Pèsols, perles valuoses en l'alimentació de confinament
Són rics en vitamines i beneficien el sistema nerviós. Per això poden ser molt útils en el confinament per la crisi del coronavirus
Pèsols, perles valuoses en l'alimentació de confinament
Un restaurant caníbal a Berlín

Pèsols, perles valuoses en l'alimentació de confinament

Són rics en vitamines i beneficien el sistema nerviós. Per això poden ser molt útils en el confinament per la crisi del coronavirus

Toni Massanés Actualitzat
TEMA:
Coronavirus
Pèsols, perles valuoses en l'alimentació de confinament

La crisi provocada pel coronavirus ens fa estar a casa, confinats, i això ens fa passar més temps a la cuina. Hem de vigilar una mica quins aliments mengem, i els pèsols poden ser un gran aliat, ja que són rics ens vitamines i beneficien el sistema nerviós. 

 

Una mica d'història sobre el pèsol

Se sap que els pèsols ja es cultivaven durant la prehistòria. Tot i això, la manera de consumir-los ha anat variant al llarg del temps. Els hebreus, els grecs i els romans, per exemple, solien menjar-se'ls secs perquè era la manera de conservar-los quan no era la temporada. En canvi, avui en dia, aquest ús és molt poc freqüent a la majoria de països. Tot i que continua sent popular a llocs com la Xina, el Pakistan i l'Índia. Una curiositat: sabíeu que a Catalunya el pèsol negre, una relíquia del Berguedà, es menjava i es continua menjant sec?

Pèsols, perles valuoses en l'alimentació de confinament
 

Llegums de temporada

Sí, els pèsols botànicament són llegums i nutricionalment també, tot i que amb més quantitat d'hidrats de carboni. A Catalunya produïm pèsols durant els mesos de primavera, de març a maig aproximadament. Si hi ha uns pèsols que destaquen de manera especial, són els de Llavaneres. Les primeres notícies que es conserven daten del segle XVII, uns pèsols primerencs que es cultivaven a la rodalia de Mataró i que es destinaven a la comercialització a Barcelona. Fins i tot, més endavant, durant els anys trenta, les produccions importants s'exportaven a França.

 

Els beneficis dels pèsols

Són un aliment que conté principalment hidrats de carboni complexos. A més, aporten una quantitat important de proteïnes que, tot i ser d'un valor biològic inferior, si es combinen amb cereals s'obté una proteïna d'elevada qualitat. També cal destacar el seu contingut en fibra, que millora l'estrenyiment, disminueix el risc de càncer gastrointestinal i afavoreix la sacietat.

Pèsols, perles valuoses en l'alimentació de confinament
 

El pèsol, al plat

Els pèsols són molt polifacètics. Els podem menjar d'una manera ben senzilla si són ben frescos i petits: directament crus, com si fossin una llaminadura! També els podem fer ofegats, escaldats amb aigua i sal (i després menjats freds o calents) o com a protagonistes d'una amanida de primavera. I són deliciosos passats per la paella amb una cullerada de mantega i trossets de cansalada o de pernil o amb verdures com pastanagues, cebes, espàrrecs de marge, bolets... També com a guarnició casen a la perfecció amb  guisats de vedella, mar i muntanya, peix en salsa, suquet de peix o ensaladilla. Recentment, els pèsols són tendència en hamburgueses vegetals, sopes i patés de pèsols, com ara l'hummus...

 

El mercat en temps de confinament

Estem confinats i això implica que no podem sortir cada dia a comprar ni comprar tot allò que voldríem perquè ens hem de quedar a casa.  Els mercats estan oberts i algunes parades ofereixen la possibilitat d'encarregar comandes per no fer cues. Si aneu al mercat, s'ha de respectar la distància de seguretat, metre i mig, entre la gent. Recordeu que no cal omplir els cabassos de menjar, sinó triar bé els aliments i el productes que comprem.

 

Ara és temps de faves, porro, api, all, bledes, cols, espinacs, alls tendres, escarola, carxofes, endívies, xirivies, espàrrecs, pastanagues, enciam, raves, remolatxa, julivert, faves, tirabecs, taronges, llimones, maduixes i ja s'acaben les mandarines. I si mirem el mar hi ha  besuc, llenguado, orada, mòllera, calamar, llobarro, lluç, pagell, tellerina, pop, sèpia, ostres, seitons, musclos i galeres. I també bacallà dessalat i arengades.

Recordeu, #quedatacasa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut