Un restaurant caníbal a Berlín (El suplement)

Cuina solidària en temps de confinament

Un dels sectors més castigats per la crisi del coronavirus és el de la restauració, però el món de la gastronomia s'arromanga per ajudar en la crisi
Gemma Safont-Tria
TEMA:
Coronavirus
Cuina solidària en temps de confinament
Voluntari de "Food for good"

El neguit entre els propietaris de bars i restaurants, que ara mateix tenen prohibit servir als seus clients, creix davant el dubte de si podran tornar a obrir el seus negocis quan s'aixequi l'estat d'alarma.

A la preocupació existent, s'hi sumen tot d'interrogants relacionats amb les condicions amb què hauran de treballar en cas que el seu negoci sobrevisqui a aquesta crisi sanitària. Malgrat tot, la situació d'incertesa no ha estat un obstacle, sinó més aviat una motivació perquè cuiners, restauradors i empreses alimentàries s'organitzin i cuinin pels qui més ho necessiten en aquest moment: personal sanitari, residències geriàtriques i menjadors socials destinats als sense sostre.

Cuina solidària en temps de confinament

Health Warriors, la plataforma que alimenta hospitals i residències de Barcelona

Es tracta de la primera de les iniciatives solidàries sorgides a la ciutat de Barcelona, un projecte impulsat per Francesc Terns, fundador del restaurant online Mr Green. Health Warriors neix com una plataforma que fa d'intermediària entre els hospitals i els restaurants de Barcelona que estan tancats al públic però que disposen d'infraestructura per oferir servei de menjar a domicili. 

En menys de dues setmanes de vida ja són més d'una cinquantena de restaurants i empreses alimentàries que col·laboren amb el projecte (n'hi ha que aporten menjar, d'altres beguda i d'altres que ofereixen les seves cuines com a base d'operacions). Cada dia s'hi van sumant nous noms, així com diversos aliats en logística, que són els encarregats de fer arribar físicament el menjar als hospitals.  L'objectiu de la plataforma no és altre que enviar menjar de forma gratuïta al personal sanitari que s'hi està deixant la pell, com a mostra d'agraïment al seu esforç. 

Si tens un restaurant o empresa d'alimentació i hi vols col·laborar, pots escriure'ls un DM al seu compte d'Instagram @healthwarriors__

 

World Central Kitchen, l'ONG del xef José Andrés, desembarca a l'Estat Espanyol

Els establiments de restauració fa més de dues setmanes que estan tancats al públic, però cada cop són més els que obren les seves cuines per ajudar la població més vulnerable. A finals de la setmana passada, l'ONG World Central Kitchen, fundada el 2010 pel xef asturià José Andrés, anunciava la seva arribada a Madrid. Andrés, que viu a Washington, ha hagut de tancar tots els establiments de restauració que té als Estats Units, però ha continuat cuinant de forma solidària per als qui més ho necessiten.

Amb el lema #ChefsForSpain, l'oenagé d'Andrés pretén abastir d'aliments els afectats per la crisi del Coronavirus. A Madrid s'ha associat amb el grup Arzábal, propietat dels xefs Álvaro Castellanos i Iván Morales. Els milers de menús diaris s'elaboren a les cuines dels diferents restaurants que el grup té repartits per la ciutat, i que, posteriorment, els bombers s'encarregaran de fer arribar a les famílies que més ho necessiten. Hi col·laboren Makro (que aporta tots els aliments que es cuinen) i el Banco de Alimentos de Madrid.

Cuina solidària en temps de confinament
 

WCK ja és a Barcelona, on el xef Carles Tejedor s'encarrega de coordinar el projecte des de Terrassa en col·laboració amb el Banc dels Aliments i l'Ajuntament de Barcelona.  

L'ONG WCK té experiència en donar resposta a situacions de falta d'aliments provocades per desastres naturals; ha servit més de 15 milions d'àpats a països com Albània, Les Bahames, Haití, Mèxic, Veneçuela o els Estats Units, entre d'altres. Des que va començar la crisi del Coronavirus ha donat suport a més de 20 ciutats arreu del món.

Per col·laborar-hi, podeu contactar a través del web https://donate.wck.org/give/236738/#!/donation/checkout o bé al mail donations@worldcentralkitchen.org

Cuina solidària en temps de confinament
 

Food For Good Bcn, cuina solidària

Un grup de restauradors i persones vinculades al món de la gastronomia (nutricionistes, xefs, propietaris de restaurants i distribuïdors), han posat en marxa, en menys de 48 hores, la iniciativa Food For Good Bcn amb l'objectiu de cuinar i distribuir menús a les persones més desafavorides de Barcelona ciutat.

Food For Good pretén alimentar la població sense sostre o bé en risc d'exclusió social, i ajudar les poques entitats que queden obertes i que no poden cobrir l'augment de demanda d'aliments perquè els seus subministradors (hotels, restaurants i escoles) han hagut de tancar. L'associació treballa conjuntament amb diverses entitats socials com la Fundació Arrels, la Fundació Lluís Companys, la Comunitat de Sant Egidi,  l'Associació Baluard o el col·lectiu Metzineres, entre d'altres.

A aquesta iniciativa s'hi ha sumat la Fundació Espigoladors una empresa social que lluita per l'aprofitament alimentari i la inclusió de persones en risc d'exclusió; la seva tasca principal consisteix a recuperar aliments directament dels camps del sector primari que són descartats del mercat per polítiques estètiques o de preu, i abastir la població d'aliments frescos i aptes per al consum que si no, no s'aprofitarien. 

Aquest dilluns Food For Good Bcn va servir 350 menús complerts, amb postres i beguda, a l'ONG Nutrició Sense Fronteres, seguint un  protocol estricte d'actuació, des que arriba el menjar que porten particulars, empreses o restaurants fins que se serveixen. Cada plat es mira que aporti els nutrients que el cos necessita: vitamines, aigua, proteïnes, carbohidrats, etc. L'objectiu de l'associació és arribar a cuinar mil menús diaris.

Si hi voleu aportar el vostre gra de sorra, podeu escriure a aquesta adreça de correu: jocolaboro@foodforgoodbcn.org

Cuina solidària en temps de confinament
 

Neix Comer contigo, una iniciativa solidària que alimenta els més necessitats

La restauració es coordina, un cop més, donant forma a un projecte impulsat des del canal Comer de La Vanguardia juntament amb diversos xefs barcelonins, per donar de menjar a aquells que, en ple confinament, no tenen mitjans econòmics per a poder-ho fer. La plataforma es coordina a través d'associacions com la Fundació Arrels, Cáritas i també dóna suport al personal dels serveis sanitaris de l'Hospital Clínic de Barcelona.

El projecte està format per diversos xefs, amb Romain Fornell (xef de Caelis i Casa Leopoldo) al capdavant. Fins al moment, Comer Contigo ha servir més de 800 àpats i la seva intenció és seguir creixent i sumant restaurants i empreses d'alimentació.  

Si hi voleu col·laborar, podeu contactar amb ells a través del mail: comercontigo2020@gmail.com

Hi ha moltes altres iniciatives solidàries que no tenen estan tenint tant de ressò mediàtic però que es duen a terme cada dia a casa nostra, com la que ens expliquen des del Gremi de Flequers de Catalunya: forns i fleques catalanes que, com a iniciativa individual, porten el pa a casa dels seus clients més grans perquè no hagin de sortir al carrer, o que periòdicament fan arribar els seus productes a hospitals de tot el país, en una mostra de solidaritat amb el personal sanitari.
 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Alimentació
Anar al contingut