Un restaurant caníbal a Berlín

On podem comprar pa de qualitat a Catalunya?

És l'aliment que es troba en l'origen de la nostra civilització i aquí tenim 24 dels 80 millors forns de pa de tot l'Estat
Toni Massanés
TEMA:
Gastronomia
On podem comprar un bon pa a Catalunya? L'aliment que es troba en l'origen de la nostra civilització

El pa és un dels aliments que forma part de la famosa "tríada mediterrània" (juntament amb l'oli i el vi). Sense el pa la nostra cultura alimentària, de fet la nostra cultura, no s'entendria. Ni la nostra llengua. Fins hi tot en termes religiosos el pa té una forta simbologia: l'hòstia (el pa consagrat), representa el cos purificador del fill de Déu sacrificat pels Cristians.

Es troba en l'origen de la nostra civilització. I és que les civilitzacions es van bastir a partir del Neolític amb el conreu de diferents plantes com a font principal d'hidrats de carboni, base de l'alimentació. Igual que, en gran part de l'Orient, l'alimentació es basa en l'arròs com a cereal bàsic, i al continent americà es basa en el blat de moro, al Mediterrani hem tingut el blat, que hem transformat fins a obtenir-ne pa i poder-lo consumir.

Si haguéssim d'explicar breument com fer pa, podríem dir que a la pasta resultant de la barreja de farina d'un cereal amb aigua, se la menja un llevat (saccaromyces cerevisiae), que vol dir que la fermenta (de fervere, fer bullir), provocant les bombolles a l'interior (el fa llevar, créixer) que seran els ulls quan la rostim.

 

 

El pa de pagès català disposa d'una IGP (Indicació Geogràfica Protegida) i la nostra cultura alimentària ens aporta molts exemples on el pa hi té un paper central, per exemple el pa amb oli, molt típic de fer la rosta a les terres olieres, on suquen una llesca de pa en l'oli acabat d'obtenir, o la menja amb què moltes generacions han berenat: el pa amb vi i sucre; una altra menja, típica de les Terres de l'Ebre: La clotxa; i què dir de la nostrada picada, que sense la llesqueta de pa torrat sembla que no és el mateix; el pa amb tomàquet i les sopes de pa, delicioses i sostenibles contra el malbaratament d'aliments!

El pa ens parla de canvis històrics i culturals

El temps en què la gent passava gana. Molts dels nostres avis tenen el record de menjar el pa negre fins al punt d'avorrir-lo i celebrar el dia que varen poder tornar a menjar pa blanc. I avui anem al revés, volem tornar a menjar-lo negre...

El pa també ens parla de les coses del comú, com ara els forns comunals que hi havia a molts pobles. Les famílies pastaven la massa a casa i després el portaven al forn del poble, al forn del comú, a coure'l. Una part de la pastada se la quedaven ells i l'altra la donaven al Forner a compte del servei.

De varietats infinites

Llonguet, xusquet, pa de tinyol, barra de quart, barra de mig, de quart llarga, de mig llarga, baguette, bastons, coques, rodons de quart, de mig i de quilo; i ara amb olives, amb nous, formatge, de sègol, etc.

 

On podem comprar pa de qualitat?

A Catalunya tenim 24 del 80 millors forns de pa de tot l'Estat, segons la segona edició de "La Ruta del Buen Pan, 2018". No cal ser una autoritat del món de les fleques per assaborir aquesta evidència. Només heu d'anar fins a Cercs, prop de les aigües del pantà de La Baells, passada la Font Gran i una mica per sota el nivell de la carretera, hi trobareu el petit forn de Ca l'Agustí, que existeix des del 1884.

  • Forn Ca l'Agustí (Cercs)
  • Forn de la Rambla (Vilanova i la Geltrú)
  • L'Espiga D'Or (Vilanova i la Geltrú)
  • Forn de Pa Elias (Barcelona)
  • Forn Baltá (Barcelona)
  • Turris (Barcelona)
  • Forn Baluard (Barcelona)
  • Forn Mistral (Barcelona)
  • PanBou (Barcelona)
  • El Forn de la Lola (Barcelona)
  • Fleca Balmes (Barcelona)
  • Forn Sant Tirs (Barcelona)
  • Forn Sant Josep (Barcelona)
  • Forn Gil (Barcelona)
  • Forn del Passeig (Barcelona)
  • Forn Elias Boulanger (Barcelona)
  • Panes Creativos (Barcelona)
  • Triticum (Barcelona)
  • Pa Serra (Barcelona)
  • La Espigador (Caldes de Montbui)
  • Forn La Fogaina (Les Preses)
  • Papan Bread (Lleida)
  • Pa Ronyo (Torregrosa)
  • Forn Sistare (Reus)

 

Què tenim de temporada?

Per acompanyar el pa pensem en formatges, el peix blau i els embotits.

De l'hort: les darreres carxofes, bledes, endívies, espàrrecs verds i blancs, pèsols, faves, enciam, espinacs, raves, les millors pastanagues, julivert, menta fresca, les darreres taronges, maduixes i nespres. I les primeres cireres del Baix Llobregat!

També podem parlar de la xicoira, aquesta petita planta silvestre, germana petita de la dent de lleó, que apareix quan es fonen les congestes. Sota la neu, igual que passa quan lliguem les escaroles per a blanquejar-les, com que no hi toca el sol, la xicoira queda més blanca i és més mengívola. Recordem que, als pobles de muntanya, aquesta era una de les primeres verdures crues que menjaven quan marxava l'hivern.

Tots els articles de Toni Massanés, director de la Fundació Alícia

ARXIVAT A:
Gastronomia