Activistes de Ocean Rebellion protesten contra la pesca industrial destructiva durant la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic
Activistes d'Ocean Rebellion protesten contra la pesca industrial destructiva durant la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (Hannah McKay/Reuters)
Un restaurant caníbal a Berlín

El cost mediambiental del peix que menges

La Cimera del Clima de Glasgow ha posat sobre la taula quina és la petjada de carboni de la pesca industrial

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Paula Molés

Directora i presentadora d'"Un restaurant caníbal a Berlín"

@paulamols
TEMA:
Gastronomia

Protestes de l'organització Ocean Rebellion en contra de la pesca d'arrossegament a la Cimera del Clima de Glasgow . Amb missatges com "El mar està buit" o "No queden peixos al mar", els activistes denuncien la pesca industrial feta per grans pesqueres. 

Un estudi recent d'Alimentta diu que més del 45% del lluç consumit a Espanya prové de Sud-amèrica. Les captures han de fer més de 10.000 quilòmetres per l'Atlàntic fins a arribar a aquí fet que, implica un cost mediambiental molt elevat.

Què hem de fer si volem menjar peix d'una manera sostenible? Triar peix de temporada i de proximitat, aconsella Àgueda Vitòria, pescadora: 

"La petjada de carboni de pescar un lluç enorme amb una gran embarcació a les costes de Xile no té res a veure amb pescar sonso a la costa catalana. El peix de temporada i pescat a prop és un peix de baixes emissions" 

La pesca massiva no només mata peixos, sinó que malment l'ecosistema marí
La pesca massiva no només mata peixos, sinó que malmet l'ecosistema marí (Reuters)

Les peixateries també han de fer pedagogia i explicar als seus clients els cicles de pesca de les diferents espècies. Hi ha períodes de temps en què es fan "parades biològiques". Si veiem a la botiga que el peix que busquem no és de prop de casa, vol dir que s'ha pescat a milers de quilòmetres de distància, remarca Vitòria. En aquest cas, el millor seria esperar-se, o comprar el que s'hagi pescat a prop.

El sonso, el peix que no podràs menjar

Dos mesos abans del previst, s'han aturat les captures de sonso a la costa catalana. La raó: gairebé ens havíem quedat sense sonso al mar.

Aquesta espècie té uns condicionaments que la fan especial, explica la pescadora Àgueda Vitòria: 

"Viu a prop de la costa i això el fa més vulnerable al canvi climàtic. L'art de pesca es fa amb embarcacions molt petites i el consum serà sempre local"

Però qui pren la decisió que se'n pesqui més o se'n deixi de pescar? Doncs la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, un organisme que fa servir criteris científics per vetllar per una bona gestió dels recursos marins.

Catalunya és, de fet, l'enveja d'altres territoris espanyols i europeus, que agafen aquest model de gestió pesquera com a pauta. 

Peix de proximitat i de temporada

El peix també té estacionalitat, com les verdures i les fruites. Malgrat que aquesta tardor no podrem menjar sonso, hi ha altres espècies que ara estan de temporada i en el seu millor moment. Apunteu: 

  • Anguila
  • Bonítol
  • Bacoreta
  • Canana
  • Roger
  • Aladroc
  • Mabre

Ara és el moment de buscar idees i receptes per menjar-se aquestes espècies de diferents maneres!

ARXIVAT A:
Gastronomia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut