Popap

El meu regne per anar a la platja: massificació i picaresca a la Barceloneta

S'han fet virals les imatges de les platges de Barcelona abarrotades de gent. Els experts alerten que, per doblegar la Covid-19, aquestes imatges no es poden repetir

TEMA:
Coronavirus
El meu regne per anar a la platja: massificació i picaresca a la Barceloneta

On vaig dir "reobert", dic "tancat". L'Ajuntament de Barcelona s'ha fet enrere i ha prohibit estendre la tovallola a la sorra i prendre el sol a la platja. En les franges horàries establertes en aquestes primeres setmanes de desconfinament, la sorra només es pot trepitjar per passejar i fer esport.

El canvi de criteri va generar confusió i, dimecres, unes 2.000 persones es van trobar de bon matí a la Barceloneta. Tot i que no estava permès, moltes no s'hi van poder resistir i es van tirar de cap a l'aigua. Les imatges queden molt lluny del que es podria associar amb una pandèmia.  

"Si m'enxampen faré veure que faig abdominals", deia un dels testimonis. "Pagaré la multa", reconeixia un altre que tot just sortia de l'aigua. 

Darrere d'aquestes aglomeracions, hi ha la necessitat i les ganes de recuperar petites parcel·les de llibertat, però els experts s'han posat les mans al cap. L'epidemiòleg Antoni Trilla espera que no es repeteixi, perquè el preu a pagar és molt alt:  

"Podria haver-hi un contagi comunitari. Hi ha el factor 'primer dia', però la gent s'ha de conscienciar. Això no es pot repetir de cap de les maneres."

L'efecte "primera vegada" podria explicar part de la fal·lera per estirar-se a la sorra. Una situació similar es va viure el primer diumenge que van poder sortir les criatures. En aquella ocasió també, una imatge es va fer viral: la del fotoperiodista Emilio Morenatti. 

En una entrevista al "Catalunya migdia", Morenatti explicava que, a través de les xarxes socials, l'havien acusat de manipulador per haver fet la foto amb un teleobjectiu. 

Més esport a l'aire lliure

Diuen que no hi ha mal que per bé no vingui. L'esport a l'aire lliure s'ha convertit en tendència en temps de coronavirus, i la platja de Sant Sebastià és "el lloc" on deixar-se veure.

El periodista Raül Gallego Abellán va sortir a córrer i, impulsat per la similitud de la Barceloneta amb la platja de Santa Mònica, a Los Àngeles, va decidir fer un vídeo que s'ha fet viral. Ens ho va explicar al "Popap"

Segons les normes, a Barcelona només es pot passejar dins un radi d'un quilòmetre des del domicili. No hi ha límit de distància si es fa esport i, amb els termòmetres per damunt dels 25 graus, les platges són molt temptadores. 

Els veïns de la Barceloneta n'estan farts. Fa dies que es queixen de les aglomeracions i la picaresca.

Les autoritats estan molt sensibilitzades i el vídeo del Raül Gallego ja ha tingut conseqüències. La policia portuària ha precintat els parterres d'herba davant de l'hotel Vela. L'"home llangardaix" i els amants del ioga i del pilates s'hauran de buscar un altre lloc. 
 
Estem en fase de compte enrere per a l'arrencada de l'estiu, que serà anòmal i incert. Haurem d'aprendre a gaudir-ne amb restriccions, apunta Antoni Trilla. 

"No sabem com estarem d'aquí a un mes i mig o dos mesos, però tot fa pensar que seguirem mantenint determinades mesures, incloses certes limitacions a les platges. Més val anar-s'hi acostumant." 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut