Cuina bledes, cuina salut!
És una hortalissa que no té gaire bona fama però és una magnífica font d'àcid fòlic, molt recomanable per a embarassades
Cuina bledes, cuina salut!
Un restaurant caníbal a Berlín

Cuina bledes, cuina salut!

És una hortalissa que no té gaire bona fama però és una magnífica font d'àcid fòlic, molt recomanable per a embarassades

Toni MassanésActualitzat
TEMA:
Gastronomia
És una hortalissa que no té gaire bona fama però és una magnífica font d'àcid fòlic, molt recomanable per a embarassades

Fulles verdes plenes de vida

La bleda és l'hortalissa que quan els més petits senten parlar-ne sempre arrufen el nas i fan males cares... i quan ja són adults la miren amb una mica de recel, perquè té un punt amarg i una mica de gust de terra. Però les bledes són una magnífica font d'àcid fòlic, molt recomanat durant l'embaràs. Però també contenen potassi i magnesi, sals minerals relacionades amb el bon funcionament de l'activitat muscular. Gairebé no aporten calories, ja que quan en mengem bàsicament ingerim aigua, fibra, vitamines i minerals. Així doncs, és un aliment regulador de l'organisme que cal menjar de forma habitual.

Bleda assolellada

Però a banda del seu ús culinari, la bleda també ens ha donat joc lingüísticament parlant. Quan ens trobem davant d'una persona amb poca energia i que no té gaire caràcter es diu que sembla una "bleda assolellada". Abans només es deia de les dones, ara ja s'utilitza tant per a dones com per a homes.

 

 

Bleda versus espinacs

La bleda i els espinacs tenen certes similituds en l'aparença i una mica en el gust. Mentre que la bleda sempre ha estat present en la cuina mediterrània, els espinacs van entrar per Pèrsia. La bleda es cultiva des de l'època dels romans. A l'hora de comprar-les busqueu sempre els manats que tinguin les fulles verdes i fermes. Guardeu-les un parell o tres de dies com a màxim a la nevera. A l'hora de preparar-les, netegeu-les bé amb força aigua i talleu els extrems de les penques.

Bledes a la cassola

A l'hora de coure-les, el millor és bullir-les un moment i, si es vol, després passar-les per la paella. Es podrien cuinar com els espinacs, però potser amb menys làctics, tot i que la beixamel també hi combina bé. I queden molt bones amb un sofregidet de tomàquet lleuger, amb pinyons, panses o saltades amb all i pernil, amb nous... O senzillament bullides amb patata. I les podem cuinar al vapor i saltejades amb all (i si voleu amb un punt de gingebre, perquè poden recordar el "pak choi" o bleda xinesa), o amb un punt de picant... I també saltejades amb botifarra o cansalada! Al País Valencià fan gamba amb bleda!

Què hi ha al mercat?

Si aneu al mercat recordeu que ara és temporada de verdures de fulla, com els espinacs o les bledes, així com l'escarola i les endívies. De fruita encara podem trobar cítrics com la mandarina i la taronja, i per als amants del raïm encara n'hi ha.

Si preferiu peix, al mercat hi trobareu besuc, llobarro, mer, palometa, truita, escopinyes, gambes, escamarlans, pop i musclos. De carn, recordeu que comença la temporada de caça del cabirol i el cérvol.

I abans d'acabar, les recomanacions del Bernat des del Món Sant Benet: és el moment de collir i guardar les nesples. No confondre amb les nespres, fruit carbassa i d'origen nipó i que no fa més d'un segle i mig que va arribar a Europa. Els nesplers ja estaven plantats en època dels romans i va ser un d'aquells fruits que, amb la mecanització del camp, va quedar exiliat dels circuits comercials. De gust recorda les serves, dolces i de color marró fosc, amb propietats astringents.

Aquí pots consultar altres articles de Toni Massanés

ARXIVAT A:
GastronomiaCuina
Anar al contingut