Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Mapamundi

Avortar: missió impossible

Interrompre l'embaràs de manera legal a Texas i Polònia és molt difícil. Pels antiavortistes la legislació hauria de ser encara més restrictiva, però pels proavortistes cal liberalitzar l'avortament

Actualitzat

A Texas està prohibida la interrupció de l'embaràs des de les sis setmanes de gestació o a partir del moment que es detecti el batec del cor. Els ciutadans poden guanyar 10.000 dòlars si denuncien metges o particulars que assisteixin avortaments o que els encoratgin.

Això crea un espiral de denúncies que obliga els facultatius a defensar-se contínuament, com explica al "Mapamundi" el catedràtic de la Universitat de Houston Seth Chandler

"Si soc ciutadà espanyol i sé d'algú que avorta, puc presentar una denúncia a Texas. Si la perdo, un amic meu en pot presentar una altra, i si la perd, un altre en pot presentar una tercera. La llei permet una cadena infinita de denúncies."  

L'avortament és una necessitat bàsica d'atenció de la salut per a milions de dones i nenes al món, però el seu accés és controvertit a molts països (Catalunya Ràdio / Francesc Garriga)

Des de l'1 de setembre del 2021 ja no es pot interrompre legalment l'embaràs a partir de les sis setmanes de gestació, encara que la dona hagi quedat embarassada per una violació o per incest. El governador de Texas, Greg Abbot, afirma:

"Treballem per salvar vides i per això hem aprovat aquesta llei que assegura que es protegirà dels estralls de l'avortament la vida de qualsevol infant no nascut a qui li bategui el cor."

Els partidaris de l'avortament són reticents a parlar-ne

Davant aquest panorama legal, és difícil que el personal de clíniques que practiquen avortaments legals s'atreveixi a parlar amb la premsa. Temen que sigui un parany per denunciar-los.

Quan accedeixen a parlar-ne, ho fan telemàticament, i acusen els centres pro vida d'enganyar les dones embarassades, la majoria amb pocs recursos. Ho ha explicat la portaveu dels centres Planned Parenthood, Gabriela Benaz.

"Si busques a internet un centre per avortar, te'n surt un de suport a l'embaràs. Tenen noms molt similars i han canviat els agoritmes de cerca. Se solen situar molt prop de centres de salut on s'ofereixen avortaments, per confondre. Així la gent hi va, i eviten que avortin als altres centres."

Avís de manifestants al Planned Parenthood Center for Choice Ambulatory Surgical de Houston (Catalunya Ràdio / Francesc Garriga)

Els centres pro vida es defensen 

Mariana Flores, del Hoston Coalition For Life, explica al podcast "Mapamundi" que les dones van als seus centres perquè les ecografies són de franc:

"Vaig una o dues vegades a la setmana amb unes amigues a resar fora de les clíniques proavortistes. Quan hi arriben dones, els diem: 'Vine a veure el teu bebè, aquí és totalment gratis, et fem una ecografia a la clínica mòbil.'"

La clínica mòbil antiavortista aparca prop de les clíniques pro avortament. (Catalunya Ràdio / Francesc Garriga)

Les dones que volen avortar després de les sis setmanes de gestació han de marxar de Texas, una cosa que no està a l'abast de totes. 

A Europa, Polònia és el país amb la llei més restrictiva, només per sota de Malta

Fa un any va entrar en vigor una resolució del Tribunal Constitucional polonès que eliminava la malformació greu i irreversible del fetus com un dels supòsits per avortar.

Fins llavors, el 90% del miler d'avortaments que es feien cada any a Polònia es justificaven sota aquest supòsit. Mara Clarke, directora del grup britànic Abortion Support Network, explica la situació de les poloneses.

"Abans de la resolució del Constitucional, aconseguir que et practiquessin un avortament era gairebé impossible. Per tant, aquesta llei no ha fet que la situació d'una dona que necessita un avortament passi de bona a dolenta. Ha passat de dolenta a pitjor."

El govern polonès va intentar el 2016 prohibir totalment l'avortament, però les protestes ho van frenar (Europa Press)

Ara només s'hi pot avortar si l'embaràs és fruit d'una violació o d'incest o quan estigui en perill la salut de la mare. Tot i això, en l'últim any han mort tres dones a Polònia perquè no se'ls va practicar a temps un avortament, segons denuncien les organitzacions socials.

Pels pro vida, els avortistes es deixen portar per les emocions

L'organització Orda Iuris, partidària de prohibir l'avortament menys quan estigui en perill la vida de la mare, creu que els antiavortistes es deixen manipular per propaganda basada en mites, no en fets.

Ho ha explicat al podcast "Mapamundi" l'advocat i assessor de l'organització Nikodem Bernaciak:

"Al llarg de la història hem vist com algunes lleis molt acceptades -per exemple l'esclavitud-, van ser abolides després de molts anys d'acció política. Creiem que, igual que amb els esclaus, o amb els jueus o altres grups discriminats, les lleis que permeten l'avortament també acabaran sent eliminades."  

L'avortament és un tema que es viu a Polònia des de la caiguda del comunisme als anys 90. Des de llavors existeix un consens entorn a una legislació bastant restrictiva. Malgorzata Kaczorowska, professora de ciències polítiques de la Universitat de Varsòvia.

"La crisi econòmica provocada per la pandèmia i l'altíssima inflació han fet baixar el suport al partit Llei i Justícia. Ara el govern busca ampliar el suport i apel·la als votants d'extrema dreta, i a ells els agrada una llei de l'avortament tan restrictiva."

Protestes a Cracòvia en contra de la llei de l'avortament polonesa (Europa Press)
ARXIVAT A:
Avortament
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut