Un dels plats del renovat Enigma d'Albert Adrià (Enigma)
Un dels plats del renovat Enigma d'Albert Adrià (Enigma)
Un restaurant caníbal a Berlín

El nou Enigma d'Albert Adrià: el restaurant on es menja sense forquilla ni ganivet

L'Enigma reobre després de la pandèmia: sense sopars i amb un preu mitjà de 120 euros sense begudes

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Paula Molés

Directora i presentadora d'"Un restaurant caníbal a Berlín"

@paulamols
Actualitzat

Albert Adrià ha passat de gestionar sis restaurants a Barcelona --Tickets, Pakta, Hoja Santa, Niño Viejo, Bodega 190 i Enigma-- a només un. L'únic restaurant que sobreviu sota la seva propietat és l'Enigma, que reobre el 7 de juny després de dos anys i tres mesos tancats.

De l'antic Enigma guarda el nom i la localització, però no el concepte. Tot plegat fa pensar que moltes coses han canviat en la manera d'entendre la restauració d'un dels cuiners més creatius i influents de casa nostra.

La pandèmia ha sigut la guspira de molts canvis. El més tangible va ser la dissolució ara fa poc més d'un any d'ElBarri, la societat que compartia amb els germans Iglesias i que donava aixopluc a tots els seus restaurants. En paraules del mateix Adrià, "un parc temàtic gastronòmic".

Un altre canvi, més intangible, l'ha fet reflexionar sobre el model de negoci. El cuiner de l'Hospitalet ha sigut dels pocs que ha reconegut obertament que els seus restaurants havien estat massa orientats al turisme.

Què es menja a l'Enigma?

L'Enigma prepandèmia era una mena de viatge per diferents espais i diferents maneres de servir el menjar. El crític gastronòmic i col·laborador d'"Un restaurant caníbal a Berlín" Philippe Regol el va poder visitar diverses vegades i reconeix que sempre ha sigut un restaurant difícil de definir. Ara ha pogut anar-hi abans de l'obertura al públic i la impressió ha estat molt positiva:

"He gaudit menjant al nou Enigma. És el tipus d'alta cuina que m'agrada: sòbria, sense barroquisme i amb poca escenografia!"

La sobrietat agafa aquí la màxima expressió en la vaixella. De fet, en l'absència de vaixella. La gran majoria de plats se serveixen sobre el tovalló, sobre un paper o sobre un trosset de cartró. Moltes elaboracions contenen en elles mateixes l'embolcall comestible: una massa brisa o filo que fa de suport.

Entrepà de pernil i cansalada viada (Philippe Regol)

Tot es menja amb les mans i, tret d'alguna mossegada de forma excepcional, amb les pinces.  

"La vaixella d'estil faller pot distreure el comensal de l'important: el menjar. Aquí la vaixella ni adorna ni anul·la el menjar. Aquí es va al que es va: a degustar mossegades llamineres sense ostentacions visuals."

Més sobrietat: no hi ha forquilles ni ganivets. Cap ni un. Sí que apareix alguna cullereta en les postres.

Plats com el gofre d'alfàbrega amb crema de pistatxo, la gamba a la sal, el seu entrepà de pernil i cansalada viada Joselito, el pâté en croûte, el canapè d'ales de pollastre a l'ast, la pizza de pasta à choux amb mousse de gruyère o l'altra pizza de patata amb mantega fumada i caviar.


Més de dues hores i més de 100 euros

A l'Enigma ja t'avisen que per gaudir bé de "l'experiència" --així és com ells mateixos s'hi refereixen-- cal venir amb temps. L'àpat pot durar dues o tres hores. Al migdia, dinars a la carta amb un preu mitjà de 120 sense begudes. Un preu que no està a l'abast de tothom, però que es rebaixa si ho comparem amb els 220 euros sense begudes que es pagaven abans.  

Merenga seca de remolatxa i sorvet de negroni, un dels plats del renovat Enigma d'Albert Adrià (Foto: Philippe Regol)
Merenga seca de remolatxa i sorbet de negroni, un dels plats del renovat Enigma d'Albert Adrià (Philippe Regol)

De sopars a l'Enigma no se'n serviran. Sí que hi haurà el que diuen "afternoon drinks", de 5 de la tarda a 9 de la nit, amb còctels, vins i xampanys acompanyats de snacks.

Albert Adrià va reconèixer a l'agència Efe que no servirà sopars perquè no troba personal i també per tenir un millor equilibri entre feina i vida privada.

"Mereixo veure la meva família, el mateix que el meu equip."

Els horaris i la proposta gastronòmica donen per segur que Albert Adrià ha dissenyat el nou Enigma pensant més en la gent d'aquí que no pas en els turistes, que podrien pagar més diners i que sobretot surten a entaular-se a l'hora de sopar. I un motiu més: a l'agost estarà tancat per vacances. Així que si us han vingut ganes d'anar-hi, haureu d'esperar al setembre perquè juny i juliol ja estan plens.

Ah, per cert, aquest no és un restaurat per anar-hi amb nens, almenys no menors de 14 anys. Segons expliquen a la seva pàgina web, l'Enigma es desenvolupa en un "ambient adult amb un enfocament lúdic i gastronòmic".

Indubtablement, és una molt bona notícia que Albert Adrià reobri a Barcelona. Caldrà veure si els barcelonins i els catalans de fora de la capital se senten atrets per la proposta i volen (o poden) pagar-se un dinar a l'Enigma. Si, com diu Philippe Regol, "ho val o no ho val".

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut