Barcelona

Mas revela que els advocats del cas 3% podrien querellar-se contra la fiscalia

L'expresident de la Generalitat ha reconegut a "El matí de Catalunya Ràdio" que caldrà saltar-se la legalitat espanyola i que ara "tindrem una ocasió que serà el referèndum d'aquest 2017"

RedaccióActualitzat

Tres dies abans de seure al banc d'acusats pel 9-N, Artur Mas, ha afirmat que l'operació Pika contra el finançament irregular de l'antiga CDC és "un muntatge" i "un escàndol". Mas creu que tant aquesta operació com el judici pel 9-N són "muntatges de l'Estat". "El matí de Catalunya Ràdio" ha entrevistat aquest matí Artur Mas i també l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Educació Irene Rigau. Tots tres s'asseuran dilluns al banc dels acusats en el judici pel 9-N. Han reiterat que defensaran novament la seva actuació per organitzar una consulta en què van participar més de dos milions de persones.

Sobre l'operació policial d'aquest dijous, l'expresident del govern ha explicat que la fiscalia "ha passat" del jutge:

"Una vegada més ens vam assabentar per la premsa de les investigacions del cas. És un muntatge i a més a més un escàndol perquè qui actua directament passant fins i tot del jutge és la fiscalia. És una cosa gravíssima que els mateixos advocats entesos en aquestes matèries diuen que pràcticament no té precedents una actuació d'aquesta mena"

Mas ha explicat que hi ha advocats de la defensa del suposat cas de finançament irregular de CDC que s'estan plantejant querellar-se contra la fiscalia per "abús absolut de poder". Ha recordat que accions com les d'aquest dijous ja han passat altres vegades en moments molt significatius:

"L'experiència demostra en aquests quatre anys que cada vegada que hi ha hagut un tema important sobre la taula a Catalunya, hi ha hagut un muntatge d'aquestes característiques, amb tota la parafernàlia. A les eleccions del 2012 jo era candidat, em vaig presentar i en plena campanya electoral, un muntatge d'aquests i al final tot fals. En Xavier Trias es presenta a les municipals per intentar revalidar l'alcaldia i poc abans de presentar-se a les eleccions, un altre muntatge, tot fals."

 

 

Mas: "El judici pel 9-N és un altre muntatge de l'Estat"

Artur Mas assegura, indignat, que el judici que comença dilluns és també un muntatge preparat a Madrid:

"És un judici de base política que no té pràcticament cap base de tipus legal, que és un altre muntatge de l'estat espanyol i una autèntica vergonya en termes democràtics i resultat que com que en aquest judici no hi anem per corrupció, ni per robatori, ni per lladres ni per terrorisme d'estat ni per haver col·locat cap familiar sinó simplement per haver posat les urnes, doncs ara un altre muntatge d'aquestes característiques"

Segons Mas:

"El nostre propòsit no era la desobediència davant del Tribunal Constitucional, el nostre propòsit era posar les urnes. Ens van dir: 'D'aquesta manera no les podeu posar', que és quan l'Administració es feia càrrec de l'organització de la consulta. Vam canviar de registre, vam canviar el rumb i vam convertir una consulta amb un procés participatiu que enlloc d'estar en mans de la Generalitat de Catalunya, ja estava en mans de 40.000 voluntaris que se'ns van apuntar, sense els quals no s'hauria pogut fer el 9-N al 2014"

L'expresident de la Generalitat ha dit que l'Estat "ens ha fet una guerra bruta que és il·legal". I ha remarcat que en algun moment caldrà saltar-se la legalitat espanyola a través d'un referèndum no pactat. I que ara és l'ocasió:

"Fent el bon minyó, només, no forçarem un canvi de l'statu quo. El criteri no és la desobediència, el criteri és quan haurem de forçar les coses de tal manera que, al final, demostrem també la nostra força col·lectiva. Tindrem una ocasió que serà el referèndum d'aquest 2017. És vident que no es podrà fer d'una manera simplement acordada amb l'Estat, desgraciadament"

 

 

Ortega: "No volíem tenir problemes amb la nostra consciència"

Joana Ortega ha assenyalat que "el que es jutja és tota l'ànima que va fer possible el 9-N". La consciència, diu, els va fer tirar endavant en aquell moment:

"El govern hauria pogut prendre dues decisions. Una que és, quan ens vam quedar sols en aquella taula, aclucar el cap i marxar. En canvi, el president va dir: 'Nosaltres tenim un compromís i nosaltres l'executarem, i les urnes hi seran, i ho farem bé'. I ho vam fer bé. I sabíem que en la relació amb l'Estat podíem tenir problemes, però no volíem tenir problemes amb la nostra consciència"

 

 

Rigau: "Poden tancar una escola però la Generalitat té molts altres locals"

Irene Rigau ha advertit que si l'Estat precinta escoles està, de fet, suspenent l'autonomia:

"Això que diuen d'anar per la força i tancar col·legis... Poden tancar una escola però la Generalitat té molts altres locals. I suspendre competències? Això és molt més ampli. Si volen suspendre la primera competència que se'ns va transferir de volum, que és l'educativa, l'1 de gener del 1981, imaginis què vol dir això, vol dir que se suspèn l'autonomia en el seu conjunt"

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut