Un restaurant caníbal a Berlín

Llibres caníbals per Sant Jordi: per cuinar, reflexionar i descobrir altres mons

Una tast de literatura enogastronòmica per a tots els gustos i butxaques
Actualitzat
TEMA:
Sant Jordi
Llibres caníbals per Sant Jordi: per cuinar, reflexionar i descobrir altres mons

El nostre llibreter de capçalera, Nacho Borraz, llibreter de La Central del Raval, ens selecciona tot un seguit de títols gastroliteraris per Sant Jordi. Nosaltres els hem agrupat en tres categories diferents, aptes per a tots els gustos i butxaques. 

1- Per a aquells a qui els agrada menjar bé

"El arte de comer bien", de Diana Henry (Editorial Salamandra). Com fer una cuina sana sense els prejudicis habituals. Receptari amb caràcter desenfadat, amb moltes influències de la cuina oriental i africana, però amb productes que fàcilment podem trobar a casa nostra. El llibre està dividit per estacions, inclou receptes, capítols sobre nutrició i moltes idees. Llibre molt ben il·lustrat.

 

"Recetas y principios de la cocina vegetariana", de Teresa Carles(Ediciones B). Tot un clàssic de les dietes vegetarianes, on les receptes també se separen per temporades. Teresa Carles va ser de les primeres a cuinar amb herbes. Undecàleg de cuina vegetariana on destaca la importància de cuinar amb producte de temporada i de proximitat. Receptes bàsiques i idees per cuinar sa cada dia.

 

"Come comida real", de Carlos Ríos (Editorial Paidós). Nutricionista i creador del moviment realfooding, un estil de vida al qual s'han sumat centenars de milers de seguidors, a través de les xarxes, i que reivindica el consum d'aliments de debò. En aquest volum, Ríos declara la guerra als ultraprocessats. Inclou receptes.

 

"Cuina mare", de Joan Roca (Editorial Columna). El xef d'El Celler de Can Roca publica un volum de receptes tradicionals dividit en 3 parts: la primera inclou les receptes tal com són; la segona, un recull de receptes tradicionals amb alguna modificació, i la tercera part ens ensenya a cuinar amb el que tenim a casa (que, al final, és l'essència de la cuina).

 

2. Per a aquells que busquen reflexionar sobre gastronomia:

"Demisec. Y otras reflexiones sobre gastronomía", de Miquel Brossa (Editorial Planeta). Brossa, amb l'ajuda de diversos col·laboradors del món la restauració i la gastronomia, analitza i reflexiona sobre els temes més actuals i controvertits: la influència de la gran cuina francesa, les acadèmies i associacions gastronòmiques, la figura del gurmet, les noves tendències en alimentació, el món del càtering, etc.

 

"Homenaje a la Marquesa de Parabere. Las recetas clásicas", (Planeta Gastro). Llibre doble, dos volums en un, que explica la vida d'una dona, escriptora, empresària, amant de la història i de la ciència, amb una cultura culinària impressionant. Va començar escrivint llibres de rebosteria, va obrir el seu propi restaurant a tocar de la Puerta del Sol de Madrid l'any 1936 i va acabar publicant una enciclopèdia de la cuina: "Enciclopedia culinaria de la Marquesa de Parabere". 

 

"El llibre del coc", del mestre Robert (Editorial Barcino). Una nova edició del llibre clàssic del mestre Robert, que ha recuperat el restaurant Set Portes, amb la col·lecció Set Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana. L'any 1520 va aparèixer, a la ciutat de Barcelona, el "Llibre del coc", el primer llibre de cuina imprès a la península Ibèrica escrit en català. Fins llavors els receptaris de cuina havien circulat únicament de forma manuscrita. L'obra s'atribueix al mestre Robert, cuiner del rei Ferran de Nàpols. Aquest és un llibre que inclou receptes i també consells per ensenyar als cuiners com s'han de comportar a la cuina i davant dels nobles.  

 

"Història de la cuina catalana i occitana. Les salses, els aperitius i les sopes", de Vicent Marqués (Editorial Sidillà). En aquest primer volum, Marqués ens ofereix 200 monografies i més de 300 receptes de salses, d'aperitius, d'amanides i de sopes que ens expliquen, no només com els hem de cuinar, sinó també el recorregut històric, filològic, literari i cultural d'uns plats i d'unes receptes que formen part de la cuina que compartim la gent dels Països Catalans i dels Països Occitans. 

 

3- Per als apassionats d'una cosa (i per a aquells qui busquen saber-ho tot sobre un producte concret):

"El arte de la fermentación", de Sandor Ellix Katz (Gaia Edicions). Aquets no és un només un llibre de receptes amb fermentats, sinó també una forma de vida. Recomanat a tots aquells que es vulguin acostar al món de la fermentació i també als que ja en són experts.

 

"Pan Baluard", d'Anna Bellsolà (Roca Editorial). Bellsolà és filla i neta de forners, fundadora i propietària del Forn Baluard i apassionada del món del pa. En aquest volum explica els contratemps i les alegries que ha tingut al llarg de 10 anys d'ofici. Ens revela, també, tots els seus secrets, trucs i tècniques a través de 50 receptes de diferents tipus de pa, productes dolços i salats per fer a casa.

 

"Mugaritz. Puntos de fuga", d'Antoni Luis Aduriz (Planeta Gastro). Confessions i reflexions del xef del restaurant Mugaritz i el seu equip. Amb 50 receptes i  un vocabulari no culinari per afrontar tot tipus de reptes a la cuina; difon anècdotes del restaurant, contes i articles, i explica per què cal aplicar certes tècniques per aconseguir determinades receptes. 

 

"Experto en vino en 24 horas", de Jancis Robinson (Editorial Planeta). Teniu davant un petit manual per a la gent que tot just s'hi ha iniciat, de la mà d'una de les grans crítiques i divulgadores del món del vi. 

 

"Mezcal", d'Emma Janzen (Editorial Timun Mas). Tot el que us cal saber de la beguda amb més èxit internacional del moment, el mezcal. Tradicional de Mèxic i d'elaboració complicada, és una de les begudes amb què es poden fer més còctels

 

 

ARXIVAT A:
GastronomiaSant Jordi