Quines són les obligacions fiscals d'una operació amb criptomonedes?
Quines són les obligacions fiscals d'una operació amb criptomonedes?
Popap

Criptomonedes i bizums: què s'ha de d'incloure a la declaració de la renda

El 30 de juny s'acaba la campanya de l'IRPF per a l'exercici del 2021. Si tens monedes virtuals, potser les has de declarar

Actualitzat
TEMA:
Criptomonedes

L'auge de les criptomonedes té efectes també en el sistema fiscal. Si l'any passat l'Agència Tributària va enviar prop de 15.000 avisos a contribuents que havien realitzat operacions amb criptomonedes per recordar-los l'obligatorietat de declarar aquestes operacions a la renda, per a la campanya d'enguany, corresponent a l'exercici 2021, aquesta xifra ha pujat fins a més de 230.000 avisos enviats.

Per Carmen Jover Díaz, economista, assessora fiscal i presidenta de la Comissió de Fiscalistes del Col·legi d'Economistes de Catalunya, aquest increment s'ha produït perquè Hisenda vol fer saber a aquests contribuents que té indicis que estan operant amb criptomonedes i vol recordar-los que han de declarar aquestes transaccions.

Hisenda pretén conscienciar la població sobre una qüestió que, segons Jover, encara no es coneix prou ni es té prou present quan es decideix operar amb criptomonedes: que aquests valors digitals també estan sotmesos al règim fiscal i que això ha estat així des del primer moment.

Hi ha molt desconeixement sobre les obligacions fiscals de les operacions amb criptomonedes. La gent es creu que no les ha de tributar, i això no és així. Es té la idea que fins ara Hisenda no es fixava en les criptomonedes i que no s'havien de declarar. És erroni. Sempre s'han hagut de declarar.

Per tal de facilitar la declaració voluntària de les transaccions amb aquestes monedes virtuals, per a aquesta campanya l'Agència Tributària ha incorporat una casella, la 46.

Quines operacions amb criptomonedes s'han de declarar?

Jover recorda que si les criptomonedes s'adquireixen i no es transaccionen, no n'hem de fer res, a la renda, ja que és només quan es realitzen transaccions que cal declarar-les.

La gent creu que només s'han de declarar les criptomonedes quan es passen a euros, i això no és així en cap cas. S'ha de declarar cada guany o pèrdua patrimonial a través de compres o vendes, ja sigui d'altres criptomonedes o de la mateixa.

Com es recopilen i declaren tots els moviments fets amb criptos durant l'any?

Jover també explica que habitualment els "exchanges", les aplicacions online a través dels quals es poden intercanviar les criptomonedes a euros o a d'altres, permeten descarregar un fitxer en format CSV amb totes les transaccions fetes durant l'any. Un cop descarregat, aquest fitxer es pot introduir en aplicacions com Cointracking.info, que calculen l'import a declarar.

A quins altres impostos estan subjectes?

A més de la renda, les criptomonedes també s'han de declarar a l'impost de patrimoni, si el contribuent supera l'import total a partir del qual s'ha de pagar aquest tribut.

Passa el mateix si les operacions amb monedes virtuals van a nom d'una societat, tot i que aleshores haurien de reflectir-se en l'impost de societats. En canvi, no estan subjectes a l'IVA.
 
Els guanys derivats de les monedes virtuals tributen a la base imposable de l'estalvi, que té un tipus impositiu d'un 19% pels primers 6.000 euros, del 21% entre els 6.000 i els 50.000 euros, del 23% entre els 50.000 i els 200.000 euros, i d'un 26% a partir dels 200.000 euros.

Només s'han de declarar les transaccions de Bizum que es realitzen per pagar un producte, servei o activitat econòmica.
Només s'han de declarar les transaccions de Bizum que es realitzen per pagar un producte, servei o activitat econòmica

Bizum: quines operacions s'han de declarar?

Segons matisa Jover, només cal declarar aquelles transaccions que es realitzen per pagar un producte, servei o activitat econòmica. Per tant, en queden exemptes altres operacions quotidianes que es realitzen a través d'aquesta plataforma de pagaments online, però que no estan vinculades directament al pagament d'una activitat econòmica; per exemple, quan es passen comptes entre dos particulars, després que un hagi abonat un import que corresponia a l'altre.

El desconeixement no eximeix 

Jover incideix en la necessitat d'estar al dia i de comptar amb un bon assessorament si s'ha operat amb criptomonedes, per tal de complir amb les obligacions fiscals que comporten aquestes operacions, i ha recordat que el desconeixement de la norma no eximeix de complir-la. 

ARXIVAT A:
Criptomonedes
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut