Un restaurant caníbal a Berlín

Tot el que volies saber sobre les sardines de llauna i no t'havies atrevit a preguntar

Sabíeu que una llauna de sardines conté més ferro que un filet de vedella del mateix pes? Si no sabeu com incloure aquest peix blau a la vostra dieta, aquest article us donarà un cop de mà
Toni Massanés Actualitzat
TEMA:
Gastronomia
Fregida, amb all i julivert o a la brasa. Les possibilitats de la sardina són inacabables

Fregida, amb all i julivert o a la brasa. Les possibilitats de la sardina són inacabables

Tot ésser viu té el seu cicle biològic, fet que explica que puguem parlar de verdures i fruites de temporada. Us heu parat mai a pensar en el peix? El peixos també tenen la seva temporada. El peix blau, tan apreciat actualment per l'omega 3, comença la temporada a la primavera i dura gran part de l'estiu. Això vol dir que és a l'estiu quan n'hi ha més quantitat; és de proximitat, té un preu més raonable i tant organolèpticament com gustativament és el seu millor moment. Som al febrer i volem menjar peix blau: quines alternatives tenim?

Quan parlem de peix blau ens referim al verat, salmó, anxoves, seitons, tonyina, peix espasa, bonítol o arengada. I no podem oblidar les meravelloses sardines.

Una bona opció, a més d'assequible per a les nostres butxaques, és comprar-les de llauna o en conserva. Només has d'obrir una llauna i ja et trobes els filets cuits, llestos per combinar amb les elaboracions que més t'agradin i de la mateixa qualitat que un filet fresc de temporada.

Receptes amb sardines en conserva

A banda de menjar-nos-les soles, podem fer-ne hamburgueses, una forma pràctica d'aconseguir que els nens i adolescents assoleixin les 3-4 racions recomanades de peix a la setmana

Hamburgueses de sardines

Ingredients:

-1 llauna de sardines

- Ceba trinxada  

- 1 ou

- Una punta de farina

- Julivert, espècies al gust, i/o altres verduretes trinxades

Batem l'ou i el barregem amb el julivert, les espècies, la ceba i les verdures. Escorrem l'oli de la llauna de sardines i les hi afegim. L'últim pas és posar la farina, sal i pebre, i esmicolar tota la barreja amb una forquilla. Formem les hamburgueses i les passem per la paella fins que tinguin color.

Altres plats que es poden fer són entrepà de sardines, amanida de sardines, entremesos amb sardina, ous farcits amb maionesa de sardines, canapès amb mantega de sardines o empedrats. Aquí en trobareu moltes més.

Les sardines, una font de vitamines

L'espina, en les llaunes de conserva, la trobem d'allò més "amorosida", ideal per poder-la menjar juntament amb la resta del filet. Ens aportarà una gran quantitat de calci.

També és una gran font de vitamina D. Una llauna de 80 grams (pes net) ens aporta 4,4 mcg de vitamina D, quan la Ingesta Dietètica de Referència espanyola per a adults és de 5 mcg.

La vitamina D participa en l'absorció del calci, per la qual cosa aquest aliment resulta ideal per a la salut òssia.

Però els seus beneficis no s'acaben aquí. Segons un estudi de la Fundació Alícia, en col·laboració amb l'IDIPAPS, conclou que el consum diari de 100 grams de sardina té efectes beneficiosos per a les persones amb diabetis del tipus 2.

A mes, prevé les malalties cardiovasculars i ajuda a tractar els trastorns del ritme del son

En general, el peix petit és més sostenible i bo per a la canalla i les embarassades, perquè acumula menys metalls pesants i contribueix al desenvolupament neurològic durant les etapes més importants del creixement del fetus i dels nens petits

Les sardines i també altres productes en llauna, com les escopinyes o els musclos, contenen molt de ferro. Uns 80 grams de sardines en llauna suposen uns 2 mg de ferro hemo, el que absorbim més. La mateixa quantitat d'un filet de vedella cru contindria 1,36 mg de ferro, força menys que les sardines.

Es poden reciclar les llaunes de sardines?

I tant que es poden reciclar. La majoria de llaunes estan fetes de llanda, un producte laminat pla constituït principalment per acer i recobert per una capa d'estany. Algunes també són d'alumini.

L'envàs de llanda és dels més utilitzats per la indústria conservera i representa entre un 80 i un 90% del total. De tota manera, les llaunes per dins estan cobertes d'esmalts i el metall no toca directament els aliments.

Abans de llençar les llaunes al contenidor groc, és convenient rentar-les perquè l'oli i restes alimentàries no contaminin el material per reciclar.

Altres aliments que no poden faltar a la nostra cistella aquests dies

A la peixateria, hem de triar canana, cargol de punxa, déntol, galera, llagostí, llenguado, lluç, maire, rap, sípia i sipió. Començarà aviat la temporada del seitó i ja acaba la del moll de roca i el llobarro.

El febrer és el mes amb menys producció de l'any a l'hort. Sortim dels mesos d'hivern, però el fred impedeix que hi creixin massa coses.

En tot cas, hi continuen havent espinacs, escaroles, enciams, bròcoli, bròquil, col, coliflor, cols de Brussel·les, bledes, apis, pastanagues, nap, carxofa, pèsols i faves, porros, ceba tendra, calçots, taronges i llimones.

De novetat, al més de febrer ens queden els espigalls de les cols, que al litoral arriben depenent de la temperatura al febrer i a l'interior cap al març.

ARXIVAT A:
Gastronomia