Parla'm de recerca: La lluita contra el càncer s'ho mereix

Si un malalt pensa que ningú no investiga la seva afecció, es pot sentir molt sol

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Recentment, l'equip de l'investigador Eduard Batlle, de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, IRB, ha aconseguit curar amb immunoteràpia ratolins amb càncer de còlon metastàtic i terminal.

Aquests científics han descobert per què aquestes teràpies centrades a potenciar el sistema immunològic no són actualment efectives en el càncer de còlon i com fer que funcionin. L'aplicació en humans no serà immediata, no pot ser-ho, però ben segur que, a mitjà termini, se'n beneficiaran molts pacients, i això crea una esperança real. En vam parlar a "La poma de Newton".

A Catalunya es fa molta recerca biomèdica i de qualitat, però cal que tots plegats siguem conscients que moltes d'aquestes investigacions són a nivell bàsic, assajos en laboratori amb cèl·lules i ratolins. Són molt necessaris i valuosos per obrir nous camins en la lluita contra les malalties però si, finalment, arriben als malalts, difícilment ho faran a curt termini.

Ens podem qüestionar llavors si cal que la societat conegui el resultat d'aquestes investigacions de les quals els afectats no es podran beneficiar, en el millor dels casos, fins d'aquí  a 3, 5 o 10 anys. I més tenint en compte que es tracta d'una matèria tan sensible com la salut.

El risc és crear falses esperances en els malalts i donar la imatge errònia que els científics acaben amb el càncer cada dia, per posar un exemple d'una malaltia greu i molt prevalent.

Sembla lògic, doncs, que els mitjans no es facin ressò de cada petit avenç contra una determinada patologia. Però què passa quan estem davant de descobriments de recerca bàsica que poden realment suposar un canvi de perspectiva, un abans i un després que pugui obrir una nova estratègia de teràpia, encara que sigui en el futur?

Si un malalt és conscient que no hi ha un tractament efectiu contra la seva afecció i, a més, arriba a pensar que ni tan sols s'hi està investigant, es pot sentir molt sol.

Potser pitjor que crear falses esperances és no tenir-ne, i recerques com la de l'IRB ben segur que són una injecció d'optimisme per a tothom. Encara que siguin investigacions amb ratolins que trigaran un temps a arribar als malalts.

Anar al contingut