Com preparar un vi calent especiat a casa, com el "glüwein" alemany o "glögi" finès
L'origen del vi calent el trobem a l'Antiga Roma, on es recomanava per les seves propietats medicinals
Un restaurant caníbal a Berlín

Com es fa el vi calent especiat de Nadal?

Una tradició de l'antiga Roma que a Catalunya també es va estendre durant l'edat mitjana, quan els metges en recomanaven el consum

Enllaç a altres textos de l'autor

Clara Antúnez

Sommelier, nutricionista i col·laboradora d'"Un restaurant caníbal a Berlín".

@clara_antunez
Actualitzat
TEMA:
Gastronomia

Un dels efectes col·laterals de la pandèmia d'enguany és la suspensió dels tradicionals mercats nadalencs, que durant aquesta època de l'any ocupen els carrers i places de les principals ciutats europees. Sense les casetes de fusta desapareixen els objectes per guarnir l'arbre, les figuretes del pessebre, els dolços nadalencs i un element indiscutible de la gastronomia associada al fred: el vi calent.

Tastar-lo al Mediterrani potser està fora de lloc, però aquest any moltes famílies a casa nostra optaran per trobar-se amb els seus familiars i amics en un parc o alguna plaça. Si teniu pensat fer aquestes trobades a l'aire lliure, dur un termos amb vi calent segur que us ajudarà a passar el fred, ja que aquesta beguda és un bon antídot per combatre els graus sota zero. Si us animeu a fer-lo a casa, només heu de seguir aquestes senzilles pautes!

Ingredients

- 750 ml de vi (preferentment negre i jove)

- 80 gr de sucre morè

- Cardamom

- 6 claus d'espècia

- 2 estrelles d'anís estrellat

- 1 o 2 branques de canyella

- 1 cullerada de postres de nou moscada

- La pell d'una llimona i la pell d'una taronja

Preparació

Barregeu totes les espècies en una olla. Eviteu olles d'alumini, és millor utilitzar-les d'acer inoxidable, ceràmica o vidre resistent a la calor.

Afegiu-hi el sucre morè fins que la barreja es comenci a escalfar i comencin a sortir-ne les aromes. Afegiu-hi un bon raig de vi fins que el sucre quedi ben cobert i remeneu-ho fins que es dissolgui.

Incorporeu-hi la resta de vi barrejant-ho tot bé. És molt important escalfar-lo a foc mitjà-baix, sempre vigilant que el vi no arribi mai a bullir.

Cal cuinar-lo durant aproximadament 30 minuts.

Finalment, comproveu el punt de dolçor; si encara no és prou dolç afegiu-hi una mica més de sucre o mel.

Podeu acompanyar el vi calent amb unes galetes de gingebre!

Com preparar un vi calent especiat a casa, com el glüwein alemany o glögi finès
El vi calent es prepara amb espècies diferents, en funció del país d'origen

Vi calent: una tradició que es remunta a l'Antiga Roma

1. L'origen d'aquesta beguda el trobem a l'antiga Roma, on el vi calent es prenia especialment per les seves propietats medicinals. Era conegut com a "Conditum paradoxum", un vi especiat molt consumit, que es feia amb mel, vi, pebre, llentiscle, fulles de llorer, safrà, dàtils cuits i panses.

2. També trobem referències del vi calent atribuïdes al metge grec Hipòcrates. A diferència de la recepta romana, aquesta tenia ingredients com ara la canyella, clavell d'olor i gingebre. També es prenia calent i el principal objectiu era escalfar cos i ànima els dies de més fred d'hivern.

3. I a Catalunya, a l'època medieval, era famós el piment, un vi dolç aromatitzat i molt consumit a l'època. Se'n parla en diversos escrits: al "Llibre de Sent Soví", a l'"Art de Coch", al llibre de cóc de la Canonja de Tarragona i també en diversos textos i cançons de trobadors.

Com preparar un vi calent especiat a casa, com el 'glüwein' alemany o 'glögi' finès
El vi calent s'ha de fer a foc lent i amb vi negre jove preferentment

Sabem que el preparaven els adroguers i els especiers, i en els monestirs i catedrals hi havia personal dedicat expressament a la seva elaboració. El piment és l'evolució del "Vinum piperatum" romà. Es bevia molt fred, a l'estiu, com a aperitiu, o calent —amb vi negre—, a l'hivern i en festes assenyalades, al final dels àpats, i normalment acompanyat de neules —que eren planes, no com les d'ara.

A l'edat mitjana, els metges de la cort barcelonina en recomanaven el consum a l'hivern, acompanyat de neules.

Avui dia, aquí se n'ha perdut la tradició, però no pas a la resta d'Europa.

Un nom per a cada país

Existeixen diferents variacions del vi calent; per exemple, el "glühwein" alemany i el "grazniec" de Polònia, que es caracteritza perquè hi afegeixen mel. També trobem el "glögg" als països nòrdics, o "glögj" de Finlàndia, que és una barreja de vi i vodka. A França hi ha el "vin chaud" i a la Gran Bretanya, el "mulled/mald wine". El "vin brulé" és típic d'Itàlia.

A Finlàndia, la base és un suc de fruits vermells que s'infusiona amb moltes espècies diferents, i es beu afegint-hi una culleradeta d'ametlles i una altra de panses. L'original, però, no tenia alcohol.

Com preparar un vi calent especiat a casa, com el glüwein alemany o glögi finès
Ampolles de vi calent típic de Finlàndia, el "glögi" ("Un restaurant caníbal a Berlín")

Es tracta d'una beguda de "mercat", ja que bevent-ne és l'única manera de poder passejar tranquil·lament durant les tardes llargues i fredes. I, a més d'escalfar-nos, el vi calent desprèn una aroma d'espècies delicioses.

 

 

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut