Operació biquini? Diguem no!

Oblideu-vos de l'operació biquini i comenceu l'operació salut seguint pautes alimentàries raonables

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Adam Martín

Director de "Gent normal" i "Sans i estalvis"

@adammartinsk
Actualitzat

Ha arribat el maig i comencen les presses per posar-se a to de cara a l'estiu. El fenomen per aconseguir-ho s'anomena operació biquini i serveix per fer quotes noves de gimnàs i per fomentar tota mena de dietes absurdes. L'objectiu és perdre aquells quilets de més per poder passejar-nos per la platja sense sentir que tothom ens... mira? Jutja? (De veritat?) I la salut? S'ha perdut pel camí en un món on les coses urgents passen per davant de les coses importants.

Hi ha poques coses que em treguin de polleguera, i l'operació biquini és una ferma candidata a aconseguir-ho. I, per cert, per què "biquini"? És que només va dirigida a les dones?

Pels que ens dediquem a la divulgació d'hàbits saludables, aquesta operació és un compendi de (gairebé) tot el que està malament: d'entrada, redueix la nutrició i l'alimentació a un instrument per assolir un objectiu purament estètic, cosa que equival a fer servir un superordinador per fer sumes d'una sola xifra.

Després, ho focalitza tot en el pes, quan el pes, dit així en general, ens proporciona ben poca informació. Quin és el tant per cent de greix corporal? Quin el de múscul? Com tenim el greix visceral? Com tenim el colesterol, la tensió o els ossos? Si parlem només d'estètica, una persona pot haver guanyat pes total incrementant la massa muscular i, en canvi, semblar molt més prima, perquè el múscul pesa molt més que el greix, però ocupa molt menys volum. Les persones amb problemes d'obesitat, un cas on és obvi que s'ha de perdre pes total, no arreglaran res en un període de temps tan curt.

Per últim, l'operació biquini concentra totes les estratègies alimentàries en un o dos mesos, és a dir, proposa dietes que solen ser massa dràstiques per provocar pèrdues de pes poc saludables i, a més, falses (perquè amb la tardor arriba el karma en forma d'efecte rebot), fa que les persones passin gana i que la paraula dieta sigui sinònim de patiment i de sacrifici. Feu-me cas, oblideu-vos de l'operació biquini i comenceu l'operació salut seguint pautes alimentàries raonables, basades en aliments reals i en una manera de menjar amb sentit comú que serveix per sempre.

Anar al contingut