Els preus del peix i el marisc s'enfilaran aquest any bastant més que l'any passat. Els majoristes de Mercabarna expliquen que aquests productes s'encariran fins a un 18% i que el rècord se l'emportaran les angules, la gamba fresca i el salmó. Als motius habituals de l'augment de demanda, aquest any se suma la disminució de la pesca d'arrossegament provocada per la nova proposta de la Comissió Europea en el mediterrani occidental, que té l'objectiu de reduir l'impacte ambiental d'aquesta activitat.   L'antropòloga i pescadora Àgueda Vitòria ens recorda que el mar està ple de peixos meravellosos que no pateixen les pujades de preu perquè són desconeguts, però no per això menys atractius: "Si no ens podem pagar una gamba fresca ben gran, recordeu que la congelada ve de l'altra punta de món. Més val que comprem gamba petita pescada aquí a la vora". Per això, aquestes festes, Vitòria ens convida a ser més enginyosos amb els àpats i a anar a buscar peixateries diferents de les que hi comprem normalment. Tot torna, fins i tot els preus desmesurats de la gamba quan s'acosta el Nadal. ? Heu de saber que hi ha alternatives!! ? L'Àgueda Vitòria (@aguedamush) ens ajuda a no gastar-nos un dineral aquestes festes! ?? Preneu nota! ? https://t.co/D75VQMhOXA pic.twitter.com/dKptEd6CR5 Un restaurant caníbal a Berlín (@CanibalBerlin) December 16, 2021 1. La gamba blanca Com que la gamba vermella gran s'enfilarà als volts dels 150 euros o més, podem comprar gamba blanca, també coneguda com a "gamba de plàstic".   Com cuinar-la? La pelem i la servim crua. Simplement amanida amb oli, suc de llimona, ratlladura de taronja, sal i pebre. Us costarà menys de 10 euros el quilo. 2. El cranc de fons "No cal gastar-nos tants diners per aixafar el cap d'un gambot", diu l'Àgueda. Els cranc roig o cranc de riu és baratíssim.   Com cuinar-lo? Es pot combinar amb hortalisses diverses per fer sopes o cremes de marisc. Dona un gust molt potent.  3. El surer o peix ballesta Fer un peix sencer al forn fa festa. Per Nadal puja el preu del besuc i del gall de Sant Pere, segurament els dos peixos amb més prestigi per festes. Doncs bé, tenim una alternativa igual de bona: el peix ballesta o surer.   Com cuinar-lo? Queda boníssim fet al forn amb patates, ceba i potser algun tomàquet. Tendre, melós i de carn fina. Tampoc passa dels 10 euros el quilo. 4. La círvia o sorell Potser us sona més "pez limón". Aquest és un peix ideal per fer en "semisaladures", una manera de cuinar el peix que ens permet tenir-lo preparat amb previsió.   Com cuinar-lo? Tallem els lloms de la círvia, els cobrim amb sal i una mica de sucre i els deixem 5-10 minuts. Espolsem i ho deixem 24 hores a sobre d'una reixeta a la nevera. Després els conservem en oli. Queda boníssim a sobre d'unes torradetes de pa amb mantega o pa amb tomàquet o simplement amb una vinagreta amb llima. Un últim consell de la pescadora: si no trobeu el peix que us proposem, sempre podeu demanar al vostre peixater o peixatera de confiança que us el porti. Quan vagi a subhasta i el vegi, el podrà comprar. Així entre tots ajudem a donar sortida a peixos fantàstics i a bon preu.