Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"Un restaurant caníbal a Berlín"

Els additius alimentaris són perillosos per a la salut?

La Comissió Europea proposa prohibir el diòxid de titani, colorant que sol estar present en xiclets, llaminadures, sucre o pasta dentífrica

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Paula Molés

Directora i presentadora d'"Un restaurant caníbal a Berlín"

@paulamols
Actualitzat
TEMA:
Alimentació

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària considera que l'additiu E-171, més conegut com a diòxid de titani, no és segur. És un colorant que es fa servir, per exemple, en xiclets, llaminadures, brioixeria industrial, gelats i salses per donar-los un aspecte brillant.

Aquesta notícia no és gens habitual, però sí és cert que de tant en tant les autoritats sanitàries ens sorprenen amb anuncis com aquest.

La catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona, Carme Vidal, assegura amb contundència que els additius no representen problemes per a la salut ni de seguretat. 

"Vivim en l'època més segura de la història pel que fa a l'alimentació."


Són sempre innocus per a la salut?

Segons Carme Vidal el risc 0 no existeix però envia un missatge de tranquil·litat i posa el focus en la quantitat:

"Son l'aspecte més regulat, controlat i monitoritzat de la indústria alimentària. Utilitzar els que toquen i en les dosis que toquen és clau"


Què són exactament els additius?

Són substàncies que s'afegeixen als aliments per complir 3 funcions:

  1. Canviar l'aspecte del producte. Són els additius estètics, els coneguts com colorants i potenciadors del gust.
  2. Ajudar a l'estabilitat de l'aliment. Són els que dificulten el creixement de microorganismes i els que ajuden que no s'oxidin, els coneguts com conservants i antioxidants.
  3. Modificar la textura. Són els que fan que un producte sigui més espès, més líquid, més cremós, etc.

I tot això és el que veiem reflectit a les etiquetes com "E-" seguit de 3 xifres.

Per què tenen tanta mala fama els additius?

Veure moltes "E" en una etiqueta aixeca sospites. Segons Carme Vidal, en el futur veurem un canvi de tendència:

"Ara el que busquem és saber identificar allò que mengem. Els valors estan canviant. En el futur es valoraran cada vegada més les etiquetes netes, és a dir, els productes amb pocs o cap additiu".

La bromatòloga reconeix que la mala fama que tenen els additius és responsabilitat de la mateixa indústria. Han posat en lletres ben grosses "natural", "sense conservants i sense colorants", i això fa pensar que els additius són una cosa de la qual amagar-se.

ARXIVAT A:
Gastronomia Alimentació
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut