Receptes amb tirabecs, els pèsols que es mengen sencers
Amb pernil, escaldats, amb pasta o en un curri. Tot i que cada cop es mengen menys, els tirabecs són una verdura polivalent que val la pena incloure al nostre cistell de la compra
Receptes amb tirabecs, els pèsols que es mengen sencers
Un restaurant caníbal a Berlín

Receptes amb tirabecs, els pèsols que es mengen sencers

Amb pernil, escaldats, amb pasta o en un curri. Tot i que cada cop es mengen menys, els tirabecs són una verdura polivalent que val la pena incloure al nostre cistell de la compra

Toni Massanés Actualitzat
TEMA:
Gastronomia
Els tirabecs són una verdura polivalent que val la pena incloure al nostre cistell de la compra

Febrer ens porta força varietat de verdures. Els productes que no poden faltar al cistell de la compra a principis de febrer són bledes, espinacs, carxofes, col del trinxat, calçots, bròquil, coliflor, porros i naps. No hem d'oblidar els fruits secs, i fruites com les taronges, plenes de vitamines. Pel que fa al peix i marisc, cal tenir en compte les ostres, les galeres i les garoines,  i en el camp dels embotits, el bull de llengua i el fuet. Però si hi ha un aliment que és la "delicatessen d'aquest mes" són els pèsols i, dins d'aquest grup, els tirabecs, una verdura que cada cop mengem menys, però que us sorprendrà.

Què són els tirabecs?

Els tirabecs, també coneguts com estirabecs, pèsols caputxins o pèsols fins, són una varietat de pèsols que tenen la característica que la seva tavella beina és menys gruixuda, i per això es pot menjar quan la grana i el que són pròpiament els pèsols encara són immadurs.

Amb els tirabecs passa una cosa semblant que amb les mongetes, i és que en els podem menjar com a llegum, secs o verds.

Els tirabecs agraden especialment a Catalunya, l'Aragó i al País Valencià. A França n'hi diuen "pois gourmands o mangetout", que vol dir "menja tot", perquè del tirabec es menja tot, excepte algun filet que és millor treure del costat de la beina. En anglès es diu "snow pea", perquè son pèsols de temps de neu.

La percepció del consumidor és que, tot i que són de temporada, cada cop costen més de trobar i que els que es troben són cars. Últimament, aquí cada vegada se'n veuen menys. Potser és perquè, com que son tan fins i tènues, pesen poc, i se n'han de collir molts per aconseguir-ne quilos; una feinada que potser no compensa als pagesos). És ben cert que, com que són tan prims, es panseixen aviat si no son ben frescos. Però paguen molt la pena perquè és una verdura dolça i maca i saníssima!

Receptes amb tirabecs

Heu tastat mai una truita de tirabecs? És un sopar sa i original. També se'n pot fer sopa. Els passos són:

  1. Bulliu un grapat de tirabecs amb aigua, uns 20 minuts.
  2. Passat aquest temps, afegiu-hi oli i sal i llesques fines de pa sec en versió vegana.
  3. Si trobeu a faltar colesterol, afegiu-hi una mica de cansalada fregida. Deixeu que bullin una mica més perquè agafi gust.

Els tirabecs també són deliciosos només bullits o al vapor amb una mica d'oli i sal o saltats amb una mica de mantega. Els heu provat amb amanida? La recepta és molt fàcil.

  1. Escaldeu els tirabecs i deixeu-los refredar
  2. Feu una vinagreta
  3. Tireu-la per sobre els tirabecs i afegiu-hi un ou escaldat.

Els tirabecs també funcionen escaldats i després saltats amb uns espaguetis, per exemple, amb oli o amb mantega. Una altra variant és amb tomàquet trinxat i pernil, en una paella, un rissoto o una cassola d'arròs.

Els tirabecs es poden fer servir com a guarnició de supremes de peix, carns o aus, amb diferents salses cremoses o olis amb picades.

Per als que ens agrada tastar gustos llunyans, els xinesos salten al wok els brots, les tiges i les fulles tendres dels tirabecs amb all trinxat, sucre morè i oli de sèsam, i també se'n poden posar en els curris. Potser hauríem de dir als nostres pagesos que ens guardin aquestes parts de les plantes del tirabec; si saben que també s'aprofiten, potser els tornaria a sortir a compte conrear-ne.

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut