Nathan Myhrvold és un científic avantatjat, expert en tecnologia, escriptor, fotògraf increïble i una ment brillant. Doctor en Física Teòrica i Matemàtiques, ha treballat amb Bill Gates a Microsoft i amb Stephen Hawking a la Universitat de Cambridge. Publica articles sobre qüestions tan variades com bioterrorisme, clima, energia, paleontologia i astronomia. I, afortunadament per a nosaltres, l'apassiona la gastronomia. Nathan Myhrvold, un enamorat de la pizza L'any 2000 deixa la direcció tecnològica de Microsoft per estudiar cuina a París, i el 2007 crea The Cooking Lab, un laboratori de recerca culinària on investiga el perquè de tots els processos culinaris. D'aquest laboratori únic al món en surten treballs monumentals. L'últim, "Modernist Pizza": un llibre de 26 quilos de pes, 3 volums, 1.700 pàgines i 3.700 fotografies que expliquen com mai la història, els costums, les receptes i les tècniques que hi ha darrere del menjar més popular del món, la pizza. Una de les millors pizzes es fa a Portland Nathan Myhrvold ha visitat Barcelona i l'hem convidat al restaurant caníbal. Aquestes són les 5 coses que més ens han trencat els esquemes. 1. Les pizzeries més antigues i més famoses del món solen fer pizzes horribles "Quan algú obre una pizzeria i vol tenir bona reputació hi anirà cada dia per assegurar-se que tot va bé. Si molta gent va a la teva pizzeria perquè té molta història i surt a les guies, no tens el mateix estímul per fer coses originals i bones. Si vols menjar en una bona pizzeria, assegura't que el pizzaiolo encara estigui viu." 2. El Brasil té el seu dia nacional de la pizza: el 10 de juliol "El Brasil va rebre molta immigració italiana. Sao Paulo té 10 milions d'habitants i gairebé la meitat de la població té un avantpassat italià. Han desenvolupat una cultura de la pizza increïble. La pizza només es menja per sopar, mai per dinar. I sempre els diumenges! Sortir a menjar pizza per sopar amb la família el diumenge a la nit és tota una tradició, un ritual familiar." 3. La raó per la qual la pizza només s'infla per les vores "Vam descobrir per què la massa de la pizza és més prima al centre que no pas a les vores. Això passa perquè la salsa, que és humida, fa que el centre de la pizza es mantingui fred en comparació amb les altres parts de la pizza. Per això, les vores s'inflen i el centre es queda pla." 4. Una de les millors pizzes del món es fa a Portland "És la millor pizza dels Estats Units, i segurament una de les millors del món! És una raó cultural. Fa 25 o 30 anys a Portland hi havia 2 pizzeries artesanes excel·lents , i fa 10 anys hi va començar a haver un enorme interès per part de la gent jove pel menjar i van obrir molts restaurants. És clar, com que havien crescut amb aquelles dues grans pizzeries com a referència, el llistó era molt alt. Van treballar molt per fer una pizza boníssima, i encara l'hi fan!" 5. La pizza es cou per infrarojos "T'has fixat mai que els forns professionals de pizza no tenen portes? L'aire fred de la cuina es cola a dins del forn! Després de diferents experiments hem vist que la pizza es cuina amb la llum. La temperatura de l'aire no és important, el que importa és la radiació dels infrarojos, la calor que ve del sostre del forn i del foc."