Miquel Roca creu que l'Estatut ha de tenir una solució política

Miquel Roca, un dels pares de la Constitució espanyola, ha dit avui, al programa "El matí de Catalunya Ràdio", que la situació en que es troba el Tribunal Constitucional és dramàtica i que la solució de l'Estatut ha de ser política

Actualitzat
L'advocat Miquel Roca, un dels pares de la Constitució espanyola, ha dit avui, en declaracions al programa "El matí de Catalunya Ràdio", que la solució a tota la situació que viu actualment l'Estatut de Catalunya amb un recurs al Tribunal Constitucional ha de ser política.
Per Roca, "l'Estatut, com la Constitució, és una declaració política i per tant la solució ha de ser política. Aquest és, una mica, el contrasentit de posar recursos contra un estatut. No tindria sentit que es volgués anul·lar una declaració política abans que hagi estat aplicada".
En declaracions al programa d'Antoni Bassas, l'exdirigent de Convergència i Unió s'ha mostrat convençut que el Tribunal Constitucional dictaminarà a favor de la constitucionalitat de l'Estatut, però ha advertit que posar recursos contra l'Estatut "és posar en dubte el sistema polític, no el sistema jurídic".
Per Miquel Roca, la situació que viu actualment el Tribunal Constitucional és dramàtica. Segons Roca, l'alt tribunal ha de ser la imatge de la independència, del no-apassionament, de la serenitat "i ha de ser la interpretació fidel de la norma des de l'escrúpol més absolut, des de la flexibilitat adaptada a la realitat social del moment". Per qui va ser un dels pares de la Constitució, "aquesta baralla actual en què sembla que les sentències estan fetes abans que s'hagi posat el recurs és dramàtica. Això fa molt mal a la credibilitat del sistema i crec que el tribunal hauria de fer una reflexió; i si no la fa el Tribunal, l'hauria de fer el legislador que al cap i a la fi és qui té la capacitat de decidir".
Segons Miquel Roca, tot això és molt perillós perquè "la baralla establerta ens allunya d'una sensació de justícia".
Sobre el debat entre Mas i Duran a Convergència i Unió, l'exdirigent nacionalista ha advertit que seria una greu irresponsabilitat que els personalismes posessin en perill coses com partits polítics tan fonamentals per a l'estabilitat democràtica.
Anar al contingut