Cava i altres vins escumosos per quedar com uns reis aquestes festes
Cinc propostes amb bombolles i una càrrega emocional important de cellers familiars de Catalunya per brindar a taula
Cava i altres vins escumosos per quedar com uns reis aquestes festes
Un restaurant caníbal a Berlín

Cava i altres vins escumosos per quedar com uns reis aquestes festes

Cinc propostes amb bombolles i una càrrega emocional important de cellers familiars de Catalunya per brindar a taula

Enllaç a altres textos de l'autor

Sommelier, nutricionista i col·laboradora d'"Un restaurant caníbal a Berlín".

@clara_antunez
Actualitzat
TEMA:
Gastronomia
Cava i altres vins escumosos per quedar com uns reis aquestes festes
Molta gent se sorprèn quan, en referir-nos als escumosos, parlem de vi

Aquests dies, tot i que aquest any és ben estrany, estan associats a la celebració, a reunir-se amb la família i els amics, encara que sigui en petit comitè, amb mascaretes i respectant les distàncies.

Podem brindar amb els vins escumosos del nostre país, elaborats amb el mètode tradicional (champanoise) a Catalunya, que estan sota diferents paraigües: cava, Corpinnat, Clàssic Penedès, etc. Seria molt llarg d'explicar, però, perquè s'entengui, bàsicament és una qüestió de nomenclatura.

Per tot això a mi m'encanta anomenar-les "begudes amb bombolles". Us proposem 5 productes ben diferents, més clàssics i més nous, però tots comparteixen que hi ha una família al darrere i una càrrega emocional important.

🥂 Cava Martínez rosé i brut reserva (celler Rimarts)

Cava Rimarts, ubicat a Sant Sadurní i creat per dos germans, el Ricard i l'Ernest, amb una energia desbordant i unes ganes de marxa increïbles. Fa anys que treballen amb rigor i intentant fer productes molt gastronòmics, pensats per gaudir a tota hora i amb tot menjar.

De fet, són pioners amb un rosat fumat que marida perfectament amb salmó fumat i altres aperitius. Us proposo dues opcions:

El Martínez rosé és un cava rosat fet amb pinot negre i garnatxa, un cava rosat ideal com a benvinguda i per prendre entre hores.

Preu: uns 11,5 euros.

El brut reserva té 18 mesos de criança amb rima, suficient perquè la bombolla sigui interessant i per mantenir la frescor del raïm.

Preu: uns 10 euros.

Cava i altres vins escumosos per quedar com uns reis aquestes festes
El cava rosat és un vi escumós versàtil, apte per acompanyar aperitius, carns, peixos o postres (iStock)

🥂 Cavabrut naturePica-soques (celler Carol Vallès)

El celler de la Carol Vallès és un dels darrers descobriments de La Gastronòmica, que té una trajectòria interessant. La família Carol Vallès és originària del Penedès i amb vinya pròpia elaboren els seus caves ecològics.

Una curiositat divertida d'aquest celler és que la mare de la família, Teresa Vallès, era professora de Matemàtiques i té una cal·ligrafia de números impecable. Com que fan produccions petites, numeren cadascuna de les ampolles i ho fa la Teresa, a mà, una per una.

Del celler familiar Carol Vallès destaquem el Pica-soques, que és un cava brut nature gran reserva. En aquest cas és un cupatge de xarel·lo i chardonnay, amb més de 80 mesos de criança que fa que tingui moltes aromes, gustos de pastisseria i fruits secs.

Preu aproximat: uns 21 euros.

🥂 CorpinnatTerrersiEnoteca (Celler Recaredo)

Celler Recaredo és un clàssic, pioner i ambaixador de paisatge del Penedès. La família Mata va ser de les primeres a voler posar en valor els vins escumosos catalans de produccions petites.

I per això van voler formar part del segell que parla dels productes fets al "cor de pinnus", és a dir Corpinnat. Són elegants, fins, biodinàmics i molt respectuosos amb la fruita que els fa vi.

El Terrers és un brut nature, cupatge de 57% xarel·lo, 37% parellada i 6% macabeu. Vi escumós de llarga criança amb l'equilibri entre frescor i evolució perfectes.

La singularitat i novetat és que no afegeixen sucre per a la segona fermentació, sinó que afegeixen most ecològic de les seves vinyes, així preserven l'essència de l'origen i el concepte de sostenibilitat.

Preu: uns 21 euros.

Cava i altres vins escumosos per quedar com uns reis aquestes festes
De vins escumosos a Catalunya n'hi ha molts, com el cava, el Corpinnat o el Clàssic Penedès (iStock)

Enoteca encara fa més festa perquè hi ha poquíssimes ampolles, té una criança extrema de 15 anys. És un brut nature, com és habitual a la casa, i fet amb 67% macabeu i 33% xarel·lo.

Preu: uns 145 euros.

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut