Un restaurant caníbal a Berlín

La primavera, temps del peix blau, una dosi extra de calci per als ossos

Què mengem a finals d'abril? Si us interessen els aliments de temporada, aquests són els que trobareu amb l'arribada del bon temps
Toni Massanés
TEMA:
Gastronomia
La primavera, temps del peix blau i una dosi extra de calci per als ossos

En escabetx, a la brasa, a la planxa, marinades, a la llauna, al forn, etc. Les sardines de temporada arriben a finals d'abril

El mar és cada cop més imprevisible perquè n'abusem i així la pesca pot ser una ruleta, però tradicionalment la primavera és el temps del peix blau, aquest bé de Déu que ens convé tant per a la salut i ens agrada tant de menjar, sardines (que darrerament estan en crisi), verats (que bons a la brasa o en escabetx), seitons (deliciosos enfarinats i fregits - si són xics, sencers-) dosi extra de calci per als ossos, o bé marinats amb vinagre i congelats abans per si hi ha anisakis). Sorells per fer a la brasa o oberts i passats per la paella (a la planxa) i potser uns molls fregits ... I a més a bon preu!

L'ou, senyal de renaixement

També podem menjar truites fetes amb ous de les caramelles, xai pasqual rostit, o guisat, o a la brasa, o fer frit de pasqua mallorquí amb les freixures. I després mona, que pot de ser de pastisseria, boníssima, o la podeu fer vosaltres de brioix amb ous bullits com es fa al país valencià; de pa cremat, o en forma de tortell amb un ou per cada any del fillol.

L'ou és senyal de renaixement, com la Pasqua, com la primavera, quan els nostres camps s'omplen d'herbes, espàrrecs i colitxos, amb els quals podem fer truites, també amb els alls tendres que creixen als horts, on també trobem faves, pèsols, api, bledes, col, espinacs, les darreres carxofes, endívies, xirivies, espàrrecs, pastanagues, enciam, raves, remolatxa i julivert.

A la Catalunya interior es cull la primera mel de la temporada

Mengeu mató amb mel; hi ha hagut una florida molt gran de romaní enguany, gràcies a les pluges del novembre, i en general hi ha molta flor. És una bona ocasió per anar a comprar mel nova, molt més intensa en aromes sobretot ara, als primers temps.

 

 

Llegums, un aliment que no pot faltar a la nostra dieta

Penseu que, de llegums, també en podem menjar sempre, i per cap caler. Si us els bulliu vosaltres a l'olla a pressió, i sortint de l'olla hi afegiu un raig d'oli d'oliva verge extra ben gustós, són una passada. També els podeu comprar en parades de confiança, o en conserva de qualitat, però sobretot que siguin ben bullits!!! I amb una rosta de cansalada, una botifarra, podeu fer-ne un empedrat, un hummus amb tahina i llimona o amb iogurt cremós, all, comí, julivert i més oli bo.

Arriba el bon temps i les fulles són més tendres

Ara, a finals d'abril, comencem a trobar els primers carbassons aquí a Catalunya, normalment els més primerencs són d'hivernacle, però són boníssims amb truita, farcits, arrebossats, fets a la planxa i amb un oli de menta i all, al vapor o al microones.

Ara és l'època de l'any que les hortalisses de fulles són més bones, diu el Bernat, enciam, bledes, espinacs... també hi ha pèsols, faves, api, alls tendres, ceba tendra per fer amanida (que si no cou és una delícia!), endívies, espàrrecs, pastanagues, remolatxa, raves, julivert, menta...

Encara és temps de taronges

Taronges i maduixes i aviat nespres, albercocs, prunes... I un iogurt amb nous i mel nova!

 

Aquí pots consultar tots els articles de Toni Massanés

ARXIVAT A:
Gastronomia