Els restauradors catalans: "Salvem els restaurants per salvar la societat"
A moltes comarques s'estima que un de cada quatre bars i restaurants tancaran definitivament arran de les restriccions anti-Covid
Els restauradors catalans: "Salvem els restaurants per salvar la societat"
Un restaurant caníbal a Berlín

Els restauradors catalans: "Salvem els restaurants per salvar la societat"

A moltes comarques s'estima que un de cada quatre bars i restaurants tancaran definitivament arran de les restriccions anti-Covid

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"Un restaurant caníbal a Berlín"

@paulamols
Actualitzat
TEMA:
Gastronomia
A moltes comarques s'estima que un de cada quatre bars i restaurants tancaran definitivament arran de les restriccions anti-Covid
Terrassa d'un bar, a Barcelona, el mes de novembre

Qui ens havia de dir que celebraríem els 100 programes d'"Un restaurant caníbal a Berlín" amb més persianes abaixades que mai. La incertesa, el patiment i les dificultat econòmiques són tres factors que van junts i que comparteixen la majoria, si no tots, els restauradors.

Com la Lourdes, restauradora del barri de Gràcia de Barcelona, que és una de les veus que ressonen al vídeo que ha fet el Gremi de Restauració de Barcelona per alertar del desgast psicològic que ja comença a pesar entre els propietaris de bars i restaurants.

"M'aixeco cada matí sense veure cap futur. Tinc la sensació que ens han abandonat!"

La sensació d'ofec va començar amb el confinament. Després les restriccions s'han anat succeïnt: horaris, distància, aforament reduït, confinament municipal... A partir de dilluns 8 de febrer bars i restaurants podran obrir sis hores i mitja repartides entre els serveis d'esmorzar i dinar. Tot per poder fer compatible menjar fora de casa amb la Covid, que és un virus que ens fa sentir molt incòmodes en espais tancats.

Potser per això, encara que no es diu en públic, molts restauradors voldrien tancar fins que millorin les xifres de la pandèmia, però tancar amb condicions, amb ajudes potents i directes al sector. En aquest sentit, el Gremi de Restauradors de Barcelona celebra les ajudes anunciades pel govern, però demana que les mitjanes empreses -d'entre 50 i 249 treballadors- també hi puguin accedir.

Els restauradors catalans: 'Salvem els restaurants per salvar la societat'
Acció de protesta d'uns restaurants a la plaça Sant Jaume per les ajudes de la Covid (EFE)

Al cap i a la fi es tracta de rescatar els restaurants, com en el seu dia es va rescatar la banca per salvar un sector esencial en el teixit social i econòmic d'un país. Com deia Toni Massanés, de la Fundació Alícia a "Un restaurant caníbal a Berlín":

"Els restaurants són indústries culturals, són llocs de socialització; i aquest és el problema per fer conviure pandèmia i restauració."

A la demarcació de Girona, més de la meitat estan tancats

La Federació d'Hostaleria de Girona, no té xifres exactes de quants negocis han tancat per no tornar a obrir, però sí que n'han fet un càlcul aproximat: entre un 20 i un 25% tancaran definitivament.

Ara mateix a tota la demarcació només un 45% de bars i restaurant estan oberts; i els que tenen negocis arran de mar esperen i confien rebre clients a l'estiu i salvar la temporada.

A la ciutat de Girona, només un 25% de locals estan oberts. Un és Can Roca, "el de tota la vida", el bar dels pares dels germans Roca, que serveix el seu mític i imbatible menú de migdia a 12 euros, per menjar allà o per emportar.

En canvi, un dels restaurants més prestigiosos del país, El Celler de Can Roca, amb tres estrelles Michelin i a l'olimp dels millors restaurants del món, va tancar l'11 de gener després d'haver treballat intensament durant el Nadal. Joan Roca, que ha vingut al "Restaurant caníbal" per celebrar els nostres 100 programes, reconeix que malgrat el que tots pensaven, han pogut servir el menú degustació tot i les restriccions.

