l'àpat, aquest cava aguanta perfectament uns canelons, un pollastre rostit i una escudella. Preu: 14,5 euros aprox. 5. Ratafia La Penjada, cooperativa La Sobirana La Penjada és l'aposta de La Sobirana Cooperativa, a Santa Coloma de Farners, per seguir promocionant la ratafia i posar-la al lloc que es mereixen. Per aquest motiu els seus licors volen ser un referent de tradició a partir d'una recepta tradicional, innovació, artesania, ingredients de qualitat i proximitat, i sobirania etílica (el sucre, per exemple, surt indicat a l'etiqueta, pràctica gens habitual en els licors).   Ingredients: no els agrada això de les receptes secretes. Sense secrets, aquests són els ingredients de la seva ratafia: Nous verdes, taronges, sàlvia, menta sàtiva, poniol, maria lluïsa, donzell, esparnallac, sempreviva, pinya xiprer, clau, ginebró, flor de pi, nou moscada. Tast: Es perceben bàsicament dues notes, la nou verda en primer pla i la taronja en segon. És una manera de reivindicar que la ratafia ha de tenir més gust de nou que no pas de les espècies. Han reduït el sucre fins a l'extrem que a un paladar ratafiaire tradicional li costa entrar-ho dins el marc mental licorós habitual. Això, en canvi, els ajuda a jugar amb un públic més jove, a poder dur-la a un moment de vermut o a fer-la compatible en cocteleria. Preu: 12,5 euros aprox. 6. Eròtic dolç 2020, celler Roig Parals. DO Empordà L'Eròtic és un vi dolç de raïm sobremadurat o pansificat a la vinya. Les vinyes estan a Mollet de Peralada. El muscat és un cep que floreix molt aviat, però la maduració és lenta i això ens permet collir més tard i obtenir un raïm noble per a l'elaboració d'un vi de postres de molta qualitat. Des del mes de març a l'octubre, la Mariona Parals i en Santi Roig de Roig Parals estan pendents de la meteorologia i el seu és un vi dolç per a grans ocasions.   Varietat: muscat de gra petit o també anomenat de Frontignan. Tast: El color és groc palla intens i si removem la copa la llàgrima baixa lentament per la quantitat de sucres. És un vi amb cos i un postgust molt llarg. Preu: 26,5 euros aprox.