El prebiòtics i probiòtics, l'arma secreta per gaudir d'una bona salut?
Iogurt amb flocs de civada, fruits secs i fruita trossejada és un bon esmorzar o berenar per afavorir la flora intestinal
Un restaurant caníbal a Berlín

Els prebiòtics i probiòtics, l'arma secreta per gaudir d'una bona salut?

Del quefir fa molt que en parlem i de la kombutxa, uns anys. Però quines són les diferències entre prebiòtics i probiòtics? Són tan bons com diuen per a la flora intestinal?

Toni Massanés, director Fundació Alícia Actualitzat
TEMA:
Gastronomia

En l'intestí habita una comunitat ben diversa de microorganismes, més de 100 bilions, que són claus per a la nostra salut. Es coneix amb el nom de microbiota intestinal i regula una sèrie de funcions indispensables per al funcionament del nostre cos.  

D'una banda, ajuda a combatre les agressions d'altres microorganismes actuant com a efecte barrera. De l'altra, ajuda el cos a metabolitzar certs aliments que l'estómac i l'intestí prim no són capaços de digerir per si sols. 

Cada persona té una microbiota única. Així que la salut d'aquests diminuts aliats depèn molt de què mengem nosaltres, és a dir,  de com "els alimentem". Una alimentació variada i equilibrada, basada principalment en aliments d'origen vegetal com la fruita, les verdures i els cereals integrals; ajustada en aliments d'origen animal, és a dir, la carn, el peix, els ous i lactis i limitada en els processats seria la més beneficiosa per a la microbiota.  

Què són els prebiòtics?

Els prebiòtics i probiòtics generen equívocs, els noms s'assemblen molt, però també perquè moltes persones no tenen clar què fan uns i què els altres. Els aliments prebiòtics són aquells aliments rics en fibra soluble. Una fibra que arriba al intestí gros intacta i es converteix en l'aliment d'aquestes bactèries beneficioses per a la salut.

El prebiòtics i probiòtics, l'arma secreta per gaudir d'una bona salut?
Els tomàquets són un aliment prebiòtic, rics en fibra soluble (Unsplash)

Són aliments prebiòtics, per exemple, l'all, la ceba, el porro, els espàrrecs, les carxofes, els tomàquets, la nyàmera, la carxofa de Jerusalem, la xicoira, la remolatxa, els plàtans, les prunes, les pomes però també el segó, l'ordi, el sègol, els llegums, la fruita seca i també algunes algues.  
 

Què són els probiòtics?

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els aliments probiòtics són els microorganismes vius que, quan són administrats en quantitats adequades, promouen beneficis en la salut de l'individu.

Molts probiòtics procedeixen de bacteris utilitzats tradicionalment en la fermentació d'aliments, com són els iogurts i altres llets fermentadesquefir, xucrut, confitats, misotempehkimchi i kombutxa. També els trobem en alguns formatges, sempre i quan no hagin estat esterilitzats després de la fermentació. 

Moltes persones es pregunten si són tan beneficiosos per a la salut com el màrqueting alimentari ens ven. Internet està farcit d'articles que parlen del tema, malgrat que hi ha molts estudis en curs, encara falta una mica de temps per arribar a conclusions científiques sòlides. 

El prebiòtics i probiòtics, l'arma secreta per gaudir d'una bona salut?
La kombutxa és una beguda de te fermentada que conté microorganismes beneficiosos (Unsplash)

Tot i això, algunes d'aquestes investigacions indiquen que quan la flora intestinal està molt disminuïda a causa de malalties, gastroenteritis o ús d'antibiòtics, els probiòtics jugarien un paper molt important per recuperar-la. 
 

Així doncs, si voleu introduir aliments amb aquests beneficis podeu optar, per exemple, per un iogurt amb flocs de civada integral i fruita de temporada trossejada per esmorzar o berenar, una amanida verda amb fruits secs i vegetals envinagrats, amanida de xucrut amb patata, sopa de miso, hummus o infinitat de receptes a base de llegums.

Una dieta sana és clau per mantenir contents aquests diminuts aliats que no paren mai de treballar per mantenir-nos en plena forma! 
 

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut