T'imagines obrir un vi i tenir un any per beure-te'l? Doncs, no és ciència ficció. És possible gràcies al "bag-in-box", és a dir, un sistema d'envasar el vi en una bossa dins una capsa que és als antípodes de la clàssica ampolla de vidre. Totes les DO de Catalunya embotellen generalment així els seus vins joves. El sistema per encapsar el vi consisteix a introduir-lo en una capsa de cartró i a dins una bossa formada per diverses làmines que el protegeixen de l'oxidació i la llum. Hi ha una vàlvula que fa que la bossa es vagi tancant a mesura que servim el vi i una aixeta per servir-lo amb facilitat. La sommelier del restaurant caníbal, Clara Antúnez, recorda que el "bag-in-box" és una opció perfecta per a una calçotada amb amics. A casa nostra, però, no tenim gaire cultura de comprar el vi així i continua sent un consum minoritari, segurament per desconeixement, falta de costum i desconfiança. L'hàbit de l'ampolla de vidre clàssica encara pesa molt. Els avantatges del "bag-in-box" La principal: el vi no es fa malbé, a diferència d'una ampolla clàssica de vidre que permet guardar-lo entre dos i tres dies. El "bag-in-box" permet allargar-ho fins a l'infinit perquè l'oxigen no entra en contacte amb el vi i no l'oxida, és a dir, no el fa malbé. Aquest sistema, a més, aïlla i protegeix el vi de la llum. La vida d'un vi en una ampolla oberta és més curta que el vi encapsat Un altre aspecte positiu del vi envasat en capsa és la facilitat per transportar-lo i emmagatzemar-lo: té un pes inferior i ocupa menys espai que les ampolles de vidre. Normalment, la capsa té una nansa i la seva forma rectangular és perfecta per posar-la a sobre de superfícies com una taula, gespa o sorra sense perill que vessi o caigui. Si és un vi blanc també es pot guardar fàcilment a la nevera i servir-lo d'allà mateix. Pel que fa a la capacitat, el "bag-in-box" pot contenir des de 2 litres de vi fins a 20, en un format més a l'engròs. Els més habituals per a ús domèstic són de 2 o 5 litres. L'envàs suposa un pas més també cap a la sostenibilitat: menys residus per més vi. La capsa de cartró es recicla al paper i la bossa interior, al plàstic. Noruega aposta pel vi "bag-in-box" El govern noruec utilitza l'argument del reciclatge per animar els seus ciutadans a consumir vi que vingui del "bag-in-box". Noruega no és un país productor de vi, però s'ha fixat en França, que sí que té molta tradició vitivinícola i que n'és un gran consumidor. Els francesos han vist, sobretot, l'avantatge d'incorporar-lo en el seu dia a dia, sense perdre'n qualitat. Fer una copa a casa i utilitzar-lo també per guisar. Tots els vins a dins la capsa? Òbviament, cada cosa pel que ha estat pensada. El "bag-in-box" no és ideal per a tots els vins o per a totes les ocasions, matisa Clara Antúnez: No és l'embalatge ideal per al vi madur ni per a vins amb criança perquè l'evolució necessita microoxigenació a través del tap de suro. I tampoc seria el format més ideal per a àpats més formals i elegants. La sommelier aposta per guardar el "bag-in-box" pel dia a dia, festes, pícnics i calçotades.