Popap

Claus per protegir els ulls dels efectes de les pantalles

Sis de cada deu joves d'entre 17 i 27 anys són miops i el 60% es passa de 2 a 4 hores al dia davant de l'ordinador
Sílvia Creus / Laura Larrégola
TEMA:
Salut
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Les pantalles i la llum dels dispositius electrònics tenen efectes reals sobre la nostra vista. Segons l'informe "La prevalença de la miopia entre els joves catalans", que ha analitzat dades de joves nascuts entre 1990 i 2005, es calcula que avui dia estem de mitjana unes quatre hores davant de l'ordinador i tres més davant de smartphones i tauletes.

L'informe també assenyala que el 45% dels joves de fins a 27 anys va tenir el primer mòbil entre els 6 i els 12 anys. I l'edat es va reduint cada vegada més. En aquest sentit, l'estudi recull una dada que ens convida a reflexionar: per cada hora al dia que un nen juga a l'aire lliure, se li redueix la probabilitat de ser miop en un 10%. 

 

 

 

Tenint en compte que deixar d'utilitzar ordinadors i dispositius mòbils és pràcticament impossible per a la majoria, com podem minimitzar els efectes nocius de les pantalles?

El doctor Emili Suárez, director mèdic de l'Institut Oftalmològic Tres Torres, analitza la situació i ens proposa un seguit de recomanacions per protegir els nostres ulls de les pantalles:

 • Podem parlar ja dels efectes de l'ús de pantalles a la vista?

"Segons l'OMS, és un epidèmia no tractable perquè no ens poden obligar a no utilitzar el mòbil o els ordinadors. La miopia ja intuíem que creixia i ara entre els 17 i els 27 hi ha un 60% de joves miops. Això es deu a l'avançament de l'ús de dispositius i pantalles."

 • Les pantalles es relacionen amb altres patologies com la de l'ull sec?

"Davant d'una pantalla es parpalleja menys i, per tant, la llàgrima es resseca, cada vegada es fabrica pitjor i l'ull es cansa. També les persones que duen lents de contacte les toleren menys hores."

 

 

 

 • Mirar pantalles suposa sempre un perjudici per als ulls?

"Sempre. Els cansem i els forcem. Els humans no estarem mai preparats per mirar un ordinador. Naixem amb una lent que vol enfocar de lluny i el problema és que si la fem treballar de prop excessivament. provocarem certes patologies."

 • Quina diferència hi ha entre la llum blanca i l'anomenada llum blava?

"Es diu que la llum blava, com que té longitud,  afecta més la retina i la miopia, i cansa més els ulls. Existeixen alguns productes que poden protegir, però la protecció ideal és la de controlar les hores que es passen davant de les pantalles."

 

10 recomanacions bàsiques per protegir-se els ulls, segons el doctor Suárez: 

 • Limitar a tres hores al dia l'ús de pantalles electròniques
 • Fer el mínim ús possible de les pantalles de mòbil: com més gran sigui la pantalla millor, es pot allunyar més dels ulls
 • Cal que la pantalla tingui una bona lluminositat 
 • Cada 20-30 minuts, apartar la vista de la pantalla 20 segons i mirar a 20 metres de distància
 • No portar dispositius amb pantalles al llit
   

   

   

   

 • A les escoles, prohibir els mòbils i afavorir que surtin al pati a jugar
 • Els usuaris de lents de contacte haurien d'utilitzar llàgrimes artificials
 • En la mesura del possible, a l'hora de treballar davant de pantalles és millor utilitzar ulleres que lents de contacte
 • A les interfícies i dispositius, posar el fons blanc: amb un fons negre la nineta es dilata i entra més llum perjudicial per a l'ull
 • Com més blanca sigui la llum de les pantalles més bé funciona el sistema òptic
ARXIVAT A:
Salut

ÀUDIOS RELACIONATS