Reduir el consum de carn ens ajudarà a salvar el planeta?
Per combatre el canvi climàtic hem de canviar la nostra dieta, hem de menjar menys carn i la que mengem ha d'estar produïda de forma sostenible
Reduir el consum de carn ens ajudarà a salvar el planeta?
Un restaurant caníbal a Berlín

Reduir el consum de carn ens ajudarà a salvar el planeta?

Per combatre el canvi climàtic hem de canviar la nostra dieta, hem de menjar menys carn i la que mengem ha d'estar produïda de forma sostenible

Toni Massanés
TEMA:
Gastronomia
Reduir el consum de carn ens ajudarà a salvar el planeta?

A mitjans d'agost l'ONU va sorprendre'ns a tots amb la publicació d'un informe on alertava sobre la relació directa entre el canvi climàtic i la nostra manera de menjar. Per primera vegada, les Nacions Unides (concretament el Grup Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic -IPCC, per les sigles en anglès-) diuen que per combatre el canvi climàtic hem de canviar la nostra dieta, i puntualitzen: hem de menjar menys carn i la que mengem ha d'estar produïda de forma sostenible.

Què significa producció sostenible?   

Com menys recursos de la terra, aigua i aire fem servir per produir cada quilo de carn, millor. Però sostenibilitat també vol dir criar el bestiar sense malmetre els ecosistemes en què creix, afavorint-los. I conservar el tresor de la biodiversitat local, les races autòctones i els sistemes ramaders moderns o tradicionals que més integrats estiguin en l'ecologia local.

La carn, un aliment de procedència incerta

Ens cal un sistema que identifiqui ràpidament com ha estat produïda la carn, com passa amb els ous. Ha de ser de proximitat, que asseguri el benestar animal, que l'explotació tingui una bona gestió dels residus que genera, un ús adequat del sòl... són molts els factors que s'han de tenir en compte. Les etiquetes clares, que s'entenguin bé, que informin de manera fàcil i fiable de tots aquests valors i ens ajudin a triar són un dels cavalls de batalla que cada cop més hem d'exigir com a consumidors, i també totes les tecnologies que ens facilitin la millor tria.

El malbaratament i els gasos d'efecte hivernacle

Un 25-30% de la producció de gasos d'efecte hivernacle provenen del sistema alimentari, és a dir, de l'agricultura, la ramaderia i l'ús del sòl, l'emmagatzematge, transport, embalatge, venda i, finalment, el consum (incloent-hi el malbaratament alimentari, que és un problema molt greu). Tots aquests factors sumen a l'hora de considerar si un aliment produeix més o menys emissions de gasos d'efecte hivernacle.

La crisi climàtica no només passa per la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle que generen els mitjans de transport, la indústria o les centrals elèctriques, també és necessari un canvi en el model de producció d'aliments i la gestió del sòl del nostre planeta.

L'informe de l'ONU també incideix en les maneres de produir els aliments, i recorda que el sistema alimentari està format per diferents peces relacionades i que interactuen entre si: el que mengem i demandem incidirà en el que produeixen els nostres sòls i hem de tenir en compte que el 70% de sòl del planeta està dedicat a produir aliments.

 

Salvar el planeta passa per deixar de menjar carn i seguir una dieta vegana o vegetariana? 

Salvar el planeta passa per ser coherents amb les nostres decisions alimentàries, pel foment d'una alimentació saludable rica en aliments d'origen vegetal com cereals, llegums, fruites, verdures de temporada i de proximitat i pobre en presència d'aliments d'origen animal de producció intensiva, i aliments de molt alta densitat calòrica, gran quantitat de sucres, greixos saturats, sal i amb poc contingut en fibra.

En cada àpat estem decidint el futur del planeta

Cada cop que anem a comprar i planifiquem el nostre menú setmanal estem incidint en el futur del planeta. Menjant el que es conrea a prop nostre ajudarem a mantenir els conreus i a evitar que desapareguin.

 

La responsabilitat recau sempre en el consumidor final

Haurien d'intervenir-hi els poder públics? Calen polítiques per limitar la producció de determinats tipus de carn? Els aliments produïts de forma sostenible, haurien de ser més  accessibles per a tota a població? Per aconseguir un canvi global hem d'actuar en l'àmbit local. És necessari que, com a consumidors, prenguem consciència sobre la importància de la sostenibilitat alimentària i dels petits gestos amb els quals tots podem contribuir al nostre dia a dia. Però també són necessàries estratègies governamentals o polítiques que vagin en aquest sentit i sumin... Tant les empreses com els polítics faran el que nosaltres, els consumidors, els forcem a fer. Però, quants programes polítics recullen propostes relacionades amb temes concrets de sostenibilitat o de política alimentària?

El canvi climàtic existeix i actuar per combatre'l és cosa del present, no del futur.

Consulta a aquí tots els articles de Toni Massanés

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut