Què puc fer per menjar de manera més sostenible?
Per a la xef Maria Nicolau, la sostenibilitat va néixer com un tamboret amb tres potes: societat, economia i ecologia
Un restaurant caníbal a Berlín

Què puc fer per menjar de manera més sostenible?

Un terç de les emissions de gasos d'efecte hivernacle provenen del sistema alimentari. Cal consumir productes locals i reduir el consum de carn

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Paula Molés

Directora i presentadora d'"Un restaurant caníbal a Berlín"

@paulamols
Actualitzat
TEMA:
Sostenibilitat

Els organismes internacionals, la ciència i, cada vegada més, la societat som conscients que, per salvar el planeta, hem de canviar la nostra manera de menjar. I com ho fem?

No fa tant la paraula "sostenible" era desconeguda, avorrida i ignorada. Ara s'ha convertit en la contrasenya que obre totes les portes que parlen d'alimentació a les cases, a la indústria i als restaurants. El 2016 l'ONU va fixar el 18 de juny com el Dia de la Gastronomia Sostenible.

La FAO, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, diu que la gastronomia sostenible "és sinònim d'una cuina que té en compte l'origen dels ingredients, com es conreen i com arriben als nostres mercats i als nostres plats".

I tot això es converteix en una urgència si mirem l'impacte que té en el medi ambient. Segons l'últim estudi publicat per la revista Nature Food, aquest 2021, el 34% de les emissions de CO2 de tot el planeta provenen del nostre sistema alimentari. Això inclou l'agricultura, la ramaderia i la pesca, el conreu de boscos, la transformació, els envasos i el transport d'aliments.


Dieta mediterrània, un bon exemple

Toni Massanésdirector de la Fundació Alícia, i col·laborador habitual d'"Un restaurant caníbal a Berlín" creu que cal potenciar el consum de productes locals i de temporada:

"Hem de menjar més fruites, verdures, llegums i cereals integrals. Parar atenció al lloc i al tipus de producció, minimitzar el consum de carn i no deixar de cuinar a partir de productes frescos. Dieta mediterrània, vaja, i la seva aplicació pràctica, conscient i de proximitat."

La cuinera Maria Nicolau ens explica que la paraula sostenibilitat va néixer com un tamboret amb tres potes: societat, economia i ecologia

"Si una de les 3 potes falla, el tamboret no s'aguanta, l'organisme no se sosté, i es condemna a si mateix a desaparèixer tard o d'hora en algun moment del temps. Sostenibilitat vol dir poder seguir vius!"


Les dones, motor de l'alimentació sostenible

Les dones espanyoles cada dia passen el doble de temps que els home fent activitats relacionades amb la cuina, recorda la sociòloga Marta Pons. És una de les persones que, amb la pandèmia, ha creat la plataforma DAMES (Dones que Alimenten un Món en Emergències), que vol donar veu a una visió en clau femenina de l'alimentació sostenible:

"Cada dia, 105 minuts les dones versus 55, els homes. Les dones alimenten el món, sostenen l'economia de la vida i són preservadores dels hàbits alimentaris saludables."   

La paraula sostenible ens acompanyarà doncs d'ara en endavant. Cal utilitzar-la amb sentit comú perquè ens hi va el futur, el nostre, el dels pagesos, el dels nens, els animals i el planeta. 
ARXIVAT A:
GastronomiaMedi ambientSostenibilitat
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut