Un restaurant caníbal a Berlín (El suplement)

El pícnic, l'aliat en temps de coronavirus

Aquest estiu atípic pot convertir el pícnic en una de les estrelles estivals
Toni Massanés
TEMA:
Cuina
El pícnic, l'aliat en temps de coronavirus

Per als que ja tenim una edat hi ha records de la nostra infantesa que ens lliguen a la natura, les excursions a la platja i, per tant, als pícnics. Abans que les pantalletes fossin omnipresents, els pícnics amb família i amics eren sinònim de diversió i llibertat. Passejades per la solitud dels boscos en busca de la tranquil·litat o jornades maratonianes vora el mar i la platja.

Aquest 2020, la Covid-19 ens ha redibuixat realitats i vides, i el pícnic s'ha erigit com una manera de passar temps a l'aire lliure, amb la família i/o amics d'una manera segura. El pícnic és una forma pràctica, còmoda i ràpida de menjar. Moltes vegades si pensem en el pícnic la primera imatge que ens ve al cap és un entrepà, però hi ha molts plats saborosos i senzills que es poden preparar. Des de la Fundació Alícia us oferim l'abc d'un bon pícnic.

Abans de sortir de casa

Primer de tot recordeu que heu de cuinar els aliments amb prou antelació per poder-los refredar convenientment. Això sí, penseu que es poden refredar a temperatura ambient un màxim de dues hores. És estiu i fa calor, per tant, s'han d'evitar les salses casolanes a base d'ou cru i les elaboracions casolanes a base de nata, ou i crema per risc de contaminació microbiana.

Si un plat del vostre pícnic és una truita, l'ou ha de quedar ben quallat. Per norma els aliments àcids aguanten millor la calor, però eviteu dur l'amanida verda ja amanida perquè de seguida us quedarà cuita i amb mal aspecte. És millor preparar la vinagreta a casa, posar-la en un petit pot de vidre o emportar-vos unes setrilleres petites, i amanir al moment en el lloc on feu el pícnic (porteu les verdures netes). Els famosos entrepans són una part imprescindible de molts pícnics així que és millor no posar oli al pa perquè si feu una caminada llarga o esteu tot al matí a la platja el pa amb tomàquet podria ser que quedés una mica àcid.  

 

Els pícnics en temps de la Covid-19

A totes les recomanacions per fer un bon pícnic, n'hem d'afegir les específiques de la Covid-19. Som a la fase de represa però no podem abaixar al guàrdia amb el virus. Recordeu: mascaretes, distància social i rentar-se les mans. Òbviament, si es tenen símptomes de la Covid-19 és millor no cuinar per a altres persones. Dit això, si heu de preparar un pícnic, renteu-vos les mans abans i després de manipular aliments. També heu d'evitar el contacte dels aliments crus amb els cuits.

Els plats cuits val més que els cuineu bé, a una temperatura superior als 65 ºC. Si feu un pícnic amb més persones del vostre nucli més pròxim, és important, malgrat que sigui difícil i incòmode, no compartir plats, ni coberts ni gots. Si feu plats comuns al mig, al començar l'àpat, cadascú que se'n serveixi la ració al plat amb els seus coberts individuals sense haver-los utilitzat per menjar.

 

Pícnics saludables

Us proposem de fer pícnics equilibrats i sans. Volem anar més enllà de l'entrepà encara que sempre és una gran opció, però volem obrir les possibilitats i donar-vos noves idees. Des de la Fundació Alícia sempre recomanen que feu servir grups d'aliments que haurien d'estar presents en tots els àpats i que els combineu com més us agradin. Primer, verdures crues o cuites. Després, els farinacis, és a dir, arròs, pasta, pa o llegums. Sense oblidar la carn, el peix o els ous. I acabant per les postres.

Les idees Alícia per afegir a la vostra cistella de pícnic passen per escalivada amb una mica de formatge curat, ja que un de tendre també se'ns podria fer malbé, i ens el podem preparar al moment amb una bona torrada de pa de pagès. També una opció molt pràctica són els escabetxos de bolets, verdures o carn, ja que els escabetxos són sistemes de conserva tradicionals quan no hi havia neveres. No podem negar que un altre dels clàssics del pícnics són les amanides.

Les amanides a l'estil de l'empedrat a base de llegums es poden acompanyar amb una vinagreta de verduretes trinxades al moment de menjar. També són bones opcions els patés vegetals com per exemple el d'albergínia, pebrot o hummus. Una idea pràctica és emportar-se llom arrebossat que es pot menjar fred. També una altra opció és pollastre rostit, que fred és ben bo. Si els volem acompanyar amb salses cremoses, les salses de iogurt i herbes poden ser una bona opció.

 

Aigua, font de vida

A l'estiu, amb la calor, necessitem beure més per evitar deshidratar-nos. Especialment si abans del pícnic hem estat caminant per la muntanya o prenent tot el matí el sol a la platja. A banda d'una bona protecció solar, beure és essencial per no deshidratar-se. A moltes persones els passa que s'emporten l'aigua a una cantimplora però a l'hora de beure-la està calenta. El truc és ben senzill i consisteix posar les ampolles a congelar la nit abans. Recordeu que no han d'estar molt plenes ja que podrien petar. D'aquesta manera, la beguda aguantarà freda tot el dia. L'aigua és sempre l'opció més comuna però recordeu que també podem aromatitzar-la amb cítrics, menta o gerds. I que l'estiu és l'època perfecta per als gaspatxos o un te o cafè gelats.  

L'estiu és la festa de la fruita, hi ha moltes opcions. Les parades de fruites i verdures als mercats són un espectacle de color i varietat. La fruita sempre és millor transportar-la com més sencera millor, i després tallar-la al moment, a l'hora de menjar-la. Però si no us agrada la fruita, un lacti també és una opció. També us podeu decantar per la fruita seca, natural o torrada, o per la fruita deshidratada.

 

Des del Món Sant Benet fins als mercats

La terra, especialment la fruita i la verdura, no entén de pandèmies però sí d'estiu i alegria. Les nostres botigues de proximitat estan plenes d'opcions tan bones que a vegades es fa difícil triar. És el moment de cireres, gerds, maduixetes, albercocs, prunes, préssecs, paraguaians, nectarines, síndria, bledes, enciams, endívia, espinacs, all, carabassó, cogombre, mongeta tendra, patata, pebrot i pastanaga. I no podem acabar sense saber què ens explica el Bernat des del Món Sant Benet.

El nostre pagès de referència ens recorda que els cereals de secà (ordi, civada i blat), són els que omplen els nostres paisatges de Catalunya. La fresca de la primavera els ha anat molt bé, sobretot al blat fariner per granar bé el blat. Però les contínues precipitacions amb tempestes han generat l'augment de males herbes. També la pluja ha provocat un endarreriment de la sega que pot perjudicar la producció. Per tant, tindrem una collita desigual.

ARXIVAT A:
Cuina
Anar al contingut