Les coses del menjar i els llibres sempre s'han portat d'allò més bé. Edicions molt cuidades que criden l'atenció als cuinetes i als que no ho són tant: fotografies espectaculars de plats apetitosos o il·lustracions acolorides que ens fan venir ganes d'entrar a la cuina immediatament (o d'anar de restaurant!). Nacho Borraz, llibreter de La Central del Raval, fa anys que es dedica a triar el millor que es publica en el món gastronòmic i creu que hi ha hagut un canvi en els últims cinc anys. Especialment perquè "cada cop hi ha més llibres sobre vegetarianisme, veganisme i sostenibilitat". Els llibres gastronòmics sempre són una bona opció per regalar aquest Nadal. Aquestes són les recomanacions d'"Un restaurant caníbal a Berlín". Un llibre homenatge als vegetals "Sabores", Yotam Ottolenghi (Ed. Salamandra)   Aquest cuiner israelià que viu a Londres és tot un fenomen al Regne Unit i també aquí a casa nostra, on els seus llibres són èxit de vendes. Ottolenghi és un especialista a fer plats saborosos i acolorits, i té especial predilecció pels vegetals. Aquest és el resultat del seu treball i de la seva recerca per aconseguir treure la màxima aroma i gust als vegetals. El llibre s'estructura en tres capítols: processos, combinacions i productes. Crema de moniato amb iogurt i llima o una lasanya de bolets "a la toscana" se us faran irresistibles. Al mateix Ottolenghi li agrada resumir tot el que ha après la cuina dient: "Darrere de molts plats deliciosos hi treballen una o dues cebes." Llibres que ens fan pensar "Cuina catalana oblidada", Xesco Bueno (Ed. Larousse)   Xesco Bueno és un cuiner "comme il faut" amb restaurant a Castellbisbal, mestre de cuiners, especialista en arrossos, col·leccionista de llibres de cuina i molt respectat entre la professió. En aquest llibre hi trobarem receptes que ens portaran a la nostra cuina passada, el que ell diu "cuina del desmemoriament", que no mereix "maltractament ni oblit". És també una reivindicació dels productes pròxims i autòctons, dels animals menyspreats a la cuina, dels processos autòctons nascuts de la cuina domèstica, rural i de fonda, dels plats que recuperen les sobres Xesco Bueno ha escrit un llibre magnífic que ens reconforta perquè ens activa la memòria cap a plats tradicionals que val la pena recordar i cuinar per no deixar-los desaparèixer definitivament. A qui no se li fa la boca aigua davant una truita de mongetes, un trinxat de col amb arengada, uns peus de porc en vinagreta o un empedrat?   "Una historia de la nouvelle cuisine", Oscar Caballero (Ed. Planeta Gastro)   D'aquest llibre tothom en diu meravelles. Aquí no trobem receptes, ni fotografies aquest és un volum de gairebé 500 pàgines d'història de la nouvelle cuisine escrita per algú que no és francès. Oscar Caballero és periodista de La Vanguardia, corresponsal en temes culturals a París, on viu des de fa 40 anys. La gastronomia està en el seu ADN periodístic, així que segurament ningú millor que ell per posar en context tot el que ha passat a la cuina europea i mundial els darrers anys. Aquest llibre repassa el segle XX -amb una parada fins i tot al París ocupat i a la col·laboració amb els nazis de qui després va ser un crític famós- i arriba fins avui. Curiosament, i fins a aquest llibre, ningú havia explicat la història de la nouvelle cuisine francesa detalladament, amb la vida dels seus protagonistes: Alain Ducasse, Michel Guérard i també Ferran Adrià. I, us ho garantim, és una història apassionant! Un llibre que t'anima a cuinar coses que mai hauries imaginat "Kusinera filipina", Christina Sunae (Ed. Catapulta)   Què en sabeu de cuina filipina? Nosaltres res fins que vam topar amb aquest llibre. Hi trobarem plats sorprenents però sobretot el llibre ens acosta a paisatges, retrats de família, mercats i productes d'aquest país del sud-est asiàtic que inclou més de 7.000 illes enmig de l'oceà Pacífic. Tot amb les fotografies espectaculars d'Eduardo Torres. La cuina filipina no abusa del picant, però sí dels contrastos d'àcid, agre i dolç. I potser el que més destaca és la manera que tenen de cuinar el peix, que va més enllà del nostre fregit, forn o planxa. Per exemple, un peix amb salsa de coco fumat o una sopa de llagostins i fongs. Us hi animeu? Sigui com sigui, de ben segur que us venen ganes de visitar les Filipines. Llibres que voldràs guardar sempre i posar en un faristol "Las recetas de las películas del studio Ghibli",  Minh-tri Vo (Ed. Col & Col)   Segur que teniu un cosí, una germana o un amic friqui de les pel·lícules de l'Studio Ghibli, l'estudi d'animació japonès considerat un dels millors del món i fundat pel talentós Hayao Miyazaki. O vosaltres mateixos sou dels que sabeu qui són Ponyo, Chihiro o Totoro. Si és així, aquest és el vostre llibre! A principis del 2021 un usuari de Twitter va preguntar a l'Studio Ghibli com aconseguien que els plats d'arròs de les seves pel·lícules semblessin tan deliciosos. La resposta va ser clara: "Perquè els ha cuinat el mateix Miyazaki". I és ben cert (els que han vist les pel·lícules ho saben bé) que les escenes gastronòmiques signades per Hayao Miyazaki i Isao Takahata transmeten la textura, el gust i l'aroma dels plats a la perfecció. En aquest llibre trobem la història dels plats, fotografies de les escenes de la pel·lícula on surten i, per descomptat, la recepta amb les fotografies de tots els passos a seguir. Un total de 23 elaboracions: els espaguetis a la bolonyesa amb mandonguilles de "Porco rosso" (1992), els ous i béicon per esmorzar d'"El castell ambulant" (2004), el bento d'"El meu veí Totoro" (1988), els brioixos farcits d'azukis d'"El viatge de Chihiro" (2001) o el ramen de "Ponyo al penya-segat (2008)". Potser tot plegat us serveix per convertir-vos en fans d'aquest cinema d'animació amb tanta personalitat. Llibres que et fan fer coses a casa que mai hauries pensat "La alquimia del koji. El arte de la fermentación con moho", Rich Shih i Jeremy Umansky, traduït per Rosa Llopis Lanuza (Ed. Neoperson)   Mai abans havíem tingut tants llibres sobre com fer formatge o pa. Aquest, però, va un pas més enllà i ens proposa fermentar amb el koji. El koji és un microbi, un fong descendent d'un ancestre tòxic que va ser domesticat fa segles al Japó. Gràcies al koji, l'umami s'ha convertit en el gust insígnia de la cuina japonesa. És el responsable d'aliments com el miso, el sake o les salses amino. Aquest llibre està ple de receptes i consells; i sorprèn que la tècnica del koji es pot aplicar a gairebé qualsevol aliment: lactis per fer formatges, ous, carns, verdures, cereals, begudes alcohòliques i vinagres. Fins i tot es poden aconseguir unes superlatives crispetes de blat de moro inoculades amb koji! La grandesa d'aquesta publicació és que és l'únic que existeix específicament sobre la fermentació del koji. D'originalitat no n'hi falta! El llibre més venut? "Receptes per compartir en família". La família Jubany Potser el llibre de la família Jubany serà el més venut aquestes festes, i curiosament és l'únic d'aquesta llista que no podem trobar a les llibreries. El cuiner Nandu Jubany, que és també un bon empresari, l'ha autoeditat i el ven a través de la seva pàgina web. Les fotografies són espectaculars, i les il·lustracions del seu fill també. I, el més important, tot fa salivar! Fideus a la cassola, flam familiar, els mítics macarrons d'en Nandu, escalopa milanesa, bacallà a la llauna i un immens etcètera. Explica Jubany que és un homenatge a l'època del confinament, quan va començar a penjar les receptes que anava fent a les xarxes socials. I la veritat, s'agraeix que hagin posat per escrit tot allò que Twitter i Instagram guarden per nosaltres. És una manera de posar-ho en valor, sobretot perquè vol ser un llibre que parla del record, de la memòria i de la identitat. I això, de ben segur, ho necessitarem!