Gràfica resultats Baròmetre CEO
La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

Què ens diu el CEO? Que la gent n'està tipa i vol decidir una vegada per totes

Mònica TerribasActualitzat

De què serveixen les enquestes, els baròmetres d'opinió? Per veure les tendències en el temps, l'estabilitat dels comportaments i les idees... Es fa difícil avaluar-les amb precisió, perquè mai no es poden aïllar dels estats d'ànim conjunturals del moment en què es fan les preguntes, però sí que determinen evolucions.

I sabeu què hem dit al CEO? Que no ens refiem de la política i que volem decidir sobre el que és important, i que els que no volen una Catalunya independent són ara un 48,5% i els qui la volen, un 44,3%, però tan tips n'estem, d'aquest problema -es confirma que són l'atur i la precarietat laboral i la insatisfacció política el que més ens amoïna-, que si ens planten les urnes d'un referèndum fins i tot no acordat amb l'Estat, unilateral, més d'un 73% aniríem aniríem a votar, a veure si se soluciona d'una vegada. I, en aquest cas, guanyaria el sí a la independència.

Per què? Perquè també diem al CEO que en les decisions importants no les deleguem en els polítics, sinó que som partidaris de la corresponsabilitat. Les relacions Catalunya-Espanya, a un 29,9% ens amoïnen més que no pas les infraestructures, per exemple, i el sistema de transport, que està en un 3,5%, i la sanitat i l'educació, en un 10%, en relació amb les altres.

Malgrat això, quan Mariano Rajoy ve a donar solucions a Catalunya, no dóna cap solució política al problema ni parla de la reforma laboral, quan el problema rau en les conseqüències de la crisi econòmica, que ens ha deixat més desigualtat, un atur alt, pobresa crònica i contractes precaris... En el fons, el que ens diu aquest baròmetre del CEO, què és? Que la gent n'està tipa, que no es refia dels representants polítics d'aquí ni d'allà i que vol decidir, d'una vegada per totes.

Anar al contingut