Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Mapamundi

Ortega és el nou Somoza o només defensa la revolució dels atacs dels traïdors?

Daniel Ortega busca el cinquè mandat consecutiu a Nicaragua però ha silenciat candidats presidencials i partits opositors

Actualitzat

El règim d'Ortega considera els set candidats presidencials a la presó uns criminals que han atemptat contra la vida dels ciutadans. Els acusa d'intentar organitzar un nou cop d'estat com el que diu que va passar el 18 d'abril del 2018.

Llavors va ser l'inici de l'esclat social en protesta contra la reforma de la seguretat social que el govern va acabar per retirar.

Gioconda Belli, poeta i novel·lista nicaragüenca a l'exili, respon a Ortega en declaracions al podcast "Mapamundi":

"Ha creat una narrativa totalment falsa del que va passar el 18 d'abril. Va ser una rebel·lió espontània de la població contra l'abús de poder. Els franctiradors van disparar i el poble sencer es va alçar. Van assassinar 328 persones i van empresonar-ne unes 700. Va ser una repressió a sang i foc."

La poeta i novel·lista vol lluitar contra Ortega amb la paraula (Europa Press)

L'herència de l'FSLN

Daniel Ortega ocupa el poder des del 2007, al capdavant del Front Sandinista d'Alliberament Nacional, la mateixa organització que va derrocar la dictadura de la família Somoza el 1979.

Ortega, però, ha acabat copiant els mètodes que va fer servir la dictadura somocista, com explica al podcast "Mapamundi" Anna Cortadas, excorresponsal de Catalunya Ràdio a Managua:

"Ha sortit a reprimir manifestacions amb armes de foc o ha posat a la presó els seus contrincants polítics. A més, molts dels seus col·legues han marxat a l'exili, com el seu vicepresident Sergio Ramírez."

Segons l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats, entre el 2018 i el 2020 més de 108.000 nicaragüencs van fugir a l'estranger per les violacions de drets humans durant les protestes antigovernamentals.

A Daniel Ortega sempre l'acompanya la seva muller i vicepresidenta Rosario Murillo (Europa Press)

L'exili com a sortida

Molts intel·lectuals i periodistes crítics han hagut de marxar a l'exili, sobretot a la veïna Costa Rica. És el cas de Lucía Pineda, reportera de 100% Noticias, que va estar sis mesos a la presó acusada d'incitació a l'odi.

Això després de l'assalt dels paramilitars i dels antiavalots al seu mitjà de comunicació, que va ser censurat pel règim. Pineda explica al podcast "Mapamundi":

"Ortega considera terrorista a tothom que li pugui disputar el poder, a tot ciutadà nicaragüenc que expressi les seves idees o analitzi la situació del país."

Per aquesta reportera ja no és possible exercir a Nicaragua el periodisme lliure.

La majoria d'exiliats nicaragüencs han marxat a Costa Rica (Reuters)

Gioconda Belli, que va ocupar posicions importants al Front Sandinista els anys 80 i va haver d'exiliar-se durant la dictadura de Somoza, ara s'ha convertit en una de les veus més crítiques d'Ortega i de la seva muller i vicepresidenta, Rosario Murillo.

Belli sabia que sortia en una llista del règim per empresonar-la i, per això, va tornar a marxar a l'estranger. Aquesta novel·lista explica al podcast "Mapamundi":

"La paraula es converteix en la meva declaració de llibertat. I això és el que faré, continuar fent servir la meva paraula, perquè no em deixaré silenciar per aquesta dictadura."


Lleis fetes a mida

El govern de Daniel Ortega ha aprovat diverses lleis, com l'anomenada de defensa dels drets del poble a la independència, la sobirania i l'autodeterminació per la pau, que va dirigida a preservar la revolució però que també ha suposat la repressió de la dissidència.

Els Estats Units i la UE han imposat sancions a Nicaragua per la repressió (Europa Press)

L'exfiscal i advocada Eilyn Margarita Cruz, que va ser assetjada per les autoritats per defensar presos polítics, explica al podcast "Mapamundi":

"El poder judicial està totalment subordinat al poder executiu. És una espècie de monarquia. No hi ha independència de cap institució: la policia està coordinada amb la fiscalia i el poder judicial per fer totes les arbitrarietats contra els drets humans."

Aquesta advocada exiliada també denuncia maltractaments als detinguts, com ara tortures psicològiques per part de la policia i els fiscals. Daniel Ortega nega les acusacions i qualifica els arrestats d'enemics de la revolució i del poble.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut