Protestes de l'organització Ocean Rebellion en contra de la pesca d'arrossegament a la Cimera del Clima de Glasgow . Amb missatges com "El mar està buit" o "No queden peixos al mar", els activistes denuncien la pesca industrial feta per grans pesqueres.  Un estudi recent d'Alimentta diu que més del 45% del lluç consumit a Espanya prové de Sud-amèrica. Les captures han de fer més de 10.000 quilòmetres per l'Atlàntic fins a arribar a aquí fet que, implica un cost mediambiental molt elevat. Què hem de fer si volem menjar peix d'una manera sostenible? Triar peix de temporada i de proximitat, aconsella Àgueda Vitòria, pescadora:  "La petjada de carboni de pescar un lluç enorme amb una gran embarcació a les costes de Xile no té res a veure amb pescar sonso a la costa catalana. El peix de temporada i pescat a prop és un peix de baixes emissions"  La pesca massiva no només mata peixos, sinó que malmet l'ecosistema marí (Reuters) Les peixateries també han de fer pedagogia i explicar als seus clients els cicles de pesca de les diferents espècies. Hi ha períodes de temps en què es fan "parades biològiques". Si veiem a la botiga que el peix que busquem no és de prop de casa, vol dir que s'ha pescat a milers de quilòmetres de distància, remarca Vitòria. En aquest cas, el millor seria esperar-se, o comprar el que s'hagi pescat a prop. El sonso, el peix que no podràs menjar Dos mesos abans del previst, s'han aturat les captures de sonso a la costa catalana. La raó: gairebé ens havíem quedat sense sonso al mar. Aquesta espècie té uns condicionaments que la fan especial, explica la pescadora Àgueda Vitòria:  "Viu a prop de la costa i això el fa més vulnerable al canvi climàtic. L'art de pesca es fa amb embarcacions molt petites i el consum serà sempre local" Però qui pren la decisió que se'n pesqui més o se'n deixi de pescar? Doncs la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, un organisme que fa servir criteris científics per vetllar per una bona gestió dels recursos marins. Catalunya és, de fet, l'enveja d'altres territoris espanyols i europeus, que agafen aquest model de gestió pesquera com a pauta.  Peix de proximitat i de temporada El peix també té estacionalitat, com les verdures i les fruites. Malgrat que aquesta tardor no podrem menjar sonso, hi ha altres espècies que ara estan de temporada i en el seu millor moment. Apunteu:  Anguila Bonítol Bacoreta Canana Roger Aladroc Mabre Ara és el moment de buscar idees i receptes per menjar-se aquestes espècies de diferents maneres!