La tendència a reduir la carn augmenta a Espanya, sobretot entre els més joves
La tendència a reduir la carn augmenta a Espanya, sobretot entre els més joves (IStock)
Un restaurant Caníbal a Berlín

Per què cada cop més adolescents deixen de menjar carn?

La Societat Espanyola de Pediatria reconeix que encara no se sap l'impacte a mitjà i a llarg termini de les dietes vegetarianes i veganes en menors d'edat

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Paula Molés

Directora i presentadora d'"Un restaurant caníbal a Berlín"

@paulamols
Actualitzat
TEMA:
Gastronomia

Videos d'animals malferits en una granja, imatges de camions carregats de porcs, el soroll d'un vedell entrant en un escorxador... aquestes imatges que corren per les xarxes i per youtube son font de revolució entre els joves.

 El debat sobre menjar carn i sobre com ha estat produïda no és nou, però s'hi estan sumant noves generacions. Cada vegada més joves decideixen fer-se vegetarians o vegans com a protesta contra model alimentari. 

La Ginebra, té 13 anys, i ha decidir deixar de menjar carn. Reconeix que n'ha mirat molts de vídeos així: 

"Feia temps que pensava que alguna cosa passa amb la industria de la carn. No veia normal que hi hagués carn tan barata als supermercats. La meva manera de protestar contra aquest model és no menjar carn!

El benestar animal està entre els principals arguments de la Ginebra a l'hora de renunciar a una cosa que, admet, li agradava molt. La seva mare, l'Empar Moliner, la respecta però amb una certa tristessa: 

"A casa ens encanta la carn, ens encanta cuinar… Entenc la preocupació dels joves pel benestar animal. I em sembla bé el seu posicionament, se'ls ha de respectar perquè no son nens. Jo, però, no ho faria!"

Primera carnisseria vegana de Barcelona

Visitem al barri de Gràcia de Barcelona, on acaba d'obrir la primera carnisseria vegana de Catalunya, la Farmers Veggie Butchers, especialitzada en productes 100% vegetals i artesans. Henrique Marques és un dels tres socis fundadors: 

"El nostre fort és que fem productes artesans. Els fem al nostre obrador cada dia. Volem desmarcar-nos de la indústria que fa productes vegetals que volen assemblar-se en sabor i textura a la carn. Nosaltres no!" 

L'Henrique reconeix que s'han vist desbordats per la bona rebuda de la gent. Les cues a la botiga son habituals i tenen un projecte d'obrir al barri de Sants; a més de treure nous productes, com el camembert o el roquefort vegà. 

Salsitxes veganes de diferents gustos  (Farmers Veggie Butchers)
Hamburguesa vegana feta a base de llenties
Hamburguesa vegana feta a base de llenties (Farmers Veggie Butchers)

Allà, a la Farmers Veggie Butchers, ens trobem amb Juanjo Cáceres, doctor en història, i especialitzat en la investigació social i històrica de l'alimentació. Ell té molt clar que el moviment dels joves vegetarians o vegans ha vingut per quedar-se: 

"Els joves estan sent uns vanguardistes. De fet, ja fa dècades que els joves s'interessen pel vegetarianisme, però ara amb la sensibilitat mediambiental i amb la preocupació cap al benestar animal, cada vegada son més"

I nutricionalment parlant, és segur no menjar carn per nens i joves?

La Societat Espanyola de Pediatria reconeix que no hi ha dades suficients sobre l'impacte a mitjà i a llarg termini de les dietes vegetarianes i veganes en menors d'edat.

Els experts recomanen buscar l'assessorament de dietistes i nutricionistes perquè la dieta sigui equilibrada, saludable i amb tots els nutrients necessaris. Per això, en els últims anys s'han publicat eines que faciliten tenir una dieta vegetariana sense riscos. 
 

Tothom està d'acord, això sí, en què qualsevol persona vegetariana o vegana, tingui l'edat que tingui, ha de suplementar-se amb la Vitamina B12 per assegurar-se que no té problemes de salut. La vitamina B12 no està disponible en cap producte d'origen vegetal i el seu dèficit pot provocar episodis de anèmies, neuropaties o aterosclerosis. Per això és important estar ben assessorats!

Toni Massanés, director de la Fundació Alícia i col·laborador del restaurant caníbal, fa una reflexió interessant per a les famílies: 

"Quants de nosaltres ens podem permetre aquest assessorament individualitzat i per tant, tenir una correcta supervisió? Fins a quin punt els infants poden triar des de petits el què menjar o no menjar? O a la inversa, quin poder de decisió poden arribar a tenir els pares alhora de voler que els seus fills no mengin certs aliments? Fins on arriba la responsabilitat dels pares alhora d'educar en una alimentació saludable?" 

 

 

 
ARXIVAT A:
Gastronomia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut