Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Un restaurant Caníbal a Berlín

La cendra de Cumbre Vieja, el malson del plàtan de La Palma

El volcà de Cumbre Vieja, encara en erupció, ha arrasat, de moment, un 5% de les hectàrees de plataners de l'illa

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Paula Molés

Directora i presentadora d'"Un restaurant caníbal a Berlín"

@paulamols
Actualitzat
TEMA:
Gastronomia

El volcà de Cumbre Vieja ho està arrasant tot, també els conreus de l'illa de La Palma. Les plantacions de plataners són el pa de moltíssimes famílies que s'hi dediquen des de fa anys.

Unes 10.000 famílies viuen del plàtan. És la segona illa de les Canàries que més en produeix després de Tenerife. Només la producció de plàtans aporta més del 10% del PIB de La Palma, i de forma indirecta, un 30%.

Ara mateix, els productors estan afectats per diferents motius:

  • La lava ha arrasat els camps de plataners. A hores d'ara, es calcula que ha sepultat un 5% de les hectàrees de plataners.
     
  • La lava ha destrossat les canonades i no poden regar les terres.
     
  • Les carreteres han quedat tallades i els agricultors no poden accedir a les plantacions.
     
  • Les cendres del volcà es dipositen a sobre de la fruita i, quan es recull, el plàtan queda danyat.
El volcà de la Palma avança entre plataners apropant-se a la costa de Tazacorte
El volcà de La Palma avança entre plataners apropant-se a la costa de Tazacorte (Nacho Doce / Reuters)
Moltes famílies han perdut les collites i demanen una indemnització al govern
Moltes famílies han perdut les collites i demanen una indemnització al govern (Nacho Doce / Reuters)
Els agricultors treuen a corre cuita les pinyes de plàtans abans que el volcà les arrasi
Els agricultors treuen a corre-cuita les pinyes de plàtans abans que el volcà les arrasi (Kike Rincón / Europa Press)
Diversos camions d'agricultors es dirigeixen a recollir les seves plantacions de plàtans, a la carretera de la Llacuna a Tazacorte, a La Palma
Diversos camions d'agricultors es dirigeixen a collir les seves plantacions de plàtans, a la carretera de La Laguna a Tazacorte, a La Palma (Kike Rincón / Europa Press)

El problema és l'estètica

Malauradament, molta fruita no es podrà comercialitzar per raons estètiques, perquè quan talles i empaquetes els plàtans, la cendra esquerda i taca la pell. El plàtan no té cap problema per al consum, però els alts estàndards de qualitat fan que no es pugui comercialitzar.

La cendra esquerda i taca la pell dels plàtans i fa que no es puguin comercialitzar
La cendra esquerda i taca la pell dels plàtans i fa que no es pugui comercialitzar (Nacho Doce / Reuters)

Solucions? Es pot congelar la polpa i també s'està pensant a fer farina de plàtan… però tot són solucions temporals. I pel que fa a l'economia, el govern canari consensuarà amb els agricultors el càlcul d'indemnitzacions. Els fons inicials són 14 milions d'euros a repartir entre conreus i ramaderia, encara que amb especial incidència en el sector plataner.

Plàtan canari versus banana

Curiosament, la crisi pel volcà de La Palma arriba en el moment de l'any amb més demanda de plàtans perquè estem en un moment de transició entre les fruites d'estiu i les d'hivern. A les Canàries sempre diuen que el seu mercat és del Pirineu cap avall perquè al nord estan més acostumats a la banana.

Javier López Cepero és enginyer agrònom del departament tècnic de la Cooperativa Platanera de les Canàries (Coplaca), i puntualitza que més enllà del sabor i l'aspecte, hi ha altres motius que diferencien el plàtan canari de la banana:

"És més proper socialment. La cadena de comercialització del plàtan canari no és tan llarga com en altres productes agrícoles i el que paguem repercuteix directament en el productor. I els estàndards europeus de drets laborals tampoc tenen res a veure amb els de llatinoamèrica. Tot això s'ha de notar en el preu!"

De moment, la campanya ciutadana "Un plátano por La Palma", que pretén recollir diners per ajudar els agricultors de les Canàries, està funcionant molt bé.

El futur del plàtan canari depèn d'un fong

El volcà de La Palma no és l'única amenaça del plàtan de les Canàries. El periodista i col·laborador del restaurant caníbal Marc Casanovas ha estudiat a fons un dels veritables problemes per a la varietat Cavendish, la més popular del món i la que es conrea a les Canàries.

El plàtan de les Canàries (varietat Cavendish) ple de cendra per la lava del volcà (Kike Rincón / Europa Press)

És el fong TR4, la quarta soca d'un fong conegut com "el mal de Panamà". Val a dir que aquest hipotètic punt final de la varietat Cavendish no significa l'extinció del plàtan.

"És com el joc de la cadira: el fong m'atrapa, els científics canvien de cadira i aposten per una nova varietat. Cada vegada hi ha menys cadires o menys varietats de plàtans que serveixen per al comerç internacional, però el nombre de persones que volen menjar plàtans no només no baixa, sinó que segueix en augment."

Afortunadament, el fong TR4 encara no ha arribat a les Canàries. Però, puntualitza Marc, és important que els agricultors no subestimin aquesta malaltia. Com que no està present a les Canàries és fàcil pensar que el problema no els afecta.

ARXIVAT A:
Gastronomia

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut