Un restaurant caníbal a Berlín

Els ous, un luxe a l'abast de tothom

Dijous Gras és quan es menja la truita i la botifarra d'ou; després arriba la quaresma, durant la qual molta gent no menja carn, i al març és el moment de la crema de Sant Josep
Toni Massanés
TEMA:
Cuina
Els ous, un luxe a l'abast de tothom

Durant aquestes setmanes de l'any, els ous són uns dels grans protagonistes en la nostra cuina. Gràcies a la presència de més llum durant el dia, les gallines en tenen més producció.
 

Els catalans i els ous

Els catalans consumim cada any 76 milions de dotzenes d'ous. Això es tradueix en més d'11 dotzenes per persona! Des del punt de vista nutricional,  l'ou ens aporta una bona font de proteïnes d'alt valor biològic, vitamines del grup A i B, D i E i minerals com el ferro. Té molts nutrients. Durant molt temps es va dir que no podíem menjar-nos més de dos ous per setmana. Vam tenir una època de confusió ja que relacionàvem el contingut en colesterol dels aliments (que en el cas de l'ou és molt alt) amb el colesterol a la sang. A mesura que hem anat estudiant, hem pogut veure que en realitat aquesta relació no és així. Són, en canvi, els greixos saturats els responsables d'augmentar el colesterol.

Els ous, un luxe a l'abast de tothom
 

La gallina i els ous

En podem trobar de diferents al mercat (petits, mitjans, grans, XL, XXL!), també d'un color o d'un altre... En definitiva, tots són de gran qualitat. Les diferències de color de la closca simplement depenen de la raça de la gallina. Això sí, quan n'aneu a comprar, procureu fixar-vos en el codi de numeració. El primer número del codi pot anar de 0 a 3, del 0, 1, 2 o 3, i simbolitza el grau de benestar en què han viscut les gallines. Com més baixa sigui aquesta numeració, dit romànticament, més felices són les gallines.

Els ous, un luxe a l'abast de tothom
 

Conservem les nostres receptes

Escrivia fa uns dies en un diari que els últims anys ens agrada tastar coses noves, descobrir plats nous...  No hi ha cap problema, però sempre que tinguem en compte que aquestes ganes de descobrir han de ser compatibles amb la defensa dels nostres plats. Ens pot encantar, per exemple, el ramen, però que mai falti a taula un bon plat d'escudella perquè només nosaltres la defensarem.

Els ous, un luxe a l'abast de tothom
 

Què hi ha al mercat?

Entre finals de febrer i principis de març, hi trobem faves, pèsols, porro, api, all, bledes, cols, espinacs, alls tendres, escarola, carxofes, endívies, xirivies, espàrrecs, pastanagues, enciam, raves, remolatxa, julivert, tirabecs, taronges, llimones, maduixes, i ja s'acaben les mandarines. Si mirem al mar, és un bon moment per comprar besuc, llenguado, orada, mòllera, calamar, llobarro, lluç, pagell, tellerina, pop, sèpia, ostres, seitons, musclos i galeres.

ARXIVAT A:
Cuina