Qui és l'últim mico de la desescalada?

A la fase 2, els nens continuen sense poder anar al parc
Actualitzat
Un grup d'infants jugant al barri del Serrallo, a Tarragona
Un grup d'infants jugant al barri del Serrallo, a Tarragona (ACN / Mar Rovira)

Últim cap de setmana en fase 1 per al gruix dels catalans. A partir de dilluns, Barcelona ciutat, l'àrea metropolitana i la regió sanitària de Lleida entraran a la fase 2. Salt endavant també de bona part del país, que dilluns estrenaran ja la fase 3. Un canvi que a més vindrà acompanyat d'una novetat significativa: a partir de dilluns, al Camp de Tarragona, a les Terres de l'Ebre i a l'Alt Pirineu - Aran serà la Generalitat qui en tindrà el comandament. El Govern recupera el control. Només la mobilitat entre comunitats continuarà encara en mans del govern espanyol. Tres mesos després, doncs, es comença a descongelar el control ferri que La Moncloa ha assumit per gestionar l'estat d'alarma.

La desescalada agafa velocitat amb la mirada posada en l'estiu. Una temporada que per primer cop haurà d'arrencar sense turisme. L'estat espanyol entra en el reduït i estrany grup de països europeus que es resisteixen a obrir fronteres. 1 de juliol: és la data que marca Pedro Sánchez per obrir la veda -mitja veda, de fet: fronteres obertes només amb França i Portugal-. Això, en un país que porta dècades jugant-s'ho tot a aquesta carta, la del turisme, la que ara fa més por.

Per cert, ara que toca tornar a estudiar el BOE per saber què es pot fer i què no a partir de dilluns. A "Catalunya nit" ens ha picat la curiositat i hem anat a buscar una qüestió en concret: en la fase 2, els nens poden anar al parc? Doncs no. Es pot anar al gimnàs, a dinar fora, al museu, al teatre, a la feina... però no es pot pujar als tobogans ni als gronxadors. Els més petits, una fase més, oblidats. Van començar la pandèmia sent "agents de contagi" i l'acabaran com l'últim mico.

Anar al contingut