En aquestes setmanes de confinament, si hi ha un nom de la gastronomia catalana que està en boca de molta gent és el de Nandu Jubany. Qui no ha sentit a parlar del vídeo de la truita de patates o el dels macarrons a la bolonyesa?   El fenomen Nandu Jubany Què té el Nandu que enganxa tant els seus seguidors? La Laura va fer els macarrons a la bolonyesa del Nandu, i explica: "Em va sorprendre que hi posés pastanaga. A partir d'ara, als sofregits, n'hi posaré sempre." "M'agrada que els vídeos els faci a casa, amb la família. És com si fos a la teva cuina. Bé, ell té una cuina més gran que la meva!" Segons el Xavi, la clau és que "el Nandu aconsegueix en uns moments molt durs transmetre alegria i optimisme, i veure aquesta actitud prova. A més, és un gran comunicador i enganxa". La Yolanda és una apassionada de la cuina i una fidel seguidora dels vídeos del Nandu. "M'agrada molt la cuina i les receptes del Nandu són fàcils de fer. He fet les pomes al forn, el xai al forn, la crema catalana, els flams i la salsa de tomàquet. Soc la fan número 1 del Nandu i de la seva família", explica.   La Laia i el Raül també se'n declaren fidels seguidors: "És tan natural, tan normal, que t'hi sents identificat. Ho explica molt bé. Fa gràcia sense voler-ne fer. Cada nit, després de sopar, sempre mirem què ha fet, tot i que encara no hem fet cap dels seus plats!", confessen.   Hi ha qui fins i tot fa concursos telemàtics amb els amics per veure a qui li queda millor la truita de patates! El confinament també és un estímul per a la imaginació.     (canjubany.com) El poder de la cuina de tota la vida El Nandu va haver de tancar els restaurants i l'hotel d'un dia per altre. Tenia molt menjar. Va congelar i confitar el que va poder, però hi havia una part d'aliments frescos que s'havien aprofitar. El Nandu cada dia prepara dinar i sopar per a 7 persones. No es podia sortir de casa. S'havien de passar les hores. Així, fer vídeos va ser una sortida molt natural. "Saps què? És que m'ho passo molt bé fent aquests vídeos", afirma amb to alegre. Però molts es deuen preguntar d'on ha tret les receptes. Aquí tampoc hi ha secrets: "Em vaig basar en dos llibres de cuina tradicionals catalana. Primer, en el de la Carme Ruscalleda i la Pilarín Bayés, "La màgia de la cuina", i després en "Sabor ampurdanés", de Pere Bahí". Amb el sentit de l'humor que el caracteritza, el Nandu afirma que "podríem estar tot l'any confinats i no s'acabarien les receptes!". "Volia fer plats senzills, aptes per a tothom. Però, sobretot, plats amb ingredients que pots trobar al súper del costat de casa", explica l'ànima de Can Jubany. "L'altre dia vaig fer la recepta d'un brioix. El vídeo durava 32 minuts, perquè faig la recepta pas a pas. La gent després m'escriu i em diu: 'He seguit totes indicacions i m'ha quedat molt bé.' Esclar que sí, perquè no amago res", afirma amb satisfacció.   (canjubany.com) Temps difícils per a tothom Malgrat aquest boom amb les vídeoreceptes, el Nandu no oblida que ha hagut de fer un ERTO que afecta 106 persones, 106 famílies. Això li dol, es nota. El Nandu, esperit inquiet, ja pensa en alternatives fins que pugui obrir els restaurants. Noves vies perquè els seus puguin tornar a la feina. Properament vol posar en funcionament una pàgina web de productes frescos, de proximitat i qualitat Jubany a casa. Però també li agradaria ajudar productors que no troben sortides als seus productes. Anirem seguint com es concreta aquesta idea!    A qui segueix Nandu Jubany? Molta gent segueix el Nandu i les seves receptes, ja sigui a Instagram, Twitter o YouTube. Però a la gent del Caníbal ens agrada també girar la truita. Gairebé tothom ha vist algun dels seus vídeos, però la gran pregunta és: quins són els perfils que segueix el Nandu? I, si en teníeu cap dubte, ja us confirmem que el Nandu és tan actiu a les xarxes com a la vida real. Segueix amb força curiositat els vídeos que penja el xef José Andrés, amb qui l'uneix una bona relació, ja que fa anys que es coneixen. "Els seus vídeos són molt 'made in America'. Fa molt de xou. Són l'antítesi dels meus. A vegades li envio un missatge dient '¡Pero qué has hecho hoy!' i fem unes 'rises' junts", diu el Nandu, divertit.   Segueix molts cuiners, però sempre té uns minuts per treure el nas al perfil d'Instagram i Twitter del seu estimat Jordi Cruz, passar pel del xef David Muñoz o mirar què diu el Carles Gaig. Però no només segueix cuiners i cuineres de renom: també dedica temps a tafanejar en perfils Instagram de persones no tan conegudes, com ara Maria Casanovas, Maria Teresa Llauradó o Ana Antequino. El poder de les xarxes durant el confinament Aquestes setmanes de confinament el Nandu, com es diria col·loquialment, ho ha petat a Instagram. "Abans del confinament aconseguíem 1.000 nous seguidors cada 15 dies. Durant el confinament, hi ha hagut dies que hem fet més de 3.000 seguidors nous en 24 hores. És una passada!", afirma el Nandu, orgullós. Però aquest èxit no ha estat una casualitat. S'ha anat coent a foc lent. Com totes les bones receptes, hi ha hagut un ingredient essencial: Laura López (@lauraponts). La Laura ja fa un temps que l'ajuda a portar les xarxes socials i és una referent en la fotografia del món "foodie" i d'Instagram. Tot i l'èxit innegable a Instagram, el Nandu diu que "passen coses rares. Com és que un perfil d'Instagram amb tants seguidors no el promocionen? Deu ser perquè parlo en català?", es pregunta.   Aquests dies tots tenim somnis compartits: que arribi el dia de poder sortir una mica al carrer, retrobar-nos amb els que estimem i abraçar-los, que els fogons de les cuines Jubany estiguin tots encesos o tornar als estudis de ràdio... Però, ara per ara, hem de seguir respectant el confinament.   Per a moltes persones, les videoreceptes són una de les alegries del dia. Són molts els que esperen el proper vídeo del Nandu picant de mans dient "Vinga, nois, una altra recepta". Potser sortirem del confinament amb uns quilos de més, però també valorant i estimant més la cuina de tota la vida, perquè el Nandu transmet aquesta passió tan seva en cada una de les seves receptes.