Anar a la navegació principal
Alexa
Alexa

Aposta de Catalunya Ràdio i TV3 pel català als assistents de veu

Des de fa un any, la direcció de Mitjans Digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) col·labora amb el projecte del govern per facilitar que el català s'expandeixi en aplicacions i serveis digitals de plataformes globals, especialment en els assistents intel·ligents de veu que tan de moda s'estan posant. Des de la seva estrena en aquest entorn, el setembre del 2018, Catalunya Ràdio ha vist incrementar els consums d'àudio a través dels assistents de veu, que actualment suposen un 6% del consum digital de directes de l'emissora, corroborant que va ser un encert promoure els primers resums informatius en català a Alexa.

L'aplicació de Catalunya Ràdio per a Alexa es va estrenar el setembre del 2019, i es va convertir en la primera emissora generalista en català a oferir una "skill" pròpia a Amazon, i dos mesos més tard, el novembre del 2019, l'oferta de la ràdio pública es va ampliar amb l'estrena de les "skills" pròpies per escoltar els directes de la resta d'emissores del grup: Catalunya Informació, iCat i Catalunya Música.

En aquest 2020, en plena pandèmia, la "skill" de Catalunya Ràdio ha sofisticat la seva experiència per permetre escoltar tots els seus programes i seccions ja emesos sota petició, així com tota l'oferta pròpia de podcasts exclusius per a l'entorn digital. També en els darrers mesos Catalunya Ràdio ha millorat la integració amb Google Assistant, on ja ofereix "actions" pròpies per escoltar els directes de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, i treballem amb la voluntat de poder oferir els directes de la resta d'emissores en un horitzó proper.

És palès, doncs, que malgrat les dificultats pressupostàries dels últims anys, des de la CCMA hem fet una aposta ferma en innovació per aportar els nostres continguts en català als assistents de veu, treballant en la creació d'aplicacions pròpies que ofereixin una bona experiència d'usuari en català en entorns de veu que no estan precisament ben cuidats en aquest sentit. Però és evident que aquesta no és l'única aportació que des de la Corporació podem oferir per impulsar un ecosistema digital d'interaccions basades en la veu en català.

El fons audiovisual de què disposen TV3 i Catalunya Ràdio, així com l'expertesa dels mitjans públics en aquesta matèria, converteix la CCMA en un aliat imprescindible per farcir i enriquir un corpus de veu en català imprescindible per millorar els algoritmes d'intel·ligència artificial que permetin avançar en la creació d'un assistent de veu íntegrament en la nostra llengua. Un corpus i un assistent que han d'estar a disposició, en última instància, de la indústria global que se'n vulgui beneficiar pensant en un mercat potencial de més de deu milions de persones que entenen el català.

El govern de Catalunya va presentar a principis de desembre l'Aina, un projecte de creació de recursos digitals i lingüístics a quatre anys vista perquè el català estigui viu en el món digital, des de les aplicacions fins als assistents de veu, traductors automàtics o agents conversacionals. La primera fita és un incipient diccionari digital, que servirà per entrenar els algoritmes d'intel·ligència artificial, amb 1.770 milions de metadades associades a paraules. El repte del projecte és que les empreses puguin incorporar el català als seus serveis i per aquest motiu s'han de generar els models de la llengua, de la parla i per a la traducció. Aquest projecte es desenvolupa amb el Barcelona Supercomputing Center, amb un pressupost de 13,5 milions d'euros.

El projecte ha estat batejat amb el nom d'Aina en homenatge a la filòloga Aina Moll, figura central de la promoció i la normalització del català i primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, del 1980 al 1988. Ella va ser l'artífex del llançament, el 1982, de la primera campanya institucional de sensibilització sobre l'ús de la llengua "El català, cosa de tots" i, un any després, de l'aprovació de la primera llei de normalització lingüística.

Malgrat l'oblit en l'acte de presentació del projecte, la CCMA ha de ser aliat essencial si realment es vol convertir l'Aina en un cas d'èxit ara que la presència del català en el món analògic i també en el digital estan en el punt de mira. Durant aquest 2020, s'han fet més d'1.325.000 reproduccions d'àudio de Catalunya Ràdio des d'assistents de veu. En el conjunt de l'any que estem a punt d'acabar, aquesta xifra suposa un 3,2% del total de reproduccions dels àudios de la ràdio pública catalana. Un 3,7% dels usuaris que escolten àudios de Catalunya Ràdio ho han fet a través d'assistents intel·ligents de veu. Aquest percentatge ha anat creixent durant el 2020, i aquest desembre ja se situa en el 5,4%.

El projecte Aina, doncs, ha de culminar el camí d'innovació que ja estem fent des dels mitjans públics de comunicació, amb continguts exitosos d'audiència i una voluntat de servei públic inqüestionable.

Anar al contingut

En sintonia

Saül Gordillo (Calella, 1972) Periodista. Director de Catalunya Ràdio i dels Mitjans Digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Exdirector de l'Agència Catalana de Notícies i de l'edició del diari El Punt al Maresme. Excap de continguts digitals d'El Periódico de Catalunya. Autor del Bloc sense fulls des del 19 de juliol de 2004.

Cerca posts del blog
Últims posts