El bolet, un aliat de baixes calories
Són una de les poques fonts de iode, no marines, i també tenen molt de fòsfor, necessari per als ossos i les dents
El bolet, un aliat de baixes calories
El bolet, un aliat de baixes calories
Un restaurant caníbal a Berlín

El bolet, un aliat de baixes calories

Són una de les poques fonts de iode, no marines, i també tenen molt de fòsfor, necessari per als ossos i les dents

Toni MassanésActualitzat
TEMA:
Gastronomia

Els bolets estan constituïts principalment per aigua, fibra, vitamines i minerals. No aporten gens de greix i pocs hidrats de carboni. Quan estan secs, es concentren tots els seus components, de la mateixa manera que ho fan els seus sabors i aromes. En l'aspecte nutricional, es poden encabir dins del grup de verdures i hortalisses, de les quals es recomana un consum diari. A més, els bolets són una de les poques fonts, no marines, de iode. Són beneficiosos també pel seu contingut en fòsfor, necessari per a la formació d'ossos i dents, i ergosterol, un compost que es transforma en vitamina D, la qual afavoreix una correcta absorció del calci.

Cuinar bolets, mil i una receptes!

A la cuina catalana els trobem a moltes elaboracions: ànec rostit amb bolets, barreja de bolets amb botifarra, cassola de carabassa i bolets, conill a la caçadora, farinetes amb bolets barrejats, peus de porc farcits amb bolets, pollastre amb bolets, truita de bolets... I si en volguéssim buscar per tipologia, encara trobaríem més receptes concretes, com per exemple els rovellons a la brasa, el bacallà amb llenegues, el conill amb fredolics...

 

 

 

Què tenim de temporada

Som a la tardor i això és sinònim que la mongeta tendra ara és boníssima, és un vegetal que necessita "fresca", per això durant l'estiu la que es produeix al Prepirineu és la millor. Ara que tenim ja més humitat i menys llum en comencem a tenir de molt bona arreu.

Aquest octubre tenim carbassó, pebrot, albergínia, tomàquet, mongeta tendra, patata, moniato, nap, porro, api, bledes, col, pastanaga, enciam, remolatxa, julivert, rave, figa, poma, meló, raïm, mandarina, taronja i pera.

I al mar tenim moll, sípia, llobarro, calamar, besuc de la piga, tellerina, ostra, rap i roger, bròtola, lluç, capellà, sardina, seitó, tonyina, escamarlà i maire. I recordem que som dins el període de caça del cabirol (de l'1 de setembre al 27 d'octubre).

I recordeu la dita que diu  "l'octubre és arribat: sembra sègol, ordi i blat".

 

Aquí pots consultar tots els articles de Toni Massanés, director de la Fundació Alícia

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut