Aquest any, el Black Friday és el 26 de novembre, un dia després d'Acció de Gràcies
Aquest any, el Black Friday és el 26 de novembre, un dia després d'Acció de Gràcies
Popap

Com evitar estafes aquest Black Friday

Les compres per internet creixeran un 85% durant aquest període i cal saber què, com i on es compra

Actualitzat

Torna el novembre i, també, el Black Friday, una data molt esperada per a molts consumidors que ho aprofiten per fer les compres nadalenques abans d'hora.

Aquest any la data fixada per a aquesta celebració és el 26 de novembre, l'endemà d'Acció de Gràcies. Encara que hi ha molts comerços que no només ofereixen descomptes aquest divendres assenyalat, sinó que amplien les dates.
 

Es calcula que aquest any les compres per internet augmentaran entre un 85% i un 92%, respecte a la mitjana de vendes de la resta de l'any. Així ho pronostica un estudi fer per Izertis, una consultora especialitzada en rendiment web.

A més, enguany, amb la crisi dels microxips de la Xina, són moltes les persones que optaran per comprar en aquestes dates per intentar assegurar-se la compra. Una cosa és clara, però, i és que per internet no valen les presses, perquè tenim molts números de caure en una estafa.

Conèixer l'origen dels productes

Un dels problemes principals que es troben els compradors a la xarxa és esbrinar quin és l'origen real del producte. Jordi Ordóñez, consultor i especialista en e-commerce, explica quina és la millor manera de saber d'on arriba el producte que comprem:

"Hem d'anar al peu de la pàgina web on estem fem la compra, buscar l'avís legal i clicar a sobre. Allà sortirà l'adreça de l'empresa. Si no trobem l'enllaç de l'avís legal és molt probable que t'estafin".

D'altra banda, a tots els "marketplaces" hi apareix la informació sobre qui és el venedor. Però una pràctica molt habitual, sobretot a Amazon, és que venedors xinesos posin noms occidentals i afegeixin terminacions enganyoses als noms dels productes, com EU, ES o UK.

Les estafes per internet són una pràctica habitual, especialment aquestes dates senyalades
Les estafes per internet són una pràctica habitual, especialment aquestes dates assenyalades (Unsplash)

Segons Ordóñez, el millor és "clicar sobre el nom del venedor perquè allà veurem el seu nom real". Que el nom real no sigui el que consta al "marketplace", no significa que sigui una estafa però sí que pot passar que el producte arribi molt més tard del que és habitual i que la qualitat sigui inferior de l'esperada.

Evitar comprar a intermediaris

Una altra pràctica perillosa és el "dropshipping", és a dir, comprar mitjançant un intermediari. A vegades, el venedor no té estoc i quan li entra una comanda el que fa és passar-la a un majorista que serà el que faci el lliurament en nom del venedor, amb un paquet de marca blanca o amb el nom del venedor. Ordóñez alerta de les conseqüències d'aquesta pràctica:

"D'una banda ens sortirà més car, perquè l'intermediari es queda una part, i no tenim garantia de la qualitat del producte perquè el venedor, com que no el té en estoc, no l'ha pogut provar".

Els trucs per a una compra segura

El consultor i especialista en e-commerce Jordi Ordóñez ens dona alguns consells per assegurar-nos l'èxit en les compres:

  • Comprar a través d'un mercat digital o directament a la marca. Desconfiar de particulars que venen marques.
  • Fixar-nos en les dades de l'empresa i en textos legals. Si hi són, si estan ben redactats, si es troben fàcilment…
  • Desconfiar totalment de botigues que venen marques molt barates. Sobretot si ens arriben a través d'anuncis a les xarxes.
  • Recordar que no hi ha duros a quatre pessetes
     

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut