Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Popap

Així funciona l'estafa en nom de Microsoft que et buida el compte corrent

Els ciberdelinqüents truquen a les víctimes alertant que tenen un problema greu a l'ordinador que s'ha de resoldre

Actualitzat
TEMA:
Tecnologia

L'estafa de la trucada de Microsoft fa més de deu anys que existeix i periòdicament es reactiva. El mètode que fan servir els ciberdelinqüents és molt senzill. La víctima rep una trucada d'un suposat servei tècnic que l'avisa que té un problema greu a l'ordinador i l'intenta convèncer que li doni accés a l'aparell per resoldre el problema; però l'objectiu final és obtenir les dades bancàries de l'usuari.

Segons Tomàs Roy, director d'Estratègia de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, el modus operandi és sempre molt similar:

"El més freqüent és que el ciberdelinqüent demani que obrim eines que no dominem, com l'Event Viewer. Veurem un munt d'informació a la pantalla de l'ordinador que no entendrem i ens farà creure que tenim un virus i que l'hem de netejar."

Arribats a aquest punt o bé voldrà agafar el control remot de l'aparell o bé dirà que ha d'instal·lar algun tipus de programari i que s'ha de pagar. És llavors quan demanarà informació de la targeta de crèdit. Tomàs Roy és taxatiu:

"Mai s'ha de donar cap credencial ni cap dada nostra. Ni a Microsoft, ni als bancs, ni a ningú, perquè ells ja disposen d'aquesta informació."

Roy puntualitza que en les comunicacions amb empreses o entitats bancàries la informació va de l'empresa a l'usuari, i no a l'inrevés.

"Les empreses, els bancs, tenen tota la nostra informació. Són ells els que ens han de donar les nostres dades i nosaltres les hem de validar."

Qualsevol usuari es pot convertir en víctima

Les trucades són a l'atzar, el ciberdelinqüent obté el telèfon i el nom de la víctima a la xarxa, en llistats telefònics o altres llistats de màrqueting, i fa servir l'esquer de Microsoft perquè el seu sistema operatiu és el que més es fa servir.

Els Mossos d'Esquadra reconeixen que aquesta és una estafa recurrent que apareix i desapareix i refermen el seu consell de no oferir dades confidencials a través del telèfon si no sabem exactament amb qui estem parlant.

A més, Tomàs Roy recorda que Microsoft i qualsevol altra empresa tecnològica només truca quan l'usuari ho ha demanat prèviament:

"Microsoft no va netejant casa per casa els ordinadors dels seus usuaris."

La web de Microsoft té un apartat on es poden denunciar aquests intents d'estafa.

ARXIVAT A:
Tecnologia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut