Un restaurant Caníbal a Berlín

La dieta cetogènica, una revolució per a les malalties minoritàries

La Fundació Alícia engega el projecte alimentari "KetoAlícia" per millorar les condicions de vida de les persones que tenen determinades malalties minoritàries
Toni Massanés
TEMA:
Gastronomia
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Catalunya Ràdio i TV3 dediquen La Marató d'aquest any a les malalties minoritàries. A Catalunya actualment hi ha més de 400.000 afectats per aquestes malalties. No totes tenen tractament farmacològic. En alguns casos, només un canvi en la manera de menjar, a través d'una dieta molt controlada i amb un seguiment mèdic rigorós, pot ser la principal teràpia.

A la Fundació Alícia, responsable de la línia d'alimentació de la Fundació Catalunya-La Pedrera, fa temps que treballem des dels laboratoris de Món Sant Benet en aquelles malalties minoritàries en què menjar d'una determinada manera pot marcar la diferència. En són un exemple la fenilcetonúria (PKU), malaltia en què el consum de proteïnes es veu restringit, o la síndrome de Prader-Willi, una malaltia minoritària en què mai es té sensació d'estar tip.

La majoria dels nostres àpats estan formats per una alta presència d'hidrats i una quantitat més petita de proteïnes i greixos. El problema és que a algunes persones que tenen determinades malalties minoritàries aquestes quantitats no els són bones. Per tant, la dieta s'ha de canviar i ajustar-la a les seves necessitats. Per a aquesta edició de La Marató, la Fundació Alícia hem estrenat un nou projecte d'alimentació: la KetoAlícia, que està basada en la dieta cetogènica.

 

 

La dieta cetogènica és una teràpia en què hi ha més ingesta de greixos que d'hidrats de carboni. Els pares ens van demanar que féssim alguna cosa perquè els nens i les nenes poguessin menjar, per exemple, pa, pizzes o pastes. Gràcies a la feina realitzada en innovació culinària, hem creat la mescla KetoAlícia, una fórmula innovadora amb només tres ingredients. Les famílies la poden tenir com a recurs a casa per elaborar de forma molt pràctica i senzilla els substituts farinacis més comuns com el pa, les galetes, els pans de pessic o els xurros.

 

Aquest treball culmina amb la presentació d'un web en tres idiomes (català, castellà i anglès), amb el qual es posa a l'abast de tothom una sèrie de receptes i multitud de combinacions culinàries com són les salses, els farciments, cobertures.

La dieta cetogènica està indicada, sempre sota supervisió mèdica, per a persones que tenen les malalties del dèficit de GLUT-1 i el dèficit de PDH així com en aquelles epilèpsies que no responen al tractament farmacològic. Gràcies a la dieta s'està aconseguint que el 60% dels infants redueixin a la meitat les crisis epilèptiques i un 20% en quedin lliures. A més a més, la dieta ajuda a millorar els aspectes cognitius i conductuals. Tot plegat fa que la qualitat de vida d'aquestes persones augmenti considerablement.

 

Consulta altres articles de Toni Massanés a "Un restaurant caníbal a Berlín"

ARXIVAT A:
Gastronomia Cuina

ÀUDIOS RELACIONATS