El canvi climàtic està provocant que les millors zones per conrear cafè s'allunyin dels tròpics, que és on sempre ha crescut forta i sana la planta del cafè. Ho diu un preocupant estudi de l'Institut de Ciències dels Recursos Naturals de la Universitat de Ciències Aplicades de Zuric, recollit per l'Organització Internacional del Cafè. El canvi climàtic altera el cultiu del cafè a Kènia (TV3) Tal com hem descobert amb el periodista Marc Casanovas, el cafè se suma a la llista de productes com els plàtans, l'oli de palma o la xocolata que reben l'impacte directe de l'escalfament global. Productors actuals i productors futuribles Els 5 principals productors de cafè són, per aquest ordre: el Brasil (amb més del 37% del mercat global), el Vietnam, Colòmbia, Indonèsia i Etiòpia. Marc Casanovas ens alerta que 4 dels 5 principals productors cafeters veuran reduïdes de manera dràstica les seves millors zones de cultiu, tant per nombre d'hectàrees com per la idoneïtat del sòl. Es parla d'un 50% de reducció, degut a les altes temperatures, l'augment de plagues i el canvi del PH del sòl. I a l'altra banda de la moneda tenim els països que en poden sortir beneficiats i que poden convertir-se en productors gràcies a la pujada de les temperatures: els Estats Units, l'Argentina, l'Uruguai, la Xina i fins i tot Espanya, concretament a Màlaga. Val a dir que la vall d'Agaete, a Gran Canària, és l'únic lloc d'Europa on es cultiva cafè. Això sí, testimonialment, amb uns 4.500 quilos anuals. El conreu del cafè necessita unes condicions climatològiques molt específiques: un PH concret del sòl, pluges controlades, humitat i unes temperatures d'entre 17 i 23 graus. Com salvar els conreus de cafè? El clima canvia, i més que ho farà! D'això no en tenim cap dubte. La manera com els cafeïcultors s'adaptaran a aquestes condicions és clau. Ana Sofía Narváez, nicaragüenca de naixement i que treballa a Guatemala, és experta cafetera i assessora a diferents països de Centreamèrica per promocionar les bones polítiques del cafè. A més també és membre de "Women in coffee project", un projecte engrescador que dona protagonisme a les dones en un món especialment masculinitzat. Tal com escrivia Casanovas, "per un cafè menys mascle". L'Ana Sofía ja ha detectat que aquest any els mesos que normalment eren més freds estan sent més càlids i els mesos més plujosos estan sent més secs. Ella, però, té clar quina és la clau per fer front als canvis en el clima: "Hem de prevenir, ser proactius i adaptar-nos als canvis. Hem d'estar oberts a noves varietats, tenir accés a noves tecnologies i fer una estratègia amb ajuda dels sectors públics i privats." L'experta cafetera també parla de diversificar els conreus i acaba amb un missatge positiu: "Els cafeïcultors són les persones més preparades per a la fi del món."