Aquesta secció va néixer a Catalunya Ràdio l'any 2015 amb la voluntat de ser el contenidor de sons del ric paisatge sonor de Catalunya, i a partir del febrer del 2017 es renova amb algunes novetats en què destaca l'alta qualitat dels àudios publicats.

Des del "Paisatges sonors" creiem que el sons mereixen ser escoltats atentament i desgraciadament molts desapareixen.

El concepte "paisatge sonor", descrit per R. Murray Shaffer, defineix l'ambient sonor que ens envolta i es refereix, com diu ell, a "esdeveniments sentits i no pas a objectes que es poden veure".

A "Paisatges sonors" podem escoltar, englobats en quatre grans apartats, tots els sons del paisatges sonors possibles: els sons creats per l'home, que són a la pestanya 'Societat'; els sons de la natura sense intervenció de l'home (o almenys la mínima), que trobem a la pestanya 'Natura', i un altre univers de l'ambient sonor de màquines i tecnologia creades per l'home, que podem sentir a 'Tecnologia'.

A més, en aquesta nova etapa, hi ha dos apartats nous. Un anomenat 'Converses', amb entrevistes relacionades amb la sonoritat. L'ambient sonor en temps de xarxa ha passat a un pla poc important i aquest espai de Catalunya Ràdio vol facilitar el procés d'escoltar amb atenció, que moltes vegades pot ser una experiència agradable que convidi a la tranquil·litat. Per això hi ha un altre gran apartat que hem denominat 'Calma', on encabim sons enregistrats amb tècniques binaurals perfectes per escoltar amb auriculars mentre treballem o busquem un moment de relax.

El caçador de sons és l'Albert Murillo, radiofonista i sonografista que enregistra ambients sonors des de 1996. Els seus sons s'han pogut sentir al programa "Cabaret elèctric" d'iCat.cat i a l'edició estiu d'"El matí de Catalunya Ràdio". 

L'Albert ha creat el so de diversos videojocs i actualment és director i presentador del programa "Generació digital" i treballa al departament de Disseny de Promocions de l'àrea de Programes de Catalunya Ràdio. Podem trobar el seu treball i tots els àudios d'aquest espai sense compressió al blog espacio sonante.

Anar al contingut