 "Estem molt orgullosos d'haver servit únicament clients locals. A partir d'ara segur que canviarem coses al restaurant. La relació amb el territori i els veïns serà molt més potent".

Primer pla de Joan Roca (El Celler de Can Roca) a la reunió del Gremi de Restauració amb diferents líders gastronòmics i empresaris per analitzar la situació del sector. Imatge del 10 de novembre de 2
Primer pla de Joan Roca (El Celler de Can Roca) a la reunió del Gremi de Restauració amb diferents líders gastronòmics i empresaris per analitzar la situació del sector. 

A Barcelona, sobreviuen gràcies al "take away"

A la província de Barcelona, deixant de banda la capital, molts han decidit tancar perquè amb el confinament municipal els números no surten. Xesco Bueno, del restaurant Ca l'Esteve, de les Casetes de Ca n'Oliveró, situat a la carretera de Martorell a Terrassa, ens diu:

"No s'ha tingut en compte la singularitat dels negocis que viuen dels municipis del costat o de les comarques veïnes. Els restaurants de poble, de rodalies i de carretera vivim una discriminació en el tracte que ens ha donat l'administració!".

Es queixa també el Xesco que ells han fet les adaptacions necessàries que els han demanat -cartes, ventilació, desinfecció o horaris-, però que tot això no ha servit de res.

El mateix pensa Maria Nicolau, col·laboradora d'"Un restaurant caníbal a Berlín" i cuinera del Ferrer de Tall a Vilanova de Sau, un poble amb menys de 300 habitants. Ells estan tancats fins a nou avís perquè no surt a compte obrir perquè feien caixa els caps de setmana amb la gent que venia de fora.

 "El Ferrer de Tall té una funció social primordial, som el bar i el centre cívic, i tot això també s'ha perdut!"

El gremi de la restauració denuncia que se senten abandonats
El gremi de la restauració denuncia que se senten abandonats

A la ciutat de Barcelona, molts negocis sobreviuen gràcies al menjar per emportar. Alguns han adaptat les cartes, seguint aquella màxima d'"adaptar-se o morir". Des del Gremi de Restauració de Barcelona reclamen tornar a l'horari ininterromput fins a les vuit del vespre.

A Tarragona, estan "en les últimes"

Francesc Pintado és president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona (AEHT) i el seu és un relat colpidor:

"Som un sector maltractat, la diana de tots. Estem decebuts i ens sentim sols."

Des de l'Associació no poden quantificar quants restaurants tancaran per sempre, ho sabran quan s'aixequin les restriccions. Al centre de Tarragona, Santiago Scaltritti té dos restaurants: Filosofia i Alvocat. Tots dos tancats des de l'octubre i amb tots els empleats en ERTO.

"Les restriccions d'horari fan inviable que poguem obrir. Les ajudes son ridícules i l'únic que provoquen es un endeutament continu."

A Lleida, l'esperança posada en l'estiu

A Lleida, més del mateix. Ramon Solsona, secretari general d'Hostalers de Lleida reconeix que la situació és molt complicada i confien veure la recuperació després de l'estiu.

"Els que sobreviuran son els que són propietaris del locals o bé aquells llogaters que han tingut una pròrroga en el lloguer."

Estem a punt, doncs, d'arribar a l'any de convivència amb la Covid, la pandèmia que ha posat en igualtat de condicions (qui ens ho havia de dir ara fa un any!) tots els negocis de restauració: petits, grans, de poble, de ciutat, d'alta cuina i de cuina tradicional. La seva absència els ha posat en valor… mai abans ens havíem plantejat com eren d'importants.

Toni Massanés ho deixa ben clar: "Tenim una cosa importantíssima que ara està amenaçada: els restaurants. Crec que els responsables polítics no perceben el seu valor social essencial". Doncs això, salvem els restaurants per salvar la societat.

ARXIVAT A:
GastronomiaCovid-19Coronavirus

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut