El logotip de la Guàrdia Civil en una pàgina del referèndum clausurada
El logotip de la Guàrdia Civil en una pàgina del referèndum clausurada
El viral del "Popap"

Denúncies de censura als dominis ".cat"

La Internet Society emet un comunicat en contra del bloqueig a la xarxa que estan rebent les pàgines allotjades sota el domini ".cat"

Actualitzat

La pressió policial i judicial per evitar la celebració del referèndum es va traslladar des de bon principi a internet. Agents de la Guàrdia Civil es personaven el 13 de setembre passat a l'empresa de Malgrat de Mar que allotjava la web oficial del referèndum. Referendum.cat va deixar de funcionar, però l'efecte va ser l'oposat. Desenes de webs amb el contingut de la pàgina clausurada es van multiplicar a internet.

Una de les més populars és marianorajoy.cat. La web va néixer com una broma, però la sornegueria del domini la va fer viral i va rebre 600.000 visites en només 9 hores.

En una entrevista al "Popap", el creador de la web, un estudiant d'enginyeria informàtica que no es vol identificar, ha explicat que després de l'èxit de visites, la pàgina va deixar de funcionar sense cap avís:

"Dijous, cap a les vuit del vespre, la web redirigia cap a una web buida."

En accedir ara a la pàgina, la URL dona un missatge d'error:

El creador de la web té la hipòtesi que algú va demanar a l'empresa espanyola on va comprar el domini de bloquejar-lo:

"És inacceptable que es censurin webs informatives del govern de la Generalitat i encara és més inacceptable que ho facin a través dels proveïdors d'internet, que han d'obeir les ordres del govern central."

La Internet Society, contra el bloqueig

La Internet Society s'ha mostrat molt preocupada davant les informacions que alertaven de restriccions a l'accés d'internet a Catalunya.

Aquesta organització internacional sense ànim lucre ha emès un comunicat contra el bloqueig que està vivint el domini ".cat".

El comunicat ha estat compartit ràpidament a les xarxes socials i fins i tot l'ha compartit el president de la Generalitat:

L'Electronic Frontier Foundation (EFF), amb seu a San Francisco, ha expressat també el seu suport:

Magí Lluch-Ariet, president de la Internet Society a Catalunya, ha denunciat al "Popap" que s'ha exigit a la Fundació puntCAT que controli els continguts dels seus dominis per bloquejar-hi l'accés.

La pressió sobre la Fundació puntCAT va començar gairebé des del mateix moment que van donar suport públic a la Generalitat en l'organització del referèndum.

Josep Masoliver, director de l'Àrea de Sistemes i Innovació de la Fundació puntCAT, va ser un dels detinguts en la macrooperació de la Guàrdia Civil d'aquesta setmana a diverses conselleries de la Generalitat.

La limitació de continguts i el bloqueig de dominis és més propi d'estats no democràtics i amb problemes profunds, afirma Magí Lluch-Ariet:

"En un estat democràtic i a l'Europa del segle XXI, no es poden bloquejar dominis d'aquesta manera."

Anar al contingut