La llampuga, el bonítol i la bacoreta són eixos que es poden trobar durant la tardor
La llampuga, el bonítol i la bacoreta són peixos que pots trobar al mercat aquesta tardor (IStock)
Un restaurant Caníbal a Berlín

Quins peixos hem de menjar aquest octubre?

Hi ha peixos que només podem trobar ara, a la tardor, i això els dona un valor extra

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Paula Molés

Directora i presentadora d'"Un restaurant caníbal a Berlín"

@paulamols
Actualitzat

Sovint tenim molt associada la temporalitat als productes del camp. Tenim clar que els tomàquets es mengen a l'estiu, els moniatos a la tardor i els espàrrecs per primavera. Però quan es tracta dels productes del mar, si em permeteu el joc de paraules obvi, anem una mica peixos.

És per això que al restaurant caníbal tenim una proveïdora de peix, Àgueda Vitòria, que ens dona informació de primera mà sobre els peixos de temporada. Ens descobreix espècies desconegudes, per ajudar a reduir la pressió sobre peixos molt explotats.

"El mar és molt democràtic perquè hi ha peixos meravellosos molt barats. Jo sóc una apassionada de les espècies desconegudes. Quan estem pescant, ens arribem a la barca, i ves, algú se les haurà de menjar!"

I la tardor és un dels moments més especials a la mar perquè hi ha moltes espècies que només es poden trobar ara. Per això mereixen una atenció especial.

Llampuga, l'estrella de l'octubre

La llampuga és un peix blanc amb una carn boníssima, però molt desconegut per la gran majoria de gent. Estèticament és molt bonic. A més, la llampuga no és un peix car. I és fàcil de cuinar i menjar perquè té poca espina, i això el fa molt valuós.

La llampuga és fàcil de cuinar i de menjar perquè té poca espina (IStock)

L'Àgueda ens recomana, per exemple, un arròs caldós de llampuga i carbassa; i si teniu bolets, també n'hi podeu afegir. I es lamenta que els pescadors no hagin sabut posar en valor l'estacionalitat d'un peix tan bo com aquest.

Més peixos de tardor

Hi ha altres peixos que són molt estacionals, com el bonítol i la bacoreta, que es capturen amb bonitolera, un tipus de xarxa que moltes embarcacions d'arts menors utilitzen a la tardor i hivern. La bacoreta també és molt econòmica.

La bacoreta és un peix econòmic, similar a la tonyina (IStock)
El bonítol es troba ocasionalment als mercats i es comercialitza fresc, salat, fumat o en conserva (CCMA)

Moltes vegades es parla d'aquests dos peixos com els cosins barats de la tonyina, encara que a Àgueda Vitòria ni li agrada dir-ho així:

"Parlar de 'peixos pobres' és incorrecte. Aquestes distincions resten valor al peix. Cadascun té la seua entitat, el seu moment i la seva manera de ser cuinats."

Així que ja ho sabeu. Aquest mes d'octubre busqueu llampuga, bonítol i bacoreta.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut