Popap

Teletreball: la privacitat en joc?

La crisi del coronavirus ha imposat, en un temps rècord, el treball des de casa i alguns experts alerten que, en molts casos, aquesta conversió no s'ha fet de manera adequada
Elisabet Aloy
TEMA:
Coronavirus
Teletreball la privacitat en joc

Per si no en teníem prou d'estar exposats al virus de la Covid-19, aquests dies de confinament també ens ronda un altre virus: l'informàtic. El teletreball s'ha multiplicat per 8 amb aquesta pandèmia mundial i les empreses s'han vist obligades a fer aquesta conversió a marxes forçades, un canvi que no està exempt de riscos. Alguns experts adverteixen que, en molts casos, no s'estan aplicant les tècniques i polítiques de privacitat correctes, per tal d'evitar que les dades dels ciutadans arribin a mans de ciberdelinqüents.

A l'inici del confinament, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ja va advertir de l'increment de les activitats ciberdelictives. En un comunicat, la Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública va explicar que s'estava constatant, cada cop més, l'enviament de correus electrònics amb programes maliciosos.

El treball a distància ens permet continuar les nostres tasques diàries des de fora de les oficines, però, per molt que estiguem a casa "tancats", sembla que estem més exposats que mai. Oleguer Rocafull, ciberinvestigador i expert en reputació digital, confirma que des del confinament ha notat un augment dels atacs informàtics. Estan prou protegides, les nostres dades? Rocafull explica el cas del Servei Català de la Salut:

"Ens consta que els teletreballadors fan servir els seus dispositius propis. I no sabem si aquests dispositius estan infectats per un virus, i si a través d'aquella infecció es pot acabar accedint a dades sanitàries d'alta sensibilitat."

Un bon sistema de ciberseguretat que utilitzen moltes empreses és l'ús de les VPNs. "Amb aquest funcionament, tot el tràfic que arriba de la xarxa passa xifrat per un túnel que va directament a l'empresa."

L'assetjament a la xarxa i la suplantació d'identitat

Els casos en què s'ha notat un augment d'atemptats contra la privacitat ha estat en els perfils públics. Sobretot a través de tècniques de "ciberbullying", agressions contra la reputació de la persona, o de "phishing", el robatori de dades o claus personals per tal d'aconseguir una suplantació de la identitat.

Justament, la matinada del dimarts, el perfil d'Instagram del futbolista Leo Messi va desaparèixer. Durant una mitja hora aproximadament, els seus 152 milions de seguidors no van poder veure el contingut del seu compte. El problema va ser un atac informàtic i la direcció d'aquesta xarxa social ha obert una investigació al respecte. El cas de Messi, però, no és únic, aquests dies. Ho explica el ciberinvestigador Rocafull:

"Suposo que ara la gent té més temps lliure i es dediquen a intentar molestar. Hi ha una línia fina entre la broma i els que comencen l'assetjament a la xarxa"

 

Quin és el sistema més segur per moure's per la xarxa?

Ara com ara, la doble verificació és el sistema que ens permet preservar al màxim possible la nostra identitat digital. El mètode de verificació de dos passos requereix que el propietari del compte confirmi la seva identitat abans que es pugui canviar la configuració del servei o fer compres.

"Amb la doble verificació ho posem molt més difícil, perquè, per tenir la nostra contrasenya, necessiten el codi d'un missatge que rebem al nostre telèfon mòbil", explica l'expert en ciberseguretat Rocafull. "Per aquest motiu, ara una de les tècniques que més es donen per suplantar la identitat és a través dels duplicats de SIM."

Feta la llei, feta la trampa. Sempre "evoluciona molt més de pressa la picaresca que no pas les noves tecnologies de seguretat que es van implementant", finalitza Rocafull.

ARXIVAT A:
Coronavirus

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut