Els pagesos, com sempre, s'arremanguen
Un restaurant caníbal a Berlín (El suplement)

Els pagesos, com sempre, s'arremanguen

La crisis provocada per la Covid-19 fa que moltes persones del primer sector busquin solucions per sobreviure i adaptar-se

Sílvia Andrés Actualitzat

Restaurants, menjadors d'escoles i empreses, mercat setmanals  tancats d'un dia per l'altre i pagesos amb collites sense sortida. Unió de Pagesos va posar en marxa la setmana passada el web Pagesiaacasa per facilitar que els consumidors puguin comprar directament a pagesos. Més de 290 productors s'han adherit per poder oferir producte fresc i de proximitat. Cada vegada hi ha més propostes que s'organitzen des de diferents mercats, ajuntaments, consells comarcals o col·lectius socials.

La mirada des de l'Associació de Dones del Món Rural

Dolors Català, presidenta de l'Associació de Dones del Món Rural, confirma que hi ha sectors de la pagesia que ho estan passant malament perquè no poden vendre els seus productes. La Dolors, des d'Arbeca, a les Garrigues, explica que "hi ha preocupació en el sector perquè enfilem una crisi amb una altra. Nosaltres, per norma, sempre venem a preus ajustats. Si hi ha demanda, més o menys vas tirant, però, amb una crisi com l'actual, tot es complica. Hi ha gent que ha perdut part o tota la collita". Sobre vendre per internet admet que "no tenim la infraestructura per poder vendre online, però sí la informació per posar en contacte productors que no poden donar sortida als seus productes i que trobin una manera d'organitzar-se".

Els pagesos, com sempre, s'arremanguen
 

Temps d'adaptar-se

Aquest esforç per organitzar-se és el que estan fent una vintena d'explotacions del Parc Agrari del Baix Llobregat. Un d'ells és Josep Pinyol, de la parada la Masia, Fruites i Verdures del Mercat del Prat de Llobregat. Reconeix que, a banda de la venda normal, preparen moltes comandes perquè els clients les recullin sense fer cua. Però el Josep reconeix que sí que han enfortit l'entrega a domicili. Abans ja portaven comandes a casa, però ara en reparteixen més per cuidar "les persones que tenen mobilitat reduïda o que són grups de risc i no poden sortir al carrer".

Un altre cas és el de Ferran Berenguer i Joan Llorens, de Cal Rosset. Fa uns anys van apostar per tenir camps prop de l'àrea metropolitana i fer agricultura ecològica diversificada per vendre directament al consumidor i a les cooperatives de consum. Van ser uns innovadors.  El Ferran explica que "aquests dies hem reforçat els torns de la botiga que tenim al carrer Nàpols perquè la demanda ha crescut igual que les cistelles que demanen les cooperatives. Però és un model pel qual nosaltres ja havíem apostat abans".  

Els pagesos, com sempre, s'arremanguen
 

Josep Pinyol apel·la al consumidor perquè faci una compra responsable, que planifiqui bé i , sobretot, que compari preus, ja que "hi ha algunes grans superfícies que han apujat el preu de determinats productes. Per això és important conèixer les botigues de  barri i posar-les en valor". Ferran Berenguer, en aquest sentit, creu que "els  pagesos que es poden organitzar per fer venda directa, que no és fàcil logísticament parlant, passaran per un aprenentatge que pot tenir recorregut en el futur".
 

Amor en forma de formatge

Judit Carreira, des de la Seu d'Urgell, dona forma als formatges de L'abadessa. És un negoci molt petit que a la Judit li agrada definir com el Peter Pan dels formatges perquè "ens agrada molt el tracte directe amb els clients. No volem créixer, no volem ser grans". La Judit estava preparant formatges per a les fires de la primavera quan es va decretar el confinament. Es va plantejar parar. Però llavors va pensar què farien els dos ramaders a qui compra la llet perquè els animals segueixen produint-ne. Va fer una crida per vendre directament els formatges que tenia. En una setmana ha rebut més de 179 comandes!

La Judit explica que "nosaltres som molt petits, jo soc la formatgera i, ara, el meu marit m'ajuda a preparar les comandes. Crec que per a nosaltres és més fàcil adaptar-nos que empreses amb infraestructures més grans". La Judit diu que malgrat tot, viu experiències boniques "veus que la gent encarrega pacs de formatges per als pares, germans o fills que no poden veure... perquè és molt difícil no poder veure ni abraçar aquells que estimes. Nosaltres ens sentim afortunats perquè, a través dels nostres formatges, molta gent envia amor".

Els pagesos, com sempre, s'arremanguen
 

Dolors Català, de l'Associació de Dones del Món Rural, afirma que moments excepcionals com l'actual han de servir per valorar més la pagesia catalana. "Cal donar suport als pagesos, que són els gestors del territori. Hem de mimar la producció local. No ens podem permetre el luxe de menystenir-los i valorar més el producte que ve de fora simplement perquè és més barat". "Els petits productors catalans no han parat de treballar perquè no ens faltin aliments frescos, de qualitat i de proximitat, i, en aquest moment , més que mai, cal donar-los suport", conclou.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